Eitynių organizatorė Viktorija vaikšto Laisvės alėja ir nesupranta, kodėl miestas neduoda leidimo pagrindinėje miesto gatvėje.

Ji teigia, kad savivaldybės argumentas, jog pagrindinėje miesto gatvėje vyksta statybos yra nelogiškas, nes įprastas gyvenimas čia vyksta kasdien.

„Jei tai nebūtų apie turinį, galbūt savivaldybė bent kartą būtų prabilusi ir apie LGBT žmonių problemas, dabar ji kalba tik apie Laisvės alėjos trūkumus. Čia žmonės vaikšto kiekvieną dieną ir tai yra techninis dalykas“, – LNK sakė renginio organizatorė V. Kolbešnikova.

Organizatorė sako, kad nepaisant savivaldybės skundo, eitynėms yra ruošiamasi.

„Turime nemažą savanorių būrį, kurie ruošiasi prižiūrėti eitynes“, – sako ji.

Policija eitynėms taip pat ruošiasi.

„Ruošiamės intensyviai, nepriklausomai nuo to ar bus leidimai, ar ne, mes ruošiamės. Didesnės pareigūnų pajėgos dirbs. Tikslių skaičių aš nepasakysiu, bet bus pareigūnų ir iš kitur. Jų gali būti ir dvigubai ir trigubai (daugiau, aut. p.)“, – teigė Kauno policijos viršininkas Mindaugas Baršys.

Organizatoriai prašo policijos apsaugos, nes nesijaučia saugiai.

„LGBT bendruomenei yra baisu kiekvieną dieną. Mes turime išpuolius, vienas neseniai vyko Vilniuje viduryje baltos dienos buvo sumušti žmonės. Mūsų pagrindinis reikalavimas yra saugumas ir orumas kiekvienam žmogui“, – sakė renginio organizatorė V. Kolbešnikova.

Policija patvirtina, jog yra žinių apie galimas provokacijas eitynių metu.

„Apie provokacijas, taip, turime tokių žinių ir su jomis dirbame. Stebime viešąją erdvę ir pagal tai, kiek suintensyvės veiksmai viešojoje erdvėje, mūsų renkamoje informacijoje, pagal tai ir spręsime“, – aiškino M. Baršys.

Ilgą laiką dėl LGBT eitynių tylėjęs Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis tvirtina, kad jam visi yra lygūs.

„Man visi miestiečiai yra miestiečiai ir tegul sprendžia teismai“, – taip jis kalbėjo žiniasklaidai.

Tačiau paklaustas apie smarvę Kaune, miesto meras V. Matijošaitis lepteli, kad miestas smirdi dėl planuojamo parado ir čia pat priduria pajuokavęs.

„Tai galbūt šeštadienis ir artėja, juokauju“, – kalbėjo meras.

Iki eisenos laiko liekant vis mažiau kauniečiai skirstosi į dvi stovyklas.

„Nenorėčiau, kad Laisvės alėjoje, paieškotų kokios kitos vietos“, – kalbėjo LNK kaunietė.

Kitas jaunas vyras teigė, jog LGBT eitynės nėra toks didelis reikalas, jo išpūsti nereikia.

„Man atrodo, kad turėtų jie gyvenimą gyventi neutralų“, – aiškino kita moteris.

Organizatoriai Lietuvos geležinkelių ir kitų vežėjų prašė suteikti nuolaidų bilietams, tačiau nieko nepešė.

„Papildoma nuolaida nebuvo suteikta, bet Lietuvos geležinkeliai priminė, jog didesnėms grupėms taikomos nuolaidos. Tai dėl saugumo ir pigumo skatinu visus rugsėjo 4 dieną atvykti“, – tikino renginio organizatorė V. Kolbešnikova.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas bylos iš Kauno dar nėra gavęs, ar bus spėta bylą išnagrinėti iki šeštadienio lieka neaišku.