„Šiai dienai mes labai gerą sutarimą turime, kad Rusija yra grėsmė ir kad, ko gero, ilgalaikė grėsmė ir dabar tikrai buvo Ukrainai pateikta daug įrangos ir amunicijos kitos ekipuotės, kuri nebuvo kažkaip pagaminta ir perduota iš gamintojų, tai buvo iš sandėlių, iš atsargų perduota, tai dabar reikia atstatyti atsargas“, – penktadienį Krašto apsaugos ministerijoje (KAM) kalbėjo Lietuvos kariuomenės vadas.

„Dar reikia aiškiai suprasti, kad pastaraisiais metais ES valstybės ir mes nepakankamai skyrėme tam dėmesio, pasirengti atgrasymui ir konvencinei grėsmei, kuri kyla iš Rusijos, tai dabar reikia ne tik atstatyti, bet reikia ir vystyti“, – tęsė jis.

V. Rupšys pabrėžia, kad šiuo metu ES valstybės turi rasti bendrą sutarimą, kaip įgalinti ir padidinti karinės pramonės gamybą.

„Todėl turbūt dabar ir reikia to bendro sutarimo ES, kaip mes tai atstatysim, kaip galėsime įgalinti mūsų karinę pramonę, padidinti gamybą, kad atstatyti ir toliau plėsti mūsų pajėgumus“, – kalbėjo V. Rupšys.

„Ir kitas dalykas, aišku, turbūt ES rėmuose turėtume kalbėti ir apie įrangos įsigijimo procedūras, tai turbūt turėtume rasti formulę, kad įsigyjant karinę įrangą, amuniciją, mes turėtume pritaikyti gal ir adaptuotas šiai dienai procedūras“, – pažymėjo Lietuvos kariuomenės vadas.

ELTA primena, kad gruodžio 8-9 d. Lietuvoje su oficialiu vizitu lankosi Europos Sąjungos Karinio komiteto (ESKK) pirmininkas generolas Robert Brieger. Vizito metu generolas susitiks su Lietuvos Respublikos Prezidentu Gitanu Nausėda, Krašto apsaugos ministru Arvydu Anušausku, Lietuvos kariuomenės vadu gen. ltn. Valdemaru Rupšiu ir Lietuvos kariuomenės atstovais. Taip pat ESKK pirmininkas Lietuvos Respublikos Seime susitiks su Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nariais bei numatytas susitikimas su Regioninio kibernetinės gynybos centro direktoriumi plk. Romualdu Petkevičiumi.

Gen. Robert Brieger numatytuose susitikimuose aptars regiono saugumo, atgrasymo ir gynybinių pajėgumų vystymo klausimus. Taip pat bus aptarta pagalba Ukrainai ir kitoms Rytų Partnerystės šalims, įsitraukimą į ES vykdomas misijas ir operacijas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)