Jis teigė, kad nerimas Kremliuje yra, tačiau ne dėl Ukrainos pradėto kontrpuolimo, o dėl pačios Rusijos kariuomenėje.

„Mes dažniausiai manome, kad kontrpuolimas yra sėkmingas, todėl vieninga Rusijos kariuomenė nerimauja. Aš sakyčiau, kad nerimas yra visai kito pavidalo. Tai reiškia, kad pati Rusija pradeda irti iš vidaus. Ir pirmiausia tą irimą mes matome susiskaidymą, egzistuojantį Rusijos kariuomenėje.

Dėl kurio ji negali suvaldyti savo pačios dalinių. Ir dėl to vienose vietose gali Ukrainos kariuomenė prasiveržti, kitur – ne. Kitaip tariant, Rusijos kariuomenė nagrinėja Ukrainos kariuomenę kaip tokį pastovųjį dydį, kuris visą laiką spaudžia ir yra nekintantis. O save pačią ji įsivaizduoja kaip kintantį dydį, nes yra sudaryti iš atskirų padalinių, kurie tarpusavyje ne tik kad nebendrauja, bet yra karo stovyje vieni prieš kitus“, – LNK eteryje įžvalgomis dalijosi G. Mažeikis.

VDU profesoriaus teigimu, ryškiausias to pavyzdys – Jevgenijaus Prigožino ir jo samdinių „Vagner“ priešprieša su Rusijos gynybos ministru Sergejumi Šoigu bei jo kariuomene.

Vladimiras Putinas

„Bet jeigu pasižiūrėsime, kas dabar pasirašinėja sutartis ir kokios jos yra, paskutinę akimirką pasirašomos, tai pamatysime, kad nepriklausomų dalinių, padalinių, grupuočių Rusijos kariuomenėje yra labai daug.

Ir vadinasi, kad nėra gerai suderinti jų veiksmai. Tad nerimas kyla būtent dėl jų“, – kalbėjo VDU profesorius G. Mažeikis.

Anot LNK vidurdienio žinių pašnekovo, nerimas Rusijoje kyla ir dėl dar vienos priežasties.

„Antra – tai yra abejonės dėl V. Putino veiksmingumo. <...> Juk V. Putinas yra visos kariuomenės aukščiausias vadas. Ir jis yra atsakingas, kad tokios suirutės, tokio nerimo, netvarkos, vagysčių, prievartavimų pačioje kariuomenėje nebūtų.

Bet atrodo, kad tai ne tik nemažėja, o net didėja. Tačiau jis nesikiša, arba nematyti jo įsikišimo ženklų. O net priešingai – vis dar toleruojama esamą būklę. Ir tai kelia Rusijos kariuomenei labai didelė nerimą“, – teigė LNK vidurdienio žinių pašnekovas, VDU profesorius G. Mažeikis.

Visą LNK pokalbį su VDU profesoriumi G. Mažeikiu žiūrėkite čia: