LNK reportaže matomi vaizdai – aštuonis mėnesius trukusio tyrimo, kuriame dalyvavo septynių šalių žurnalistai, dalis. Vaizdo įrašas padarytas šių metų birželį, šalia Bosnijos ir Hercegovinos sienos su Kroatija.

Čia matyti, kaip kaukėti žmonės smogia bėgantiems pabėgėliams – taip žmonės priverstinai nukreipiami per Koranos upės intaką iš Kroatijos teritorijos į Bosniją ir Hercegoviną.

Tyrimas atskleidė, kad tokie migrantų atstūmimai – sistemingi. Pasak žurnalistų, specialiosios policijos pajėgos prie ES sienų Graikijoje, Kroatijoje, Rumunijoje neteisėtai nustūminėja migrantus. Kartais – smurtinėmis priemonėmis.

Šeši kroatų pareigūnai Vokietijos savaitraščiui patvirtino, kad šioje medžiagoje matomi vieno policijos specialiojo junginio nariai. Tokį išstūmimą Kroatijos aukšto rango pareigūnai vadina operacija „Koridorius“.

„Kai priartėjame prie Koronos upės Bosnijos pusėje, turėjome šliaužti per krūmus ir tada kitoje sienos pusėje, Kroatijoje, išgirdome automobilio garsą. Mašina sustojo, manau, kad jie atidarė furgoną, nes negalėjome nieko matyti, bet girdėjome smūgius ir žmonių riksmus, todėl akivaizdžiai buvo mušama.

Paskui, vos ne 20 metrų atstumu nuo mūsų, pamatėme, kad per krūmus skinasi kelią keturi vyrai su kaukėmis. Jie muša žmones ir verčia juos grįžti į Bosniją“, – pasakojo „Lighthouse Reports“ vadovas Klaas Van Dijken.

Reportaže matyti, kaip šeši žmonės išlipa iš mikroautobuso Kroatijos sienos pusėje ir bent vienas iš jų išsitraukia guminę lazdą. Tada iš kito išlipa 15 migrantų.

Vyrai tamsiomis uniformomis palydi žmones link Bosnijos ir Hercegovinos sienos.

„Tris-keturias dienas vaikščiojome, kol policija mus sugavo“, – žurnalistams sakė vienas iš migrantų.

Jis teigė, kad policija juos mušė lazdomis.

„Policininkai susodino mus į automobilį ir atvežė čia deportuoti“, – sakė vaikinas.

Migrantas teigė, kad jų grupėje esantys žmonės prašė Kroatijos prieglobsčio.

„Kai kurie čia yra nepilnamečiai, aš irgi nepilnametis, čia taip pat nepilnamečiai. Jie nesuteikė jiems prieglobsčio – jie juos sumušė“, – tvirtino jis.

Pagal tarptautinius ir ES žmogaus teisių įstatymus, valstybėms draudžiama automatiškai siųsti žmones, neįvertinus aplinkybių. ES įstatymai taip pat garantuoja teisę prašyti prieglobsčio.

Kroatija pradėjo tyrimą.

„Negaliu nieko konkrečiai pakomentuoti. Galiu pasakyti tik tiek, kad policijos vadas subūrė ekspertų komandą, kuri turės nustatyti, kas konkrečiai nutiko, kas prie to prisidėjo ir kur tai įvyko. Yra daug klausimų, kuriuos reikia išsamiai išnagrinėti.

Ne tik pasienyje, bet ir kitur negali būti viršijami įgaliojimai. Kroatijos policija, Vidaus reikalų ministerija kasmet dėl to baudžia iki 400 savo narių. Mes ir toliau tai darysime, nes tai yra vienintelis teisingas dalykas, kurį reikia padaryti pagal įstatymus“, – žurnalistams sakė Kroatijos vidaus reikalų ministras Davor Božinovic.

Europos Komisija tvirtina nieko apie tokias operacijas ir smurtą nežinojusi. Ji pabrėžia, kad tais atvejais, kai pažeidžiant įstatymus buvo panaudota ES finansuojama įranga, gali būti skirtos baudos ir sustabdytas finansavimas.