„Karantino priemones būtina išsaugoti iki balandžio 12 dienos, parengti planą švelninimui, ir nuo balandžio 14 pradėti karantino švelninimą – jeigu mums seksis valdyti infekciją. Kol kas iš pirmų požymių matome, kad karantinas lyg tai veikia“, – sakė V. Kasiulevičius.

Pasak profesoriaus, pirmiausia būtų galima atlaisvinti žemės ūkio, tam tikrus prekybos ir paslaugų sektorius, vėliausiai paleidžiant mokymo, viešbučių ir viešo maitinimo įmones.

„Ir turime ruoštis rudens sezonui, nes su šita infekcija, kol nepersirgs 60 proc. populiacijos, tol neturėsime tvirtesnio imuniteto, ir šitie protrūkiai kartosis. Turime ruoštis rudeniui, pavasariui“, – kalbėjo V. Kasiulevičius.

Pasak jo, tikėtina, kad, jeigu pasiseks su karantinu, Lietuva COVID-19 protrūkį suvaldys iki birželio.

Pabrėžė testavimo svarbą

Kartu profesorius pabrėžė rizikos grupių testavimo svarbą.

„Visi karščiuojantys pacientai traktuojami kaip COVID 19 pacientai, jie turi būti testuojami“, – sakė V. Kasiulevičius.

Pasak gydytojo, medikų darbuotojų apsauga yra labai svarbi – taip pat ir tų, kurie dirba pirminėje grandyje tiesiogiai su pacientais. Jo vertinimu, medikų tyrimas bent kas septynias dienas yra prasmingas, nes pasitaiko ir asimptomių atvejų.

Jis taip pat ragino parengti aiškią pasveikusiųjų testavimo strategiją.

„Lengvus pasveikusius reikia testuoti. Yra žinoma, kad intensyviausiai virusas skiriamas septynias paras, iki 21 paros nuo susirgimo gali išlikti užkrėtimo tikimybė. Reikia aiškios strategijos – kad turi būti du neigiami tepinėliai, ir kur jie bus atlikti. Pirminės sveikatos priežiūros įstaigos kol kas kratosi tos funkcijos, galbūt galima panaudoti mobilias stoteles“, – kalbėjo V. Kasiulevičius.

Karantinas dėl koronaviruso grėsmės buvo paskelbtas kovo 16 dieną, jis pratęstas iki balandžio 13-osios. Kol kas apie jo nutraukimą nėra kalbama.

Jo metu uždrausta prekyba beveik visose parduotuvėse, išskyrus prekiaujančias maisto prekėmis ar vaistais.

Gyventojai įpareigoti parkuose ir kitose atvirose viešosiose vietose lankytis ir būti ne didesnėmis nei dviejų asmenų grupėmis, išskyrus vienos šeimos narius, laikytis saugaus kontakto, vengti fizinio kontakto, laikytis higienos, taip pat prekybos ir paslaugų vietose lankytis po vieną šeimos narį.

Barams ir kavinėms uždrausta veikti, išskyrus teikiant maistą išsinešimui.

Visai sustabdyta SPA centrų, kirpyklų, grožio salonų veikla.

Uždaryti kazino ir lošimų automatų salonai.

Visiems iš užsienio grįžusiems žmonėms ir asmenims, kuriems įtariamas koronavirusas, privaloma izoliuotis dviejų savaičių laikotarpiui.