Triukšmavimas traktuojamas kaip viešosios rimties trikdymas, jis priskiriamas prie administracinių nusižengimų.

Ramybės laikas prasideda nuo 22 valandos, tad pažeidimai dažniausiai susiję su vakarėliais ir lėbavimu iki paryčių.

„Nakties metui yra leistinas pats mažiausias lygis, tai yra 35 decibelai. Kaip aš dabar kalbu, jau galėtų būti virš 50 decibelų“, – LNK Žinioms sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vyriausioji specialistė Enrika Saplytė.

Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis LNK Žinioms teigė, kad skundai dėl garso – vienas dažniausių iškvietimų policijai.

„Pernai buvo surašyti beveik 5 tūkst. protokolų už triukšmą, ankstesniais metais jų buvo dar daugiau, buvo ir beveik 7 tūkst. protokolų per metus“, – pasakojo jis.

Dabar baudos nuo 20 iki 80 eurų ir tai triukšmo nestabdo.

„Atvyksta policijos pareigūnai ir dažniausiai ta atsakomybė būna tokia minimali, kad tiesiog yra vienas dalykas mūsų departamento resursai, tai, matyt taip pat yra neracionalu“, – žurnalistams kalbėjo vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Siūlo gerokai didesnes baudas

Grupė Seimo narių siūlo, kad baudos už triukšmą viešosiose vietose būtų gerokai padidintos, kai kuriais atvejais net iki 15 kartų.

Asmenims siūlomos baudos būtų nuo 80 iki 300 eurų, įstaigų vadovams – iki 500 eurų.

„Pritarėme, kad tą problemą reikia spręsti“, – pabrėžė A. Bilotaitė.

LNK Žinios paklausė praeivių, kaip šie vertina naujus valdžios planus.

„Teks mažinti decibelus muzikos“, – sakė gatvėje sutiktas Vilnietis Mykolas, save vadinantis triukšmadariu. Jam atrodo, kad kad 300 eurų – pernelyg didelė bauda.

„Aš pripratęs prie muzikos“, – sakė jis.

„Nežinau, man netrukdo“, – sakė viena moteris.

Tačiau kita praeivė laikėsi visai kitokios nuomonės: „Čia tai tikrai būtina, tikrai. Kai yra namuose triukšmaujama ar 12 valandą ar po 12, tai yra labai negerai. Turiu draugų, kurie girdi kaimynų televizorių“.

Policija norėjo konfiskuoti triukšmo šaltinį

Siūloma, kad pakartotinai triukšmaujant, bauda galėtų siekti net iki 700 eurų, o pakartotiniai pažeidimai – ne retenybė.

„Atvykus, surašius protokolą, išvyksta, o po pusvalandžio ar valandos vėl turi vykti į tą patį adresą, nes tas triukšmas toliau tęsiasi. Apie 1 tūkst. žmonių buvo nubausta už antrą dalį, tai yra pakartotinumas“, – pasakojo R. Matonis.

LNK Žinių pašnekovas vylėsi, kad didesnės baudos padės spręsti šią problemą. Jis neslėpė, kad Policijos departamento siūlymas buvo dar griežtesnis – kad už pakartotinį nusižengimą būtų galima ir konfiskuoti ir daiktą, kuriuo triukšmaujama, iš kurio sklinda muzika, bet tam nebuvo pritarta.

O kaip su verkiančiais kūdikiais ar staugiančiais šunimis? Ar tai gali būti pažeidimas?

Šuo ir kūdikis skiriasi

Pasak R. Matonio kūdikio verkimo vertinti kaip triukšmo policija negalėtų.

„Bet jei loja šuo, tai jis greičiausiai loja dėl kažkokių priežasčių. Arba jis paliekamas vienas kaukia, staugia, yra nemaitinamas ar kankinamas, tai vėlgi tai gali būti pripažinta kaip triukšmas“, – sakė jis.

Kavinės ir barai problemų pradeda kelti atšilus orams.

„Pirkti būstą tokioje vietoje kaip Senamiestis, tai žmogaus asmeninis pasirinkimas. Neadekvatu būtų tikėtis, ypač iš sostinės, iš Senamiesčio gatvių, kad jos būtų tylios ir ramios“, – teigė gatvėje sutiktas vaikinas.

Vilniaus Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Andžejus Dinikis sakė, kad sostinėje nėra piktybiškai šią tvarką pažeidinėjančių kavinių.

„Jie supranta, kad reikia veikti Vilniaus mieste ir ne vien ta bauda jiems yra grėsmė. Dažniausiai išsisprendžia iki baudos taikymo“, – sakė jis.

Vyriausybė baudų didinimui pritarė.

Tačiau dega žalią šviesą kiek mažesnėms baudoms nei siūlo Seimo nariai: piliečiams – iki 200, patalpų, kur nustatomas pažeidimas, vadovams – iki 300, pakartotinai nusižengus baudos numatomos iki 400 eurų.

„Mes manome, kad parlamentas apsvarstys šitą siūlymą, kurį inicijavo kai kurie parlamentarai ir kurį kelia ypač kurortinės savivaldybės“, – teigia A. Bilotaitė.

Anot ministrės, triukšmo pažabojimo klausimą labiausiai išryškino Palangos savivaldybė.

Visą LNK reportažą apie bandymus pažaboti triukšmą žiūrėkite čia: