Anot jo, kariai siaubia parduotuves, veržiasi net į butus. Prieš okupantus vyko taiki vietinių gyventojų protesto akcija, dėl kurios, A. Medalinsko teigimu, rusų karinė valdžia kiek pasimetė, o vienas karininkas, išėjęs pasikalbėti su ukrainiečiais, prisipažino, visiškai nesitikėjęs, kad juos taip blogai sutiks.

Tai, anot LNK pašnekovo įvyko prie Zaporožės atominės elektrinės, kuri penktadienio ankstyvą rytą buvo apšaudyta, kilo gaisras, vėliau ją užėmė Rusijos kareiviai. Žmones tankus stabdė plikomis rankomis.

Politologas kalbėjo, jog miestas, kuriame jis yra, yra antras pagal svarbą Azovo jūros uostas.

„Tai yra tas centras to mistinio, Rusijos norimo koridoriaus tarp Donbaso ir Krymo. Ir miestas šiandien yra kontroliuojamas Rusijos kariuomenės“, – sakė politologas.

Jis teigė, jog dabartinė dvivaldystė mieste, kuriame apsistojęs ir jis, gali greitai baigtis.

„Policijos pastatą jau užėmė, pats mačiau važiuojančią techniką ir šituos ginkluotus žmones prie buvusio Berdiansko policijos pastato“, – teigė jis.

A. Medalinskas teigė, jog šiuo metu mieste veikia maisto parduotuvės, vaistinės. Rusijos kariuomenė, anot politologo, kontroliuoja įvažiavimus į miestą.

„Veikia ir turgus. Bet tai vyksta civilinės miesto valdžios iniciatyva, kariuomenė daugiau susitelkusi prie įvažiavimų į miestą, kontroliuoja tai. Įvažiuoti ir išvažiuoti – mirties kelias. Visi Berdianske žino situaciją su šeima, vyras su žmona, dviem vaikais, jie norėjo gelbėtis ir išvažiuoti. O jų automobilį negailestingai sušaudė, liko gyva tik žmona. Ir niekas negali pasiimti net kūno. Taigi, miestas yra tikrai kontroliuojamas“, – teigė LNK pašnekovas.

Politologas teigė, jog bet koks įžengimas į lauką po komendanto valandos „gali baigtis tragiškai“.

„Nes tada pradeda veikti kariuomenė visame mieste. Ir ten gali netgi neklausti, net neprašyti dokumento, jie turi teisę šauti į tuos, kuriems jie nepatinka. O dienos metu galima į miestą išeiti, galima nueiti ir iki jūros. Dar nebuvo tokio atvejo, kad prašytų dokumento dienos metu, bet tokią teisę jie turi“, – kalbėjo politologas A. Medalinskas.

LNK jis teigė, jog išvakarėse dienos, kai į Berdianską atėjo Rusijos kariuomenė, jis apsirūpino maistu.

„Sakiau dar savo draugams, eidamas į parduotuvę, kad galbūt tai paskutinis taikus vakaras Berdianske“, – kalbėjo jis.

A. Medalinskas sakė, kad maisto ir medikamentų mieste yra.

„Šitą miestą laiko kaip strateginį tašką. Ir apsiriboja tiesiog jo kontrole, kol vyksta mūšiai aplink Mariupolį. Vėliau, manau, jie imsis jau truputį kitos politikos“, – LNK sakė Ukrainoje esantis politologas.

LNK pašnekovas taip pat teigė, jog pirmą vakarą, kai į miestą atėjo kariuomenė, pasitaikė atvejų, kai kariai braudavosi ir į gyventojų butus.

„Tai nėra taip, kad kariuomenė veržtųsi į butus kiekvieną dieną, bet tai buvo situacija, kai atėjo išbadėjusi kariuomenė. Jie neturėjo mobilių telefonų, negali paskambinti šeimoms, tarp jų buvo ir čečėnų, kurie ypatingai bjauriai elgėsi. Iš tikrųjų buvo ta situacija, kai veržėsi į butus, plėšė parduotuves. Dabar šios situacijos nebėra“, – kalbėjo politologas.

Visą LNK pokalbį žiūrėkite čia: