Už R. Žemaitaičio siūlymą balsavo 11 parlamentarai, prieš – 62, o susilaikė 32 Seimo nariai.

Kaip Delfi paaiškino R. Žemaitaitis, šį daug diskusijų visuomenėje keliantį klausimą Seimas turi vieną kartą išspręsti.

„Manau, kad yra grubus žmogaus teisių pažeidimas Lietuvoje, nes yra piktybiškai, tyčia atidedamas klausimo svarstymas, kuris yra esminis ir svarbus. Seimas turi apsispręsti, jis negali palikti žmonių įkaitais ir sakyti, kad išspręsime vėliau. Seimas yra tam, kad problemą arba sprendžia, arba nesprendžia“, – sakė R. Žemaitaitis.

Parlamentaro teigimu, valdantieji konservatoriai specialiai nenori klausimo išspręsti.

„Tai yra šantažavimas, rankų laužymas, o jis yra reikalingas šantažuoti Laisvės partiją ir Liberalų sąjūdį, nes nuo įtraukimo į darbotvarkę priklausys konservatorių sprendimai. Manau, kad tokie procesai nedaro prestižo mūsų Seimui“, – pažymėjo Mišrios Seimo narių grupės parlamentaras.

Pasak R. Žemaitaičio, klausimo išsprendimas vieną kartą padėtų tašką konvencijos eskalavime.

„Šiandien bus geras patikrinimas, ar naujoji dauguma yra suinteresuota, kad Seimo autoritetas būtų atstatytas. Antras dalykas – ar Seimo pirmininkė laikosi duoto žodžio prieš visuomenę, kad visiems bus lygūs“, – teigė jis.

Čmilytė-Nielsen: tai Žemaitaičio žaidimas emocijomis

Savo ruožtu Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sakė, kad tai yra R. Žemaitaičio „žaidimas emocijomis“.

„Kelis kartus jau yra pasakyta, kad valdančioji koalicija Stambulo konvencijos klausimo imsis rudens sesijoje, nes iš viešojoje erdvėje kilusių diskusijų matosi, kad dar reikia kalbėtis, aiškintis dėl kai kurių daliai žmonių nesuprantamų ar neteisingai interpretuojamų sąvokų. Manau, kad to laiko dar reikia, o šis siūlymas – tiesiog mėginimas truputį pažaisti, kas yra suprantama iš opozicijos pusės“, – pažymėjo V. Čmilytė-Nielsen.

Ji atkreipė dėmesį, kad Stambulo konvencija yra apie smurtą lyties pagrindu, prieš moteris, mergaites.

„Šiek tiek su konspiracijos teorijomis susiję argumentai, jog joje slypi kažkokie pavojai mūsų visuomenei, mano galva, yra iš piršto laukti“, – sakė Seimo pirmininkė.

Siūlymui išbraukti partnerystę įteisinančius teisės aktus iš darbotvarkės nepritarta

Seimas taip pat svarstė 32 parlamentarų siūlymą iš pavasario sesijos darbotvarkės išbraukti iniciatyvas, susijusias su partnerystės instituto įteisinimu.

„Žinoma, tam nepritarsiu, nes manau, kad pavasario sesijoje partnerystės klausimas turėtų būti pateiktas ir svarstomas“, – ryte žurnalistams sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Pasak valstiečių frakcijos narės Astos Kubilienės, partnerystę reglamentuojantys teisės aktai yra neaiškūs.

„Visiškai neaišku, kiek bus tų teisės aktai, kokie bus pavadinimai ir (…) visiškai neaiškios nuostatos“, – posėdžio metu pažymėjo A. Kubilienė.

Tokiam pasiūlymui buvo nepritarta. Už balsavo 46 Seimo nariai, prieš – 48 ir 14 parlamentarų susilaikė.

Raskevičius: tai politinė provokacija

Laisvės frakcijos narys, Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius Delfi teigė, kad dalies opozicijos narių bandymas iš pavasario sesijos darbotvarkės išbraukti iniciatyvas dėl partnerystės instituto įteisinimo yra „patologiškas tam tikrų Seimo narių nenoras diskutuoti šiuo svarbiu klausimu“.

„Labai tikiuosi, kad valdančioji dauguma turės vieningą poziciją ir partnerystė pasiliks pavasario sesijos darbų programoje“, – pažymėjo T. V. Raskevičius.

Tomas Raskevičius

Kalbėdamas apie R. Žemaitaičio pasiūlymą jau pavasarį Seime svarstyti Stambulo konvencijos ratifikavimo klausimą, T. V. Raskevičius sakė, kad tai nėra nuoširdus Seimo nario pasiūlymas.

„Vertinu ne kaip nuoširdų susirūpinimą smurto prieš moteris artimoje aplinkoje problema, o tam tikrą politinę provokaciją. Mes puikiai matėme, kad visuomenėje buvo daug diskusijų, tam tikrų baimių, tai aš tikrai siūlyčiau su Stambulo konvencija neskubėti – diskutuoti visuomenėje ir svarstyti rudenį“, – komentavo Seimo narys.

Pasak Laisvės frakcijos nario, jis balsavime dėl Stambulo konvencijos ratifikavimo klausimo įtraukimo į Seimo pavasario sesijos darbotvarkę nedalyvaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (615)