Penktadienį registruotame Ministrų kabineto nutarimo projekte numatoma atšaukti diplomatą iš atstovybės Ukrainoje vadovo pareigų nuo šių metų birželio 17 d.

V. Sarapinas dalyvavo ir penktadienį vykusiame Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) uždarame posėdyje, kuriame buvo svarstyti ambasadorių skyrimo ir atšaukimo klausimai.

Posėdžio metu komiteto nariams buvo pateikta kandidatūra į diplomatinės atstovybės Varšuvoje vadovus, tačiau kol kas neskelbiama, kas turėtų užimti šias pareigas.

Delfi šaltinių teigimu, sutarimas tarp URM ir Prezidentūros rastas dėl šios kandidatūros rastas, politinį palaikymą V. Sarapinas turi.

Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininkas Žygimantas Pavilionis penktadienį džiaugėsi, jog komitetas patvirtino visas šių metų rotacijos ambasadorių kandidatūras.

„Iš esmės, visi paskyrimai, kurie turėjo būti padaryti – išskyrus Jungtinę Karalystę – jau yra patvirtinti“, – po posėdžio sakė jis.

„Kas išskirtinai įdomu – (...) faktiškai visi yra profesionalai. Ir tos kalbos apie profesionalus ar neprofesionalus (ambasadorius – ELTA) yra baigtos profesionaliais sprendimais – tais paskyrimais tikrai galima didžiuotis“, – sakė jis.

Visgi, klausiamas apie Lenkiją, Ž. Pavilionis nurodė, jog naujasis ambasadorius veikiausiai galės pradėti darbą tik vasarą – beveik praėjus metams po to, kai darbą Varšuvoje baigė ankstesnis atstovybės vadovas.

„Mes ambasadorių Lenkijoje paskirsime, geriausiu atveju, po gerų metų (nuo buvusio ambasadoriaus atšaukimo – ELTA)“, – aiškino URK pirmininkas.

„Reikia agremano sulaukti, reikia Vyriausybės nutarimo, reikia dekreto – galų gale, reikia fiziškai susiruošti, išvažiuoti. Visa tai baigsis vasarą – reiškiasi, metus būsime neturėję ambasadoriaus svarbioje šalyje“, – apgailestavo jis.

V. Sarapinas ėjo ambasadoriaus Ukrainoje pareigas nuo 2020 m. pavasario, anksčiau buvo ambasadoriumi Suomijoje.

Lietuvos Respublikos diplomatinį atstovą užsienio valstybėje, gavus tos šalies sutikimą priimti (agremaną) ir iš anksto apsvarsčius kandidatūrą Seimo Užsienio reikalų komitete, Vyriausybės teikimu skiria prezidentas.

Prezidentūra ir URM ilgą laiką nesutarė dėl kandidato į ambasadorius Varšuvoje. URM šioms pareigoms užimti rengė dvi atrankas: pirmą kartą pretendentą šalies vadovui pateikė 2022 m. rugpjūtį, antrąjį – pernai metų antroje pusėje.

Savo ruožtu Daukanto aikštė aiškino, jog vienas teiktų kandidatų nemokėjo lenkų kalbos. Prezidentas Gitanas Nausėda bei jo patarėjai taip pat ne kartą pažymėjo, jog URM politizuoja ambasadoriaus Lenkijoje paskyrimo procesą bei bando proteguoti tam tikrus į šias pareigas siūlomus asmenis.

Po kelis mėnesius trukusių diskusijų URM ir Prezidentūra galiausiai pasiekė kompromisą. Tačiau kovo pabaigoje, URK svarstant kitus kandidatus į diplomatines atstovybes, paaiškėjo, jog pretendentas į ambasadą Varšuvoje atsisakė būti teikiamas svarstymui.

Lietuvos ambasadorius Lenkijoje Eduardas Borisovas buvo atšauktas praėjusių metų rugsėjo 7 d., pasibaigus jo kadencijai.