Policijos generalinis komisaras Saulius Skvernelis komiteto nariams įvardijo, kiek Lietuvoje veikia gaujų bei tvirtino, kad policija kontroliuoja padėtį Biržuose.

Komiteto posėdyje, kurį įpareigojo surengti Seimo valdyba, taip pat dalyvavo vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas bei generalinis prokuroras Darius Valys.

„Aš tikrai galiu pasakyti, kad šiandien komiteto posėdyje Seimo nariai, kurie turi teisę dirbti su įslaptinta informacija, gavo visą pilną informaciją apie organizuoto nusikalstamumo būklę šalyje, Panevėžio apskrityje ir Panevėžio apskrities Biržų komisariate. Šiandien procesai vyksta, kriminalinės žvalgybos tyrimas ir detalių, kad ir labai norėčiau pasakyti, kad pasikeistų tam tikra suformuota nuomonė, tačiau daugiau neko negaliu pasakyti“, - po posėdžio žurnalistams kalbėjo S. Skvernelis.

Generalinis komisaras Seimo nariams pateikė skaičius, kiek Lietuvoje veikia tarptautinio lygmens organizuotų nusikalstamų grupuočių, aukštesnio lygio organizuotų nusikalstamų grupuočių, žemesnio lygio ir besiformuojančių grupuočių.

„Su visomis šiomis grupuotėmis dirbama, jos yra skaidomos, asmenys yra traukiami atsakomybėn už bet kokius pažeidimus ir, aišku, procesas įrodinėjimo organizuotų nusikalstamų susivienijimų arba grupuočių yra pakankamai ilgas“, - aiškino S. Skvernelis.

Pasak jo, norint pasiekti rezultatų, reikia laiko – įrodyti pakankamai sudėtinga. Be to, dalis visuomenės bijo liudyti.

S. Skvernelis patvirtino, kad policija kontroliuoja padėtį Biržuose, pasitelkus papildomas pajėgas, vykdomi ikiteisminiai tyrimai. „Galiu tik tiek pasakyti – nėra taip, kad Biržuose situaciją valdo ir kontroliuoja kažkokia organizuota grupuotė“, - tvirtino policijos generalinis komisaras.

DELFI primena, kad vėlų rugpjūčio 24-osios vakarą Biržuose nušautas septyniolikmetis. Kitam sužeistam penkiolikmečiui paaugliui pavyko pabėgti ir pasislėpti.

Po šio įvykio biržietis ūkininkas Romualdas Misevičius pareiškė, kad Biržuose tvarką daro ne policija, o nusikaltėlių gauja, turinti apie trisdešimt narių, savo iždą, rengianti vadinamąsias „strielkas“ ir netgi, kaip kadaise Panevėžio „tulpiniai“, sodybą, kurioje netrukdomi renkasi.

Priekaištų policijai neturi

Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas sakė, kad komitete domėtasi, ar policija atliko visus veiksmus, kad pasekmės Biržuose nebūtų buvusios tokios skaudžios.
„Gavome informaciją, kad policijos reagavimas po gauto pranešimo iš tikrųjų buvo gana greitas, per kelias minutes pradėta paieška, kuri užsitęsė iki pusės trijų nakties“, - aiškino J. Sabatauskas.

Komitete aptarta bendra situacija Biržuose, kai nuo birželio iki rugsėjo savivaldybė nusprendė naktimis išjungti miesto gatvių apšvietimą. Tai apsunkina policijos darbą ir galimą reagavimą.

„Taip pat kyla natūralus klausimas, kodėl tik beveik po trijų valandų buvo pranešimas apie šaudymą. Mes papildomai domėjomės – negi niekas iš aplinkinių gyventojų nepaskambino, nepranešė, kad yra toks įvykis. Pagal tą pranešimą, kuris gautas tiktai vidurnaktį, buvo greitai reaguota. Ekspertų duomenys parodo, kad mirtis ištiko labai greitai, po keliolikos minučių. Faktas tas, kad po trijų valandų padėti išgelbėti turbūt sudėtinga, kai žmogus jau būna miręs“, - teigė J. Sabatauskas.

J. Sabatauskas sakė iš gautos informacijos apie vykstančius įvairius tyrimus priekaištų Biržų policijai neturintis. Jis atkreipia dėmesį, kad trečdalis patrulių pareigybių komisariate neužpildyta, o šiuo atveju reagavo net du patruliai. „Tad tikrai negaliu sakyti, kad šiuo atveju buvo veiksmai netinkami. (…) Tikrai negalime sakyti, kad Lietuvos mastu Biržuose situacija yra išskirtinė“, - teigė komiteto vadovas.

Generalinis prokuroras D. Valys sakė, kad Panevėžio apygardos prokuratūra tiria policijos pareigūnų darbą Biržuose. Šią savaitę bus priimtas sprendimas, ar yra pagrindas pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimai netinkamo policijos pareigūnų pareigų atlikimo.

„Šiuo metu policija, kiek atliko ikiteisminius tyrimus, kiek mes turime duomenų, ko gero, atliko tinkamai. Panevėžio apygardos prokuratūra išsireikalaus visus ikiteisminius tyrimus, esančius eigoje, o jų yra 9, susiję su ūkininku R. Misevičiumi ir patikrins šiuos ikiteisminius turimus, spręs dėl jų sujungimo“, - aiškino D. Valys. Jis neturi duomenų kad nuo grupuočių būtų nukentėję daugiau asmenų.

Policijos vadovas bus rotuojamas

Klausiamas apie galimą Biržų policijos vadovo Eugenijaus Šopio keitimą, S. Skvernelis ragino nebėgti įvykiams už akių. Mat lapkritį baigiasi apie 70 proc. įvairaus lygio vadovų kadencija ir kiekvienu atveju bus sprendžiama, kuris pareigūnas bus rotuotas, o kuris paliktas. „Aišku, bendri principai išlieka: tie, kurie pozicijose atidirbę dvi kadencijas, jiems yra laikas keisti aplinką, keisti vietą ir toliau sėkmingai darbuotis“, - kalbėjo S. Skvernelis.

Pranešimą apie numatomą rotaciją yra gavęs ir Biržų policijos vadas E. Šopis, dirbantis daugiau nei dešimtmetį. Policijos vadovas akcentavo, kad kiekvieno vadovo tolimesnė tarnyba bus vertinama pagal darbą per visą penkerių metų kadenciją.

S. Skvernelis atskleidė vykęs į Biržus, kur po „moralinio puolimo ir spaudimo“ komisariate teko dėti pastangas įrodinėjant, kad pareigūnai remiami ir turi toliau ryžtingai vykdyti pareigas bei nesivelti į politiką.