Anot ekspertų, Dvorčinos – Kupjansko ruože „niekieno žemė“ palei kelią Kupjanskas – Svatovė plečiasi.

Agresorius atsitraukė į rytus nuo Petropavlivkos ir nors ši gyvenvietė taip pat „niekieno žemė“, čia vis aktyviau veikia ukrainiečiai. Labai tikėtina, kad jie visiškai čia įsitvirtins. Agresoriaus pajėgos Tavilžankoje ir Vilšanoje greičiausiai yra sukaustytos netiesiogine ugnimi ir todėl negali įsijungti į kautynes dėl šio kelio.

Borovos ruožo gynyba trupa į gabaus. Sekmadienį rusų propagandistai pradėjo skelbti, kad prasidėjo ukrainiečių atakos Borovos miesto prieigose, o pirmadienį mieste jau plazdėjo Ukrainos vėliavos – miestas išlaisvintas.

Karybos žinovai neatmeta, kad matydamas situaciją savo šiauriniame ir pietiniame flange, agresorius pradėjo atitraukinėti pajėgas į Svatovės miestą.

Pasirodė informacija, kad priešakiniai ukrainiečių vienetai pasiekė Šijkivką.

„Iki rusų grupuotei gyvybiškai svarbaus kelio Borova – Svatovė lieka apie 3 km, tad rusams tepti slides į Svatovę būtų jau pats laikas“, – teigia jie.

Ukrainiečiai įsitvirtino Lymano sektoriaus Ivanivkos – Torskės – Jampilės ruože, o jų priešakiniai vienetai toliau vykdo puolamąsias operacijas Iziumske – Šijkivkoje, perėmė kelio Torskė – Kremina kontrolę bei nuo Ternų atakuoja kelią Kremina – Svatovė.

Aktyviausiai veikiama Červonopopivkoje – Piščianėje, nes čia yra ne tik aukštumos, nuo kurių galima kontroliuoti gana nemažą kelio atkarpą: jei ukrainiečiams pavyktų čia įsitvirtinti, jie turėtų geras pozicijas gintis iš šiaurės ir pietų, rytinį flangą dengtų pelkėta ir miškinga vietovė (prasidėjus rudeniniam lietaus sezonui tai aktualu, rusų sunki technika ten tikrai nepraeis, aišku, tai gali būti apribojimas ir ukrainiečiams norint vystyti puolimą šia kryptimi).

Tokiu atveju taip pat atsirastų galimybė perkirsti geležinkelį ir automobilių kelią, vedantį į Kreminą (miestas būtų blokuotas iš šiaurės ir šiaurės rytų) ir pabandyti išvystyti sėkmę link Novokrasnijankos (taip galima užeiti rusų gynybos linijai iš flango arba net iš užnugario).

Ukrainiečiai valo šiaurinį Siverskyj Doneco upės krantą nuo agresoriaus pajėgų ir pasiekė Šypylivką.

Prie upės vingio esančioms agresoriaus pajėgoms kilpa dar labiau veržiasi aplink kaklą.

Jei iš šio ruožo rusus pavyktų išstumti, tai sudarytų sąlygas kelio Kremina – Rubižnė perkirtimui.

Šiame ruože labai intensyviai dirba ukrainiečių netiesioginės ugnies priemonės. Fiksuojamas agresoriaus pajėgų judėjimas į Kreminą – atvyko jų inžinieriai, kurie ruošia gyvenvietę gynybai.

Dabar, kai ukrainiečių priešakiniai vienetai jau yra miesto prieigose, tai gali būti pavėluotas žingsnis. Tą daryti reikėjo jau tada, kai žiedas aplink Lymaną pradėjo veržtis, tai yra, vėliausiai praeitos savaitės pabaigoje.

Mūšio mieste teorija sako, kad tinkamai mūšiui parengti pozicijas apgyvendintoje vietovėje reiktų bent 72 valandų, o tokioje gyvenvietėje kaip Kremina, sistemiškai įrenginėjant gynybos žiedų principų su rimtomis kliūtimis gatvėse, pastatų grupėmis, kurios tarpusavyje dengtų viena kitą ugnimi ir naikinimo zonomis, mažiausiai savaitės.

Agresorius atnaujino atakas Spirnės link, taip tikėdamasis atitraukti ukrainiečių pajėgas nuo operacijų Lisičiansko link. Atakos atmuštos.

„Neturime informacijos, ar tai kažkokie nauji vienetai, bet kol kas tokio stuksėjimo perspektyvos labai miglotos“,– rašo jie.

Agresoriaus puolamųjų veiksmų susilpnėjimas Bachmuto kryptyje buvo laikinas, nes jis vėl atnaujino atakas Soledaro bei Bachmuto – Zaicevės – Odradivkos ruožuose. Atakos atmuštos, agresoriui pasistūmėti nepavyko.

Centre fiksuojamas nežymus agresoriaus suintensyvėjimas Pervomaiskės ruože. Jis bando pralaužti ukrainiečių gynybą, bet nesėkmingai. Neatmestina, kad tai gali būti susiję su šviežesnių pajėgų atvykimu į frontą (pvz.: LNR/ DNR „mobikai“).

