„Man atrodo, kad šeimos gydytojai atlieka vieną iš svarbiausių vaidmenų. Jų dėka buvo agituojami pacientai ir nuo 30 proc. norinčių skiepytis atsirado jau 70 proc. Dabar šeimos gydytojai labai aktyviai agituoja skiepytis tuos, kurie dar nepasiskiepijo.

Atrodo, rezultatai tikrai yra. Manyčiau, galbūt padeda ir tas finansinis akstinas numatomas ar jau paskirtas 100 eurų, kuriuos turėtų gauti visi, kurie virš 75-erių metų pasiskiepys. Bet aš manyčiau yra labai svarbu ir šeimos gydytojo autoritetas. Vis dėlto ligoniai, pacientai pasitiki šeimos gydytojais“, – sakė J. Kalibatas.

Jo teigimu, jeigu šeimos gydytojas sako, kad reikia skiepytis, tuomet tai tikrai svarbi motyvacija pacientui.

„Pagrindinis argumentas, kad koronavirusinė infekcija ir pandemijos valdymas tikriausiai yra svarbiausias uždavinys visai šaliai, ne tik pasauliui. Skiepai yra vienintelė priemonė, kuri gali padėti sustabdyti koronavirusinės infekcijos plitimą, skiepai gali padėti apsisaugoti nuo užsikrėtimo, nuo sunkių ligos formų ir net nuo mirčių. Kol kas jokio kito kelio, jokios kitos alternatyvos nėra“, – ką sako pacientams šeimos gydytojai kalbėjo J. Kalibatas.

Paklaustas, ar girdėjo iš kolegų, kokios amžiaus grupės sunkiausiai patiki mokslu, Šeimos gydytojų asociacijos prezidentas teigė, kad statistika parodė, jog senyvo amžiaus grupės dar netiki skiepais.

„Tikrai reikėjo padaryti didelį darbą, įtikinėti, kad didelė jų dalis tikrai pradėtų tikėti, kad koronavirusas nėra eilinis gripas, kad koronavirusas yra baisi infekcija ir kad nuo jos išgelbėti gali tik vakcinacija.“

Pasiteiravus J. Kalibato, kad galbūt apie vakcinų naudą pradėta kalbėti labai vėlai, pasak jo, apie jas kalbėta jau labai ilgai.

„Man nesuprantama, kodėl Seimas toleravo savo gretose aiškius antivakserius, leido jiems skleisti šią informaciją, Seime buvo organizuojamos antivakserių konferencijos. Šitos konferencijos buvo ištransliuotos per visas televizijas ir kiekvienas antivakseris, būdamas Seimo nariu, turėjo proga pasisakyti, kodėl jis „prieš“, kodėl jis nesiskiepys ir pan., ir visokius kitokius antimoksliškus teiginius.

Manyčiau, tai padarė labai neigiamą įtaką ir žinote, didžiulė problema, kad opozicija, kuri yra dabar joje, stengėsi pasinaudoti vakcinavimo korta. Kritikuodama valdančiųjų veiksmus stengėsi sau užsidirbti kažkokius politinius balus. Šalyse, kur išvystyta demokratija, tikrai šito nėra. Pavyzdžiui, skandinavų šalyse ir pozicija, ir opozicija vieningai nutarė, kad koronavirusas yra grėsmė šalies saugumui. Kartu yra priimami sprendimai ir kartu dirbama ta kryptimi, kad visi žmonės pasiskiepytų“, – tikino jis.

J. Kalibato nuomone, galbūt Lietuvoje viena grupė žmonių tiki valdančiaisiais, kiti tiki opozicija.

„Kritika turi būti, bet, deja, ji ne visada yra konstruktyvi ir ypač kalbant apie vakcinavimą.“

Dalintis
Nuomonės