Kaip rašo „Lietuvos žinios“, Seimo rinkimų įstatymo pataisas parengė pernai vasarį Seimo valdybos sudaryta darbo grupė. Jos nario, Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininko Zenono Vaigausko teigimu, itin daug naujovių šiomis pataisomis nebūtų įtvirtinta. Kiti nauji dalykai, jei tokių iš tiesų rastųsi, turėtų sugulti į Rinkimų kodeksą, kuris kol kas tik rengiamas.

„Į Seimo rinkimų įstatymą perkeliamos jau priimtos kitų rinkimų įstatymų nuostatos, tačiau yra kelios pataisos, kurios taps naujove, jei pasiūlymai bus priimti parlamente“, - teigė Z. Vaigauskas. Bene didžiausius pokyčius pajustų Seimo rinkimuose ketinančios dalyvauti partijos. Mat joms tektų ne tik mokėti piniginius užstatus, bet ir lakstyti pas rinkėjus: keliant savo kandidatų sąrašą daugiamandatėje apygardoje reikėtų surinkti 10 tūkst. jį remiančių rinkėjų parašų, dar po 1 tūkst. parašų tektų surinkti už kiekvieną kandidatą, keliamą vienmandatėje apygardoje. Iki šiol partijoms parašų rinkti nereikia.

Z. Vaigauskas neslėpė, kad kai kurioms nedidelėms partijoms dalyvavimas būsimuosiuose Seimo rinkimuose gali būti apsunkintas. Politologo, Kauno Vytauto Didžiojo universiteto docento Bernaro Ivanovo nuomone, parengtos Seimo rinkimų įstatymo pataisos išspręsti problemą gali tik iš dalies, bet ne iš esmės. Pasak jo, „Lietuvoje didžiausia problema yra ta, kad partijos yra labai sustabarėjusios, apimtos nepotizmo - saviškių protegavimo idėjos, todėl dalis jų veikia neskaidriai ir žmonės jų veikloje dalyvauja nepakankamai aktyviai“.