Įsisiūbavo konfliktas

DELFI jau rašė apie tai, kad politikas Ramūnas Karbauskis vykdo statybas Kauno marių regioniniam parke, Jakštonių kaime. Politiko valdoms priekaištų neturi jokios valstybinės institucijos, tačiau visai šalia esančiuose sklypuose užvirė tikrų tikriausia košė.

Šalia yra įvažiavimas į Jakštonių kaimelį, kuris veda iki pat Kauno marių. Vietiniai gyventojai nusprendė jį „užblokuoti“ ir pastatyti eismą draudžiantį ženklą. Tačiau ženklas sukėlė žvejų ir poilsiautojų pasipiktinimą, nes jie nebegali privažiuoti prie vandens telkinio.

Prieš pusę metų pasipiktinimą ženklas buvo panaikintas, po to vietiniai gyventojai vėl kovojo, kad ženklą savivaldybė pastatytų, Kaišiadorių rajono savivaldybė atmetė tokį prašymą, tačiau vėliau tarybos nariai patys sprendimą pakeitė ir ženklą įteisino. Galiausiai gyventojai, nesulaukę, kol ženklą pastatys oficialios institucijos, nusprendė patys jį įsirengti. Valdininkai tokią situaciją apibūdina kaip vaikų darželį ir teigė, kad jiems jau įgriso rietenos dėl Jakštonių.

Vietiniai gyventojai skundžiasi, kad ženklas jiems reikalingas dėl to, kad žvejai nešiukšlintų pakrantės ir girti nevaikštinėtų aplinkui. Ant kelio, vedančio prie Kauno marių, dabar atsirado ir užtvaras. Nors Jakštonių kaimo bendruomenė sugeba surinkti daug gyventojų parašų, kurie pritaria kelio ženklo pastatymui, iš tiesų visus sklypus šalia kelio dalinasi vos keli asmenys.

Užtvaras Jakštonyse

Sprendimą keitė ne vieną kartą

Konfliktas dėl kelio ženklo prasidėjo dar žiemą. Nuo tada ženklas pakelėje tai atsirasdavo, tai dingdavo, tai vėl atsirasdavo. Kaišiadorių rajono savivaldybė dėl kelio ženklo taip pat ne kartą pakeitė savo sprendimą.

DELFI turimi dokumentai rodo, kad Kaišiadorių rajono savivaldybė birželį nutarė netenkinti Jakštonių kaimo bendruomenės prašymo ties įvažiavimu į Jakštonių kaimo Slėnio gatvę pastatyti kelio ženklą „Eismas draudžiamas“. Raštą pasirašė Kaišiadorių rajono savivaldybės administracijos direktorius Česlovas Neviera.

Tiesa, jis pats pripažįsta, kad savivaldybei teko pakeisti sprendimą, nes savivaldybė administracija gyventojų buvo „apeita“. Bendruomenė, surinkusi parašus, kreipėsi tiesiai į rajono tarybą, o politikai nusprendė patenkinti prašymus.

„Situacija pasikeitė kardinaliai, bendruomenė kreipėsi į savivaldybės tarybą, ji pavedė svarstyti Kaimo ir aplinkosaugos reikalų komitetui, jis susirinko ir prabalsavo, kad ženklą reikia pastatyti. Dabar išeina, kad ženklas gali būti, kol teismas arba politikai neatšauks sprendimo. Administracija buvo apeita, nuėjo pas politikus ir politikai taip padarė, ten situacija daug kartų keičiasi“, - kalbėjo Č. Neviera.

Seniūnės pavaduotoja: vaikų darželis

Rumšiškių seniūnijos seniūnės pavaduotoja Jolita Petkevičienė DELFI pasakojo, kad kaimynai pliekiasi kaip vaikų darželyje.

„Čia jau pasaka be galo išeina, net nežinau, ką ir pasakyti. Viskas ten vyko savo vaga, viskas buvo padaryta taip, kaip žmonės ir norėjo, tačiau buvo nuspręsta tą ženklą pakeisti kitu: ne kad eismas draudžiamas, o kad motorinių transporto priemonių eismas draudžiamas. Kol mes gavome raštą iš savivaldybės, patys ženklo norėtojai pasistatė savo jį jėgomis, dabar įvėlė ir mus į tai. Tas ženklas nederintas nei su policija, nei su niekuo, yra savavališkas“, - pasakojo J. Petkevičienė.

Seniūnijos atstovės teigimu, visa kova primena vaikų darželį: „Mes jau pusę metų šitam kipiše dalyvaujam, čia kaip maži vaikai žaidimą pagavo: vienas pasistato ženklą, kitas nukasa, tada kitas pasistato, dar kitas nukasa. Sunku ir papasakoti, čia kokius 8 mėnesius viskas tęsiasi ir net nesuprasi, kas ko nori.“

Pasak seniūnės pavaduotojos, vietiniai žmonės aiškina, kad savavališką ženklą pasistatė todėl, jog prieš tai buvusį vakarą oficialų seniūnijos kelio ženklą kažkas tiesiog pavogė: „Mūsų ženklas dingo ir mes patyrėme nuostolį. Tas ženklas kainuoja vos ne 600 eurų, mums dabar yra žala, nes mums senasis ženklas į seniūniją negrįžo ir žmonės sako, kad vakare tą ženklą pavogė, o ryte jie pasistatė savo ženklą.“

Parkas: žvejai yra didžiausi šiukšlintojai

Kauno marių regioninio parko inspektorius Silvijus Klenauskas DELFI teigė, kad žvejai yra didžiausi saugomų teritorijų šiukšlintojai, todėl dar geriau, kad jiems teks iki marių ilgesnį kelią kulniuoti pėsčiomis.

„Kelio ženklas pastatytas pritarus savivaldybei, tai jis pastatytas teisėtai, buvo ne vienas susirinkimas. Buvo motyvai, kad važiuoja žvejai, dulka kelias, netvarka, šiukšlės. Ir buvo leista pastatyti. Mes kreipėmės į savivaldybe su prašymu pateikti dokumentus, kokiu pagrindu buvo leista pastatyti ženklą, iki šiol atsakymo negavome“, - kalbėjo S. Klenauskas.

Pasak parko inspektoriaus, kad žvejai negalės privažiuoti prie vandens, yra dar geriau: „Šiaip saugomos teritorijos didžiausi šiukšlintojai yra žvejai mėgėjai. Parko direkcijai yra svarbu, kad žmonės galėtų prieiti pėsčiomis ar su dviračių privažiuoti. Kad automobiliais jie negali privažiuoti, tai mums nuo to nei geriau, nei blogiau. Geriau tik tiek, kad žvejams tolimesnis atstumas eiti, jie mažiau prisikrauna į kuprines alkoholio taros, mums išeina mažiau darbo, nereikia rinkti jų paliktų šiukšlių.“

Kalbėdamas apie vidury kelio Kauno marių link pastatytus užtvarus, parko darbuotojas teigė, kad tai – taip pat apsauga nuo šiukšlintojų: „Yra pastatyta trys užtvarai. Įvertinus tai, kad ten žvejų mėgstama vieta ir per daug metų buvo paliekamos krūvos šiukšlių ir šiukšlyną reikia tvarkyti pačiam savininkui, jam trūko kantrybė ir jis ėmėsi drastiškų priemonių.“

Aplinkos ministerijos pozicija priešinga nei parko

Apie parko požiūrį į žvejus sužinojęs aplinkos viceministras Linas Jonauskas DELFI teigė, kad ministerijos pozicija yra priešinga nei parko. Be to, jis teigė, kad šalia kelio esančiose statybose buvo nustatyta miško kirtimų ir žalos gamtai, galbūt dėl to savininkai taip trokšta pasislėpti nuo pašalinių akių.

„Labai noriu tikėti, kad tai asmeninė kažkieno nuomonė. Aplinkos ministerijos pozicija visiškai priešinga. Juolab mes ją aiškiai išsakėme susitikime su Kaišiadorių savivaldybės specialistais Jakštonyse. Būtent po šio susitikimo savivaldybė priėmė sprendimą ten ženklo nestatyti ir neriboti patekimo į teritoriją. Ten yra rekreacinė teritorija, priėjimas prie Kauno marių. Vietovė dėl gražios gamtos ir gero priėjimo prie marių pamėgta tiek poilsiautojų, tiek žvejų. Tačiau atsirado keista iniciatyva riboti žmonių patekimą ten“, - komentavo L. Jonauskas.

Linas Jonauskas

Viceministro teigimu, galbūt kažkas bijo, kad žvejai ir lankytojai pastebės dar daugiau pažeidimų naujose statybose: „Jei bėda yra šiukšlinimas, tai kalbėkime su poilsiautojais ir žvejais, jei reikia ir nubauskime netvarkingus poilsiautojus, tačiau neribokime žmonių galimybių atvažiuoti į gamtą. Pagal tokią logiką tada reiktų žmonėms apskritai uždrausti visoje šalyje eiti grybauti, poilsiauti ir žvejoti. Man ši iniciatyva labai keistai sutampa su aptiktais neteisėtais kirtimais šalia ten esančių dviejų naujų statybų. Gal kažkas nerimauja, jog ten besilankantys žvejai aptiks dar kokių naujų pažeidimų?“

Pasak viceministro, ministerija ir toliau ieškos būdų, kaip išspręsti problemą, kad patekimas į teritoriją nebūtų ribojamas.

R. Karbauskis: nuo šiukšlinimo gali padėti vaizdo kameros

Šalia valdas turintis ir statybas vykdantis politikas R. Karbauskis, paklaustas, kaip vertina tokį kaimynų elgesį ir ar nesusiduria su taip garsiai iškelta šiukšlinimo problema, teigė, kad problemas labai lengvai išsprendžia vaizdo kameros.

„Aš pasakysiu, kaip aš savo pusėj padariau. Pas mus eina kelias per kapines prie vandens ir yra aikštelė, viską nuo kranto atitraukiau ne 20 metrų, kaip reikalauja įstatymas, o 100 metrų. Galvoju, kad prie tokio vandens telkinio kaip Kauno marios pastatai neturėtų būti arti. Visi telkiniai turi būti prieinami, pakrantėje žmonės galės meškerioti ir ilsėtis. Nežinau, kaip pagal servitutus yra anas kelias, bet mano pusėj yra du keliai: vienas įvažiavimas į mano kiemą ir kitas kelias, tai man nekyla ta problema“, - kalbėjo R. Karbauskis.

Ramūnas Karbauskis

Paklaustas, ar nesusiduria su šiukšlinimo pakrantėje problema, politikas davė patarimą, kaip ją išspręsti: „Šiukšlinimo problema labai lengvai sprendžiasi, čia pagalba galėtų būti ir parkui. Visi savininkai, kurių sklypai prieina prie vandens, pastatydami vieną filmavimo kamerą, išsprendžia problemą. Šiandien filmavimo kameros nėra brangios, įranga yra prieinama ir tada tu esi tikras, kad niekas nieko nedarys. Mes iš karto turėtumėm medžiagą, pagal kurią galima būtų nubausti pažeidėjus. Ta kamera kainuoja vos keliasdešimt eurų.“

Paklaustas, kaip mano, kodėl Jakštonių kaime jau pusę metų netyla konfliktai, politikas aiškino, kad toje vietoje kauniečiai daug metų mėgo poilsiauti iki išdalinant sklypus: „Problema yra tame, kad šalia didelis miestas ir didelis vandens telkinys. Ten anksčiau, sovietiniais metais, buvo laukai, kuriuos dirbo. Vėliau ilgą laiką ten namai nebuvo statomi ir miesto žmonės, kurie meškerioja ar norėjo pailsėti, ten važiuodavo ir darydavo, ką norėdavo. Iš šiukšlių matosi, kad ten buvo labai blogai. Konfliktą ten daro Kauno kaimynystė, tai viena iš arčiausių vietų, kur anksčiau privažiuodavo žmonės, o dabar ten išdalinti sklypai.“

Bendruomenės atstovas: 2 val. nakties daužydavosi į langus ir prašydavo alkoholio

Pristatyti nenorėjęs Jakštonių kaimo bendruomenės atstovas DELFI teigė, kad toje teritorijoje, kol nebuvo eismą draudžiančio ženklo, dėdavosi baisūs dalykai.

„Tą ženklą buvo du kartus pavogę. Ten yra kažkas nepatenkinti, kad uždėjo ženklą, sunku paeiti 700 m. Kas ten darėsi, baisu. Pavyzdžiui, atvažiuodavo, kažką švęsdavo prie vandens ir 2 val. nakties pradėdavo daužytis į langus, prašė girti, kad parduotume alkoholinius gėrimus. Su vaikais gyvename, tai tiesiog baisu. Ten buvo ir gaisrinė atvažiavusi, degė viskas ir kiek šiukšlių surenkame“, - pasakojo bendruomenės atstovas.