Tokią referendumo dėl dvigubos pilietybės datą pasiūlė ketvirtadienį posėdžiavusi Seimo vicepirmininko Arvydo Nekrošiaus vadovaujama darbo grupė. Už tai balsavo 7 komisijos nariai, niekas nebalsavo prieš, 1 - susilaikė.

Pasirengimo referendumui dėl dvigubos pilietybės klausimus sprendžianti darbo grupė jau yra apsisprendusi dėl galimos referendumui teikiamos formuluotės.

Konstitucijos 12 straipsnyje siūloma numatyti, kad „Lietuvos Respublikos pilietybė įgyjama gimstant ir kitais konstitucinio įstatymo nustatytais pagrindais. Lietuvos Respublikos pilietis pagal kilmę, įgijęs konstitucinio įstatymo numatytus Lietuvos Respublikos pasirinktos europinės ir transatlantinės integracijos kriterijus atitinkančios valstybės pilietybę, Lietuvos Respublikos pilietybės nepraranda. Kitais atvejais Lietuvos Respublikos pilietis negali būti kartu ir kitos valstybės pilietis, išskyrus konstituciniu įstatymu numatytas išimtis. Pilietybės įgijimo ir netekimo tvarką nustato konstitucinis įstatymas“.

Šiuo metu Konstitucijos 12 straipsnyje numatoma, kad „Lietuvos Respublikos pilietybė įgyjama gimstant ir kitais įstatymo nustatytais pagrindais. Išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos Respublikos ir kitos valstybės pilietis. Pilietybės įgijimo ir netekimo tvarką nustato įstatymas“.

Birželio 30 d. Seimas sumažino reikalavimų kartelę referendumui dėl Konstitucijos 12 straipsnio - dėl pilietybės.

Referendumo įstatymo pakeitime įtvirtinta, kad sprendimas dėl Konstitucijos 12 straipsnio pakeitimo bus laikomas priimtu, jeigu tam pritarė daugiau kaip pusė piliečių, dalyvavusių referendume, bet ne mažiau kaip 1/3 piliečių, turinčių rinkimų teisę ir įrašytų į rinkėjų sąrašus.

Pagal dabar galiojančias Referendumo įstatymo nuostatas, Konstitucijos 12 straipsnio pakeitimui turėtų pritarti daugiau kaip pusė piliečių, turinčių rinkimų teisę ir įrašytų į rinkėjų sąrašus.

Seimas ketina kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl Referendumo įstatymo pataisų atitikties Konstitucijai.

Nutarimo projektas dėl kreipimosi į Konstitucinį Teismą jau įregistruotas Seimo posėdžių sekretoriate.

„Kyla abejonė, kad ginčijamo įstatymo nustatyta išimtis dėl Konstitucijos I skirsnyje esančio 12 straipsnio keitimo gali paneigti Konstitucijos apsaugos esmę, Konstitucijos priėmimo referendumu standartą (daugiau kaip pusės visų rinkėjų balsų) ir gali neatitikti Konstitucijos vientisumo ir darnos, teisinės valstybės ir atsakingo valdymo konstitucinių principų“, - sakoma nutarimo projekte dėl kreipimosi į Konstitucinį Teismą, kurį įregistravo Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė.

Seimo posėdyje šį projektą numatoma svarstyti rudens sesijos pradžioje.