„LNK Žinių“ kalbintas Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Gintautas Mažeikis svarstė, kad viena iš priežasčių, kodėl V. Putinas atšaukė savo kalbas, – galimas Ukrainos išpuolis.

„Šis paaiškinimas, kad Kyjivas galėtų surengti išpuolį, yra analitikų paaiškinimas, ne paties Kremliaus, todėl tai – viena iš versijų, kodėl taip galėtų atsitikti. Tačiau Kremlius neabejotinai žino šitą versiją – galėtų paneigti, bet jie nei paneigia, nei ginčijasi, taip ir palieka.

Ar Kyjivas iš tikrųjų galėtų pasiekti? Teoriškai taip, turi tam pakankamai tinkamų ginklų, bet, ar būtų pasiektas Kremlius, kyla didelės abejonės dėl to, kad Maskva yra stipriai apsaugota nuo raketinių atakų, sunku pasakyti, kad atsitiktų“, – komentavo filosofas.

Visgi, jis svarstė, kad priežastis atšaukti kalbas – ne tik ši.

Gintautas Mažeikis

„Kita priežastis – reikia kažką pasakyti daug pozityvaus, o nuolatinis melas sumenkintų konferenciją, sumenkintų tiek, kad žmonės vis tiek lauktų atsakymų apie karą, apie mobilizaciją, apie žuvusiuosius, apie išmokas, apie pasirengimą žiemai, apie ekonominę būklę, apie ateitį, apie visą pasaulį. Ir kažką naujo V. Putinas kažin ar pasakytų, pamenant, kad pastaruoju metu jis kartojasi, sako vieną ir tą patį.

Bet konferencijos atšaukimas nereiškia ir tiesiogiai neįrodo, kad Kremlius yra pakankamai susilpnėjęs. Taip, tai yra tik viena iš komunikacijos nesėkmių“, – dėstė G. Mažeikis.

Mano, kad Putinas panaudos kitą formatą pasisakymui

Sunku, pasak jo, pasakyti, ar V. Putino spaudos konferencijos nebuvimas sumenkins jį dar labiau nei tai, kad konferencija vyktų, kad ir nepatogiu metu.

„Manau, kad labiau sumenkins atmenant, kad daug propagandistų galėtų padaryti didžiulį šou. Bet pats V. Putinas šiame šou turėtų būti gyvas, aktyvus ir judrus. Kitaip tariant, nežiūrint to, kad propagandistai kurdami dezinformacinį debesį aplink V. Putiną galėtų sugalvoti patrauklų, įkvepiantį, mobilizuojantį formatą ir tai jiems nesukeltų didelių problemų, bet V. Putinas turi gebėti save patį suvaidinti ir čia, matyt, yra viena iš problemų“, – pažymėjo G. Mažeikis.

Tiesa, V. Putinas, anot jo, gali visus nustebinti suorganizuodamas kokį nors kitą alternatyvų formatą – ne pokalbį su visa šalimi, o kažkokį specialų pranešimą.

Vladimiras Putinas, Aliaksandras Lukašenka

„Oficialiai paskelbta, kad gruodžio 19 dieną V. Putinas skrenda į Minską, o tai iš principo – keistas dalykas, skrenda su didele komanda ir ten gali padaryti kažkokį konferencinį pranešimą, būtent pranešimo formatu dėl kažkokių dalykų. Ir jis pasieks panašų populiarumo rezultatą.

Kitaip tariant, populiarumą galima padidinti nebūtinai konferencijos būdu. Priešingai – nauji formatai gali pasiekti tą patį rezultatą“, – kalbėjo pašnekovas.

Ar įmanoma, kad po V. Putino vizito Baltarusijoje sužinosime, kad ši šalis taps Rusijos dalimi?

„Aš nemanau, kad toks visiškai drastiškas pareiškimas būtų, bet kažkokį rezultatą tikrai išgirsime“, – teigė G. Mažeikis.

Analitikų vertinimu, Rusijos prezidento V. Putino ir Baltarusijos lyderio Aliaksandro Lukašenkos pirmadienį planuojamas susitikimas veikiausiai yra dar vienas mėginimas sukurti informacinį foną tolesniam karo su Ukraina etapui.

Visą „LNK Žinių“ interviu su G. Mažeikiu žiūrėkite čia: