„4 straipsnio aktyvavimas yra pirmiausia susijęs su karinėmis grėsmėmis. Jeigu Rusija didins karinį aktyvumą Baltarusijoje, ir permetinės, pavyzdžiui, čia savo karinius dalinius, motyvuodama tuo, kad Lenkija gina savo teritoriją, ir kariai tik palaiko pasienio apsaugą. Lygiai taip pat ir mes palaikome pasienio apsaugą. Jei, suradę tokį pretekstą, pradės permetinėti į Baltarusiją savo karinius dalinius, tai, be abejonės, mes kreipsimės konsultacijų į mūsų NATO partnerius“, – „Delfi TV“ laidai „Iš esmės“ kalbėjo A. Anušauskas.

Pasak krašto apsaugos ministro, „pagal paskutinę informaciją, tos prielaidos vis stiprėja“.

Krašto apsaugos ministras taip pat patikino, kad Europos Sąjungos šalys nėra suinteresuotos, kad ši krizė virstų karine eskalacija.

„Mūsų šalys gina ES išorinę sieną, gina be abejo ir savo šalį, savo šalių suverenę teisę turėti tas sienas, kad jos nebūtų pereinamu kiemu. Šiuo atveju mes darome viską, kad nebūtų tos eskalacijos“, – teigė A. Anušauskas.

Iš kitos pusės, ministras mato ir A. Lukašenkos ir V. Putino veiksmų logiką.

„Bet iš kitos pusės dėl politinių, ekonominių, asmeninių interesų be abejonės A. Lukašenka su V. Putinas žaidžia jau savo eskalacinį žaidimą, iš kurio tikisi išeiti sausi (…), ir pasinaikinti sankcijas, kurias ES ir kitos pasaulio valstybės yra įvedusios už jų agresyvią politiką ir rinkimų klastojimą“, – sakė A. Anušauskas.
Laidoje „Iš esmės“ taip pat dalyvavo Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūros atstovė Lietuvoje Renata Kuleš, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politologas Laurynas Jonavičius.

Laidą kviečiame stebėti per Delfi TV ketvirtadienį 19.15 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (189)