Prašė uždrausti koncertą

Tautų vienybės šventė uostamiestyje vyko ketvirtadienio vakarą Klaipėdos koncertų salėje. Koncertas buvo nemokamas.

„Ar leidžiama Vladimiro Putino šventes švęsti Lietuvos Respublikoje? Ar vietinės visuomenės atstovai yra visiški debilai, kad kimba ant gudriai užmestų rusų ideologų kabliukų? Baisu,kas darosi“, – pasipiktinęs DELFI redakcijai rašė vienas klaipėdietis.

Skambučių iš miestiečių sulaukė ir Klaipėdos savivaldybė. Uostamiesčio mero patarėjas Simonas Gentvilas teigė, jog kai kurie klaipėdiečiai išties jautriai reagavo į organizuojamą Tautų vienybės šventę.

„Žmonės klausė, ar negalime jos uždrausti. Suprantu, jog kai kurie žmonės yra politiškai jautrūs ir ypač dabar, kai vis dar nesibaigia neramumai tarp Rusijos ir Ukrainos. Tačiau gyvename demokratinėje valstybėje ir koncertų uždrausti negalime. Tačiau, mano nuomone, tokiuose renginiuose, kuriuos organizuoja Rusijos užsienio reikalų struktūros, turėtų dalyvauti Valstybės saugumo departamento ar kitų institucijų atstovai, kurie stebėtų, ar nekurstoma tautinė neapykanta, nesiimama kitų draustinos propagandos priemonių“, - nuomonę reiškė S. Gentvilas.

Švenčia Žečpospolitos pajėgų išvijimą iš Maskvos?

DELFI žurnalistai apsilankė Klaipėdos koncertų salėje vykusiame Tautų vienybės šventės koncerte. 300 vietų salė buvo beveik pilna – paklausyti koncerto atėjo ir jaunų, ir pagyvenusių žmonių, kurių dauguma kalbėjo rusiškai.

Tarti sveikinimo žodį į sceną lipo Rusijos Federacijos generalinio konsulato Klaipėdoje konsulo pareigas einantis Vladimiras Novikovas.

Savo kalboje jis priminė Tautų vienybės dienos istoriją ir pabrėžė, kad tai šventė, kuri metai iš metų perduoda meilę tėvynei, pagarbą nacionalinei istorijai. Tiesa, jis nepatikslino, ką šiame kontekste reiškia terminas „tėvynė", mat šiuo atveju tėvynė gali būti Lietuva, Rusija arba Sovietų Sąjunga.

„Mes galime gyventi visu kartu, vaikščioti po gimtas vietas ar gyventi tolimose šalyse, bet vis tiek mes esame dalis savo tautos. Klaipėdai, kaip uostamiesčiui, labai svarbu išsaugoti daugiakultūrines tradicijas ir nacionalinę draugystę. Klaipėda yra mūsų bendri namai“, - kalbėjo V.
Novikovas.

Beje, Tautų vienybės diena Rusijoje švenčiama kaip Liaudies vienybės diena. Ji minima lapkričio 4 dieną, kai 1612 metais Žečpospolitos pajėgos buvo išvytos iš Maskvos.

Teigiama, kad Kremlius sugalvojo minėti šią dieną kaip alternatyvą lapkričio 7-ajai – sovietinei Didžiosios spalio revoliucijos šventei, kuri buvo švenčiama iki 1997 metų.

Atėjo ir valdžios atstovų

Neoficialiomis žiniomis, į koncertą buvo kviesti ir Klaipėdos valdžios atstovai. Tačiau koncertą stebėjo tik Lietuvos rusų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkas Viačeslavas Titovas ir Lietuvos socialdemokratų partijos Klaipėdos skyriaus pirmininkė Lilija Petraitienė. Abu jie yra Klaipėdos savivaldybės tarybos nariai.

L. Petraitienė buvo pakviesta sakyti kalbą. „Klaipėda yra išskirtinis miestas, nes ji yra Lietuvos jūros vartai į pasaulį. Klaipėda jau daugiau nei 750 metų yra daugianacionalinis miestas, kuriame per amžius draugiškai sugyveno įvairių tautybių, konfesijų žmonės. Šitoje salėje surinkę žmonės yra įrodymas, kad galime gyventi gražiai sutardami, vieni kitus saugoti, mylėti ir gerbti. Klaipėdos žavesys ir yra tas, kad čia sugyvena visos tautos“, - teigė L.Petraitienė.

Neišvengta nesklandumų

Į sceną lipo ir daugiau įvairių tautybių sveikintojų, kurie dalijosi prisiminimais, kaip atstatė Klaipėdą, padėjo jai tapti tuo, kas ji yra dabar.

Koncerte neišvengta ir nesklandumų. Apie trečdalio tautų, kurias renginio vedėjas kvietė į sceną sakyti sveikinimo kalbų, atstovai nepasirodė.

DELFI žiniomis, už Klaipėdos koncertų salės nuomą Tautų vienybės šventės reginiui sumokėjo Rusijos vizų centras.

Penktadienio vakarą Rusijos Federacijos generaliniame konsulate vyks oficialus priėmimas Tautos vienybės dienos proga. Į jį pakviesta daugybė svečių.

DELFI žiniomis, Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas jame nedalyvaus, nes esą turi kitų susitikimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (352)