Rusijos ambasada ketvirtadienį išplatino trumpą pareiškimą, kuriame komentuojamas Valstybės saugumo departamento (VSD) ir Antrojo operatyvinių tarnybų departamento (AOTD) pirmadienį išplatintas Grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimas.

Šiame dokumente pagrindine grėsme nacionaliniam saugumui tiek karine, tiek politine, tiek žvalgybine ir ekonomine prasmėmis įvardyta būtent Rusija, kuri ataskaitoje paminėta beveik 400 kartų. Kaip ir kasmet toks dokumentas nepraslydo pro Rusijos diplomatų akis.

Tiesa, šiemet, Rusijos ambasada apsiribojo kuklesniu, nei įprastai komentaru, kurį paviešino savo socialinių tinklų paskyrose.

„Atkreipėme dėmesį į eilinį Lietuvos specialiųjų tarnybų ataskaitą. Dokumentas palieka slogų įspūdį ir labiau primena ligos istoriją.

Metų metus dokumento autoriai su maniakiniu atkaklumu klijuoja „grėsmės nacionaliniam saugumui“ etiketę bet kokiam reiškiniui ar faktui, kuriame įžvelgiamos, o kartais net neįžvelgiamos, bet numanomos sąsajos su Rusija“, – šaiposi Rusijos ambasada.

Esą negalima nepastebėti, kad šis dokumentas direktyvinis, su juo turi būti derinami ne tik valstybės struktūrų, bet ir visuomeninių organizacijų veiksmai, tarp jų ir išeivių iš kitų šalių, o nesilaikant VSD normų ir taisyklių, naudojami bauginimai, areštai, suėmimai, tyrimai, vieši pasmerkimai.

„Neslėpsime, kad panaši „auklėjimo praktika“ gerai žinoma iš nesenų istorijų“, – pabrėžiama ambasados komentare, tačiau nepatikslinama, kas turima omenyje.

Tiesa, būtent pačioje Rusijoje jau kelerius metus veikia įstatymų tvarka numatyta praktika, kad Kremliui neįtikusios organizacijos, kurios bent dalį finansavimo gauna iš užsienio, yra skelbiamos užsienio agentais ir dažnai negali vykdyti jokios veiklos šalyje. Būtent Rusijoje prieš įvairias nevyriausybines organizacijas Kremliaus specialiosios tarnybos vykdo spaudimo politiką, kurios metu rengiami netikėti patikrinimai, reidai, suėmimai.