Užkrečiantis Krymo pavyzdys

Iš pirmo žvilgsnio priežasčių prisijungti Gajanai priklausantį regioną Venesuela turi ne vieną – tiek formalių, tiek susigalvotų.

„Esekvibo yra mūsų!“ – buvo rašoma plakatuose, išklijuotuose ant Karakaso gatvių sienų. Tai yra  dalis intensyvios prezidento N. Maduro, kitais metais sieksiančio perrinkimo, vyriausybės kampanijos. Esą balsuota už tai, kad „Venesuela būtų gerbiama“.

Su pagarba toks balsavimas dėl Esekvibo turi nedaug ką bendro: Venesuela ne vieną dešimtmetį pretenduoja į šią didžiulę teritoriją – 160 tūkst. kvadratinių kilometrų, t. y. daugiau nei du trečdaliai Gajanos ir į 125 tūkst. jos gyventojų – penktadalį visos Gajanos.

Kai pastarąją 1966-aisiais paliko britų kolonijinė valdžia, Venesuela bandė karine jėga užgrobti Esekvibą, bet pavyko užimti tik Ankoko salą, kurią venesueliečių kariai laiko okupavę iki šiol.

Šiuo metu Karakasas tvirtina, kad Esekvibo upė regiono rytuose yra natūrali abiejų šalių siena, paskelbta 1777 m. valdant Ispanijai. Tačiau Gajana tvirtina, kad siena buvo nustatyta kolonijiniu laikotarpiu – iš pradžių teritoriją valdė olandai, o nuo 1800-ųjų britai. Dar daugiau – sieną 1899 metais patvirtino arbitražo teismas. Tarptautinis Teisingumo Teismas (TTT), aukščiausia JT teisminė institucija, įteisino šią išvadą: Esekvibo regionas priklauso Gajanai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)