„Aš buvau išsakęs savo poziciją. Tik tą galiu pasakyti“, – ketvirtadienį žurnalistams Krašto apsaugos ministerijoje sakė A. Anušauskas.

„Be abejo“, – klausiamas, ar pasakė VGT nariams, kad detaliai komentuos tankų įsigijimo klausimus.

Dėl viešų pasisakymų kritikos ne tik iš Seimo opozicijos, bet ir iš prezidento Gitano Nausėdos sulaukęs ministras sako, kad viešinti informaciją apie ketinimų protokolus yra įprastinė praktika.

„Tai dalykas, kuris yra komunikuojamas visų šalių. Esu pasakęs ir dar kartą pakartosiu, kad dėl to iš karto pasakiau, kad tas dalykas negali būti kaip nors įslaptintas, nes tai tiesiog neatitiktų įstatymų. Ketinimai, kuriuos šalys pasirašo su Vokietijos vyriausybe – šiuo atveju, su gynybos ministerija – tiesiog patvirtina, kad jos nori dalyvauti šiame procese ir gauti daugiau informacijos“, – kartojo A. Anušauskas.

„Įsivaizduokite, atsirastų ta informacija apie mūsų ketinimus užsienio žiniasklaidoje. Tada visi atsisuktų, pasižiūrėtų – tai kodėl jūs nuslėpėte? Tai jūs užkulisiuose viską darote, slepiate“, – dėstė jis, pabrėždamas, kad tokiose situacijose viešumas yra neišvengiamas.

Mano turįs prezidento pasitikėjimą


Dėl riboto naudojimo informacijos atskleidimo prezidento G. Nausėdos sukritikuotas krašto apsaugos ministras A. Anušauskas mano šalies vadovo pasitikėjimo nepraradęs.

„Aš manau, kad tas pasitikėjimas yra, nes mes šiuo metu vis dėlto kartu – ir Prezidentūra, ir Vyriausybė, ir ministerija – darome didelius darbus krašto gynybos stiprinimui“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė A. Anušauskas.

Visgi ministras tikina už prezidentą kalbėti nenorįs.

„Aš apskritai nekomentuoju tokių dalykų. Nepasitikėjimas visada yra išreiškiamas kokiu nors veiksmu. Šiuo atveju aš neturiu daryti už kitus kokių nors vertinimų“, – sakė jis.

A. Anušauskas taip pat pažymėjo šios situacijos su partijos kolegos neaptarinėjęs.

„Krašto apsaugos dalykų, tuo labiau, kurie yra ne visi skelbtini, mes partijoje tiesiog neaptarinėjame. Ministrai turi savo kompetencijas, aš aptarinėju su prezidentu, aptarinėju su premjere, aptarinėju su patarėjais, su tais, kurie įgalioti dirbti šioje sferoje“, – pažymėjo jis.

ELTA primena, kad pirmadienį po Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdžio krašto apsaugos ministras užsiminė, jog artimiausiu metu bus pasirašytas ketinimų protokolas su Vokietijos gamintojais dėl tankų įsigijimo.

Visgi, A. Anušauskas dėl viešų pareiškimų sulaukė aštrios kritikos. Keliami klausimai dėl tokių sprendimų skaidrumo, dvišalių santykių su JAV bei Vokietija, Lietuvos derybinės galios potencialo. VGT vadovaujantis prezidentas Gitanas Nausėda pabrėžė, kad krašto apsaugos ministras paskelbė riboto naudojimo informaciją, kurios sutarta neviešinti.

Savo ruožtu Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė dėl krašto apsaugos ministro viešai aptartų detalių kreipėsi į prokuratūrą.

Tačiau A. Anušauskas teigia savo kaltės situacijoje nematantis ir atmeta jam reiškiamą kritiką. Anot ministro, informacija, kurią jis paviešino, nebuvo slapta, o perteklinis slaptumo grifų uždėjimas Lietuvoje taip pat draudžiamas įstatymu, pabrėžia A. Anušauskas.

Planuojamas tankų įsigijimas bus didžiausias Lietuvos pirkinys, sako prezidento vyriausiasis patarėjas Kęstutis Budrys – tam planuojama skirti apie 2 milijardus eurų. Pasak jo, galutinio sprendimo pirkti vokiškus tankus „Leopard“ dar nėra, todėl ketinimų protokolas reiškia tik tai, kad Lietuva siekia gauti daugiau informacijos apie galimus technikos įsigijimus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)