Kovo 19 d. Seimo darbotvarkėje klausimas dėl principinės kariuomenės struktūros iki 2020 m. įrašytas pirmuoju numeriu. Iš parlamentinės valdančiosios daugumos paramą šauktinių grąžinimui yra išreiškę tik socialdemokratai. Darbo partijos Seimo frakcijos seniūno Kęstučio Daukšio teigimu, partija savo poziciją suformuos antradienį vyksiančiame posėdyje. Tvarkos ir teisingumo partijos vadovas Rolandas Paksas sako vis dar laukiantis svarių Krašto apsaugos ministerijos argumentų, kodėl kariuomenės negalima būtų stiprinti, suradus papildomų finansavimo šaltinių profesionaliems kariams.

"Mano nuomone, profesionalai yra atrama, ant kurios turėtų remtis tokių valstybių kaip Lietuva kariuomenės", - Eltai telefonu sakė R. Paksas, pridūręs, kad iki ketvirtadienio "tvarkiečiai" suformuos savo poziciją šauktinių atžvilgiu.

Tvarkos ir teisingumo partijos narys Kęstas Komskis dėl šauktinių kariuomenės sugrąžinimo yra siūlęs surengti referendumą, tačiau šią idėją sukritikavo Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, Premjeras Algirdas Butkevičius. Prezidentė Dalia Grybauskaitė pabrėžia, kad šauktinių sugrąžinimas šiuo metu yra vienintelė priemonė suformuoti trūkstamus gynybinius pajėgumus esant įtemptai geopolitinei situacijai.

Šauktinių idėją taip pat palaiko opozicinė konservatorių partija, tuo tarpu Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis savo nuomonę ketina pareikšti išklausęs kariuomenės vado argumentus.

Jei Seimas pritartų karo prievolės grąžinimui, šiemet 9 mėnesių kariniams mokymams būtų pakviesta 3-3,5 tūkst. šauktinių iš 19-26 m. amžiaus grupės. Krašto apsaugos ministerija ir kariuomenės vadas ne kartą pabrėžė, kad trūkstami kariuomenės pajėgumai visų pirma bus formuojami iš savanorių.