Zaporižios sektoriuje abipusiai artilerijos smūgiai beveik visoje kontaktinėje linijoje, atskiruose ruožuose lokalūs susidūrimai.

Fiksuojamas lokalus suaktyvėjimas Ternovy Poduose. Jis labiau primena abipusį norą kontratakomis pasigerinti taktinę situaciją, nei nulemti savo operacijos baigtį.

Jei tikėsime rusų karo propagandistais, ukrainiečiai rytiniame Inhuleco krante (kuris, beje, tų pačių karo propagandistų teigimu jau virtęs „fašistų kapinėmis“) formuoja smogiamąsias grupes ir rengiasi atakuoti Davidiv Bridą.

„Nuo savęs galime pridėti, kad kontrpuolimo Vysokopiljoje kontekste judėjimas gali būti ne tik link Davidiv Brido. Ukrainiečiai gali intensyvinti atakas Chkalovėje – Krasnosilske“, – teigia jie.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis oficialiai patvirtino, kad Archanhelskė ir Myroliubivka yra išvaduotos.

Bet čia, pasak ekspertų, tik įžanga į geras naujienas.

Šeštadienį pradėję kontrpuolimą kelyje Osokorivka – Beryslavas ir užėmę Zolota Balką, ukrainiečiai nestabdo.

Dar pasistūmėjo į pietus ir išplėtė placdarmą į vakarus. Čia ukrainiečiai jau įsitvirtino, tačiau tęsia puolimą toliau. Ruožas nuo Havrilivkos iki Dudčanyjaus kol kas yra „niekieno žemė“, tačiau jame ukrainiečiai turi iniciatyvą.

Taip ukrainiečiai atveria sau senokai prognozuotą galimybę judėti į pietus link Beryslavo ir taip atkirsti rusų grupuotes Snihurivkoje, Davidiv Bride bei agresoriaus vienetus į pietus nuo Archanhelskės. Arba sukti į vakarus ir pabandyti susijungti su draugiškomis pajėgomis prie Davidiv Brido, taip įvarant rusus į dar vieną katilą.

Įžvalgos nuo sofos

„Lyg to dar būtų maža, mes dar šiek tiek paprovokuosime ir pateiksime įžvalgą nuo sofos“, – rašo ekspertai. Ir priduria – jeigu ukrainiečiai taip sėkmingai juda palei vakarinį Dnipro krantą, tikėtina, rytiniame Dnipro krante okupantų galimybės daryti įtaką tokiam Ukrainos pajėgų judėjimui yra menkos.

„O kas, jeigu ukrainiečiai sugalvos persikelti į rytinį Dnipro krantą ir – žiū, tuo pat metu netikėtai prasidės kokie nors stebuklai Zaporižios sektoriuje, pavyzdžiui, prie Vasylivkos ar Orihivo? Gal taip ir Zaporžios AE klausimas ims ir išsispręs? Kiek tai gali būti realybė, matysime“, – rašo ekspertai.

Pasak jų, Rusijos Gynybos ministerijai artimi telegramo kanalai netikėtai pradėjo šlovinti šiuo metu Pietų sektoriui vadovaujantį rusų generolą pulkininką Michailą Teplinskį.

„Neva puikiai su pavaldiniais sutaria, karo genijus (taip ir parašyta), bet tik jam dar truputį laiko reikia. Va, dar truputuką, ir tada jau pamatysite, kaip viskas bus puikiai. Pastarųjų dienų įvykių Vysokopillya ruože kontekste tokie svaičiojimai atrodo juokingai, tačiau mes manome, kad tai turi ir kitą potekstę“, – teigia jie.

Visa tai, anot karybos žinovų, įsipaišo į Razmano Kadyrovo ir Jurijaus Prigožino viešą kritiką Rusijos pajėgų generaliniam štabui ir generolams už prarastą Lymaną.

„Gali būti, kad atskiri generolai (o gal ir pats Generalinis štabas) ieško būdų kaip sušvelninti žalą reputacijai ir išlaikyti pozicijas vidinėje politinėje kovoje“, – svarsto jie.

Kremlius negali nekreipti dėmesio

Buvęs Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) vadovas generolas Davidas Petraeusas išsakė nuomonę, kad Rusijai panaudojus branduolinį ginklą, JAV sunaikins rusų pajėgas Ukrainoje ir Rusijos Juodosios jūros laivyną.

Ekspertai primena, kad buvęs JAV sausumos pajėgų Europoje vadas Benas Hodgesas išsakė panašią versiją ir atkreipė dėmesį, kad šie įtakingi generolai dar neseniai ėjo pareigas ir tikrai palaiko ryšį su esamu JAV aukščiausio lygio politiniu bei kariniu elitu.

„Jie, aišku, pabrėžė, kad čia tik jų asmeninė nuomonė, bet kai du tokio kalibro pensininkai kalba panašiai, Kremlius į tai tiesiog negali nekreipti dėmesio“, – teigia jie.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją