Kaip rašo tass.ru, Lietuvos Migracijos departamentas pateikė atitinkamai instancijai užklausą su prašymu įvertinti viešus balerinos pasisakymus. Kaip pabrėžė departamente, jei bus nustatyta, kad I. Liepa kuria situaciją, keliančią grėsmę nacionaliniam saugumui, instancija kreipsis į Lietuvos prezidentą su prašymu dėl balerinai suteiktos pilietybės panaikinimo.

„Dabar toks metas, kai negaliu sakyti, kad myliu savo šalį, kad palaikau savo prezidentą. Ir jei šie žodžiai Lietuvai yra įrodymas, kad reikia panaikinti man pilietybę, ką gi aš galėsiu padaryti? Juk aš negaliu pasikeisti. Manau, dabar toks metas, kai nevalia tylėti, ir aš išsakau savo poziciją“, – teigė ji kūrybiniame susitikime.

I. Liepa pabrėžė – būtų netiesa, jei ji sakytų, kad yra visiškai abejinga [esamai] situacijai. Balerina priminė, kad jos tėvas – Maris Liepa – yra latvis.

„Turiu Lietuvos pilietybę. Tai štai – Lietuvos pilietybę gavau už nuopelnus šiai šaliai, todėl, kad daug metų mano partneris buvo lietuvis šokėjas Petras Skirmantas ir aš kasmet atvykdavau į Lietuvą ir šokdavau Petro projektuose, atveždavau savo kūrybinius vakarus. Susiformavo mano publika, kuri mane pamilo ir kurią aš pamilau. Dėl šio kūrybinio bendradarbiavimo ir gavau šią [Lietuvos] pilietybę, taip, kaip anksčiau ją gavo Maja Michailovna Pliseckaja, Rodionas Konstaninas Ščedrinas, pianistas Nikolajus Petrovas“, – pridūrė I. Liepa.

Primename, kad Vidaus reikalų ministerija pirmadienį įpareigojo Migracijos departamentą pradėti balerinos Ilzės Liepos Lietuvos pilietybės netekimo procedūrą.

LRT televizija sekmadienį pranešė, kad interviu Rusijos žiniasklaidai Lietuvos ir Rusijos pilietybes turinti I. Liepa smerkia Baltijos šalis už jų elgesį ir palaiko Rusijos prezidento Vladimiro Putino pradėtą karą Ukrainoje. Apie tai, kodėl buvo pradėta pilietybės netekimo procedūra ir kodėl ji buvo suteikta, Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ kalbėjo vidaus reikalų viceministras ir advokatas. Viceministro teigimu, suteikti I. Liepai pilietybę išimties tvarka buvo nesusipratimas.

Išimties tvarka balerinai I. Liepai Lietuvos pilietybė buvo suteikta dar 2000 metais. Vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ teigė, jog tai jau trečiasis toks atvejis nuo šių metų kovo mėnesio, kai įsigaliojo įstatymų pakeitimai.

„Tokius atvejus dabar jau turime tris, kai asmenims, kuriems išimties tvarka suteikta Lietuvos Respublikos pilietybė ir jie turi dar kažkokios valstybės pilietybę. Jie savo nederama veikla palaiko valstybę agresorę, diskredituoja mus kaip valstybę, šios valstybės pilietybės turėtoją.

Antroji priežastis yra tiesioginė grėsmė nacionaliniam saugumui. Nuo šių metų kovo mėnesio yra priimtos Pilietybės įstatymo pataisos, kai pilietybės galima netekti pagal dvi priežastis: nacionalinis saugumas ir palaikymas valstybei agresorei“, – teigė A. Abramavičius. Pirmasis atvejis, pasak jo, buvo Margarita Drobiazko, kai procedūra jau yra pasibaigusi ir prezidentas pasirašęs dekretą, tai įvyko rugsėjo mėnesį. Antrasis atvejis dabar yra pakeliui į Pilietybės reikalų komisiją, procesas dar nėra baigtas dėl Rusijos ir Lietuvos pilietybę turinčio Jurijaus Kudinovo, VSD nurodė, kad jis kelia grėsmę nacionaliniam saugumui. Trečiasis ir naujausias – dėl balerinos I. Liepos.

Žinių radijo laidos „Dienos klausimas“ pašnekovas teigė, jog tokie Lietuvos pilietybę turinčios balerinos žodžiai yra natūrali priežastis pilietybę atimti. „Manau, kad pats pilietybės suteikimas yra nesusipratimas. I. Liepos nuopelnų Lietuvos Respublikai aš net ir nematyčiau. Tai iš tų laikų, kai pilietybės buvo dalinamos į kairę ir į dešinę. Vienintelis faktorius tada buvo, kad ji šoko kurį laiką su Lietuvos piliečiu. <...> Esant tokiai situacijai, kai ji atvirai tyčiojasi iš Lietuvos, Baltijos valstybių, atėmimas būtų natūralus procesas“, – tikino vidaus reikalų viceministras A. Ambramavičius. VRM taip pat kreipėsi į VSD, prašydama patikrinti ir kitus maždaug 800 išimties tvarka Lietuvos pilietybę gavusius asmenis. A. Abramavičius vylėsi, jog taip galbūt bus identifikuoti ir kiti asmenys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)