„Pirmiausiai susiderinsiu savo pozicijas su mūsų partijos pirmininku. Ir, kadangi taip įvykiai klostosi, kad kažkas nesulaukia Tarybos posėdžio, tai, manau, reikia šiandien padaryti pareiškimą. Taip, štabo vadovybė ketina atsistatydinti“, - žurnalistams pareiškė J. Bernatonis.

Šis pasitraukimas nėra tik simbolinis. J. Bernatonio vadovaujamas rinkimų štabas taip pat buvo atsakingas už ateinančius rinkimus. Jų rankose buvo ir pasiruošimas kitąmet vyksiantiems savivaldos rinkimams.

Vis dėlto teisingumo ministras Europos Parlamento (EP) rinkimų, kuriuose LSDP nusileido konservatoriams ir pelnė du EP mandatus, nelaiko blogu rezultatu.

„Mes rezultatų nevertiname taip, kaip vertina žiniasklaida. Tiek prezidento rinkimuose, tiek ir EP rinkimuose mūsų partijos sąrašas surinko daugiausiai balsų per visus rinkimus“, - skaičius interpretavo J. Bernatonis.

Premjeras labai nuliūdo

Apie savo sprendimą LSDP rinkimų štabo vadovas informavo partijos lyderį. Premjeras Algirdas Butkevičius, anot J. Bernatonio, „labai nuliūdo“.

„Nepasiekėme tų rezultatų, kurie buvo planuoti. Jeigu prezidento rinkimų planus įgyvendinome, tai EP rinkimuose tikėjomės gauti daugiau vietų“, - po pokalbio su premjeru sakė teisingumo ministras.

Pasak jo, šiuo metu analizuojamos LSDP padarytos klaidos rinkimuose. Ar Zigmantas Balčytis kaip partijos veidas yra klaida? J. Bernatonis taip nemano.

„Tai buvo sprendimas mūsų partijos. Po to, kai A. Butkevičius nusprendė nesibalotiruoti prezidento rinkimuose. Buvo iškeltas tas kandidatas, kurį palaikė 46 iš 60 partijos skyrių“, - teigė politikas.

Sykiu besitraukiantis LSDP rinkimų štabo vadovas pripažįsta, kad socdemams nepavyko pritraukti jaunimo balsų.

„Šiuose rinkimuose atėjo labai daug jaunimo. Aš nežinau, kodėl tas jaunimas nebalsavo už mus. Ir mums reikia susirūpinti“, - teigė J. Bernatonis.

„Jūs juokaujate“

Vienas LSDP lyderių Aloyzas Sakalas viešai ragina J. Bernatonį trauktis ir iš partijos vicepirmininko posto. Šios galimybės teisingumo ministras nesvarsto.

„Aš apie tai visiškai negalvojau, nes tas klausimas niekur nėra keliamas. Tą klausimą galima spręsti tik suvažiavime“, - sakė socdemas.

Po susitikimo su premjeru paklaustas, ar partijai reikia daugiau permainų pačioje jos viršūnėje, politikas nesulaikė šypsenos.

„Aš manau, kad jūs juokaujate. Vadovybės klausimas sprendžiasi suvažiavime. Mano supratimu, mūsų vadovas turi aukščiausią reitingą tarp politikų Lietuvoje. Partijoje taip pat. tai kažko tikrintis A. Butkevičiui tikrai nereikia. O komandą jisai renkasi“, - teigė J. Bernatonis.

Tai ne pirma EP rinkimų paskatinta permaina LSDP gretose. Aukštu trečiu numeriu partijos sąraše įrašytas krašto apsaugos ministras Juozas Olekas į EP neprasibrovė. Visų pirma, socdemai sensacingai nusileido konservatoriams pagal gautų balsų skaičių ir iškovojo tik dvi EP kėdes. Visų antra, J. Olekas rinkėjų buvo pastūmėtas sąrašu žemyn, į ketvirtąją vietą. O ministro turėtą trečiąją poziciją užėmė Seimo vicepirmininkas Gediminas Kirkilas.

G. Kirkilas: nėra iš kur trauktis

J. Bernatonio pareiškimas gali būti kiek netikėta rinkimų štabui taip pat priklausančiam G. Kirkilui. Jis DELFI teigė nematantis, iš kur trauktis.

„Nėra iš kur trauktis, nes rinkimų štabas prieš kiekvienus rinkimus tvirtinamas iš naujo. O šis štabas jau baigė savo darbą“, - sakė G. Kirkilas.

Vis dėlto štabo vadovas J. Bernatonis neslepia, kad štabo vadovų pasitraukimas „nėra natūralus“, o ši LSDP institucija turėjo rengtis ir vėliau vyksiantiems rinkimams.

Po prastų rinkimų rezultatų J. Olekas nutarė prisiimti atsakomybę prieš partiečius. Krašto apsaugos ministras pasitraukė iš partijos Vilniaus skyriaus vadovo pareigų.