„Kiek man teko matyti, dabartinis konservatorių vadovas netiki nuoširdžiomis pastangomis iš „valstiečių-žaliųjų“ pusės, kad bandoma bendru sutarimu ir kažkokiu geranorišku veiksmu pakeisti tą statusą . Bent jau pradinė reakcija buvo, kad tai yra kažkoks eilinis politinis žaidimas – tarsi viešumoje iškeliama idėja, o pasirodo, kad jai eilinį kartą nėra pakankamos paramos ir tiesiog sudrumsčiamas politinis laukas, kažkokie lūkesčiai sukuriami“, - teigė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesorius Tomas Janeliūnas.

Politologas nesiryžo spėlioti, ar tokia reakcija yra teisinga, ir ar tai yra nuoširdus „valstiečių-žaliųjų“ noras galiausiai išspręsti šitą statuso klausimą.

„Jeigu tai būtų nuoširdus ketinimas, ir jeigu tai liudytų pastangas kažkaip suartėti su konservatoriais, tai aš manau, kad tai tikrai galėtų būti toks potencialus žingsnis į ideologinių, moralinių pozicijų suartinimą“, - sakė T. Janeliūnas.

Patvirtino seną bėdą

Tomas Janeliūnas

Pasak politologo, bėda yra ta, kad „valstiečių-žaliųjų“ frakcijoje iki šiol nėra aiškios tradicijos, kaip turi būti formuojamos kažkokios jautresnės politinės iniciatyvos ir kaip komunikuojama apie jas.

„Jeigu kalbėtume apie pono Pranckiečio iniciatyvą, tai klausimas, ar tai yra jo asmeninis noras, ar tai yra „valstiečių žaliųjų“ bent jau kažkokios grupės iškeltas klausimas. Aš labai abejoju, kad būtų tikslingai sugalvota tokia intriga - štai mes dabar kelkime klausimą, sukelkime didelį susipriešinimą su konservatoriais. Greičiausiai yra eilinis komunikacijos nesugebėjimas diskusiją parengti dar prieš jai patenkant į viešumą“, - sakė T. Janeliūnas.

Vis dėlto politologas nemano, kad diskusija dėl V. Landsbergio statuso taptų kertine problema „valstiečių-žaliųjų“ ir konservatorių santykiuose.

„Nemanau, kad čia bus kertinis klausimas, jis ne vieną kartą buvo keltas, ne vieną kartą sužlugdytas, tai nebus kažkokia naujiena net patiems konservatoriams. Klausimų ir nesutarimų gali būti daug daugiau, netgi patys „valstiečiai-žalieji“ nėra tikri, ar jiems būtų pakeliui su konservatoriais, jeigu tektų konstruoti koaliciją“, - sakė T. Janeliūnas.

Pasak politologo, kol „valstiečiai-žalieji“ neturi sutarimo viduje dėl galimybių konstruoti koaliciją su konservatoriais, bet kokios galimos derybos – formalios arba ne, yra matyt beprasmiškos, nes jos gali žlugti bet kuriuo metu formaliai neprasidėjusios.

„Visų pirma reikia apsispręsti jiems patiems. Reikia suvokti, kokios gali būti pasekmės apskritai nesugebėjus susitarti dėl naujų koalicijos pagrindų, jeigu socialdemokratai traukiasi. Matyt, čia vyksta gana emocinis stumdymasis ir nenorėjimas žiūrėti politinei realybei į akis“, - kalbėjo T. Janeliūnas.

Politologo vertinimu, politinė realybė jau dabar verčia net nelaukti socialdemokratų sprendimo.

„Nes jis jau beveik priimtas, tereikia tik formalių patvirtinimų, ir reikia dar prieš Seimo sesiją labai aiškiai suvokti, ką reikštų dirbti mažumos Vyriausybėje, ir kokių reikėtų sąlygų, kad būtų suformuota nauja koalicija“, - sakė T. Janeliūnas.

V. Landsbergio statuso klausimas sukėlė emocijų audrą

„Valstiečių-žaliųjų“ lyderio Ramūno Karbauskio išreikšta abejonė, ar dauguma šios frakcijos narių palaikytų Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio iniciatyvą dėl valstybės vadovo statuso suteikimo buvusiam Aukščiausiosios Tarybos - Atkuriamojo Seimo pirmininkui Vytautui Landsbergiui, sukėlė tikrą emocijų audrą.

Pats R.Karbauskis BNS penktadienį teigė asmeniškai tokