"Ta problema akivaizdi, ir ji aktuali ne tik Lietuvai, bet ir kitoms valstybėms, ypač naujoms Europos Sąjungos narėms, dėl įkalinimo sąlygų Lietuvoje yra bylų ir Europos Žmogaus Teisių Teisme, o priežastis paprasta - pinigų trūkumas", - BNS sakė R.Šimašius.

Buvęs ministras sakė nesiimsiantis svarstyti, ar įkalinimo sąlygoms pagerinti būtų įmanoma skubiai įgyvendinti kokias nors trumpalaikes priemones, o matantis vienintelį išeitį - kalėjimų sistemos pertvarką, kurią buvusioji valdžia suplanavo atlikti iki 2017 metų pabaigos.

"Sprendimo būdas - pertvarkyti įkalinimo įstaigas taip, kad vienam kaliniui tektų bent trys su puse kvadratinio metro ploto, kaip reikalaujama pagal tarptautinius standartus, tam įkalinimo įstaigas reikia pertvarkyti iš bendrabučio tipo į kamerų tipo. Restruktūrizacija jau pradėta, ir, tikiuosi, naujoji valdžią ją tęs, pagal planą procesas galėtų būti atliktas iki 2017 metų pabaigos, išties tai vienintelis efektyvus būdas išlaikyti kalėjimų sistemą, be to, nauja įstaiga turės daugiau galimybių moderniomis kontrolės priemonėmis valdyti visą sistemą, pagaliau, kad tos įstaigos taptų ne tolesnio nusikalstamumo ugdymo, o persiauklėjimo vietomis", - kalbėjo liberalas.

Prastos įkalinimo sąlygos pastaruoju metu tampa argumentu ginantis nuo perdavimo Lietuvos teisėsaugai - Šiaurės Airijos Belfasto teismas sausio viduryje nusprendė neišduoti Lietuvai ginklų kontrabandos byloje kaltinamo airio Liamo Campbello, motyvuodamas, jog jis būtų kalinamas nežmoniškomis sąlygomis.

Prastos įkalinimo sąlygos gali tapti gynybos argumentu ir buvusių likviduojamo banko "Snoras" vadovų Vladimiro Antonovo ir Raimondo Baranausko perdavimo Lietuvai byloje. Naujienų portalas "iq" rašo, kad V.Antonovo advokatas Jamesas Lewisas šią savaitę teismo posėdyje teigė į tolesnius svarstymus kviečiantis profesorių Rodą Morganą, kuris laikomas Lietuvos kalėjimų ekspertu.

Būtent R.Morgano vertinimus dėl įkalinimo sąlygų Lietuvoje pasitelkė airio L.Campbello gynėjai, įrodinėję, kad jis Lietuvoje būtų laikomas nežmoniškomis ir žeminančiomis sąlygomis. R.Morganas yra specialusis britų Vidaus reikalų ministerijos ir Europos Tarybos komiteto prieš kankinimą ir kitokį žiaurų, nežmonišką ar žeminantį elgesį ir baudimą patarėjas.

Savaitės pradžioje vykusiame teismo posėdyje V.Antonovo ir R.Baranausko ekstradicijos byla buvo atidėta iki liepos 8 dienos.

Pagal ankstesnės Vyriausybės patvirtintą planą, Lietuvoje numatoma iškraustyti keturias įkalinimo įstaigas bei rekonstruoti šešias. Iš miestų centrų būtų iškeliami Lukiškių tardymo izoliatorius-kalėjimas, pataisos namai Marijampolėje, tardymo izoliatorius Šiauliuose ir moterų pataisos namai Panevėžyje.