Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno pavaduotoja Dalia Kuodytė sako, kad iš viešų ministerijos paaiškinimų šios akcijos potekstė tapo visiškai aiški - ja bandoma dar kartą įteigti visuomenei, kad šeima įmanoma tiktai sudarius santuoką.

Seimo Žmogaus teisių komiteto narė D. Kuodytė tokius Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos veiksmus vertina itin neigiamai, ypač dėl to, kad ši ministerija iki šiol neranda lėšų gyvybiškai svarbiems projektams - pavyzdžiui, socialinės pagalbos centrų nuo smurto nukentėjusiems žmonėms steigimui Lietuvoje.

D. Kuodytė neatmeta, kad socialinė kampanija "Apsaugokime santuoką - išsaugosime Lietuvą" būtent dabar pradėta turint konkrečių tikslų - Seimo pavasario sesijoje planuojama svarstyti Konstitucijos pataisą, kuria siūloma šeimą išimtinai susieti su santuoka.

Liberalė D. Kuodytė atkreipia dėmesį, kad tokiu būdu pažeidžiami ne tik šeimos vertybes puoselėjančių nesusituokusių porų, nepilnų šeimų ir jose gyvenančių vaikų interesai, bet ir ignoruojama autoritetingų institucijų oficialiai išreikšta pozicija.

Pasak parlamentarės, Konstitucinis Teismas 2011 m. rudenį paskelbė, kad šeima gali būti sukurta ne vien santuokos pagrindu, o 2008 m. priimtos Valstybinės šeimos politikos koncepcijos nuostatos, šeima pripažįstančios tik santuokoje gyvenančius žmones, įvardytos kaip prieštaraujančios Konstitucijai.

2011 metų gruodį Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos pateiktoje ataskaitoje dėl žmogaus teisių Lietuvoje buvo išskirta rekomendacija, kuria mūsų šaliai pasiūlyta "imtis būtinų teisėkūros priemonių ir įgyvendinti politiką, kuria pripažįstama šeiminė įvairovė".

"Sakyčiau, susidarė grėsminga situacija - dalis Seimo narių bando užlipti žmonėms ant galvos ir, galima sakyti, išprievartauti Konstituciją. Tokiu būdu nedviprasmiškai siūloma paniekinti ir sutrypti prigimtinę žmogaus teisę laisvai rinktis, kaip gyventi", - sako Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno pavaduotoja D. Kuodytė.

Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas, Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Arminas Lydeka patvirtino, kad su Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos rekomendacija dėl šeiminės įvairovės, kuri trečiadienį buvo pristatyta komitete, numatoma supažindinti visus Seimo narius.

Liberalų sąjūdžio frakcija palaiko atskiro Partnerystės įstatymo įtvirtinimo idėją. 2012 m. vasarį D. Kuodytė kartu su frakcijos seniūnu Algiu Kašėta užregistravo Civilinio kodekso pataisų projektą, kuriuo siūloma įtvirtini, jog "partnerystė yra vyro ir moters (sugyventinių) bendras gyvenimas šeimoje neįregistravus santuokos". Pasak liberalų, šie pakeitimai suteiktų galimybę įgyvendinti dar 2000-aisiais Civiliniame kodekse įrašytas nuostatas dėl bendro gyvenimo neįregistravus santuokos.

Registruotos partnerystės institutas, leidžiantis oficialiai įteisinti glaudžius, artimus ryšius palaikančių, bet nesusituokusių asmenų santykius, vienu ar kitu pavidalu plačiai paplitęs Europoje. Seimo Parlamentinių tyrimų departamento duomenimis, registruota partnerystė viena ar kita forma yra įteisinta 16-oje iš 27 Europos Sąjungos valstybių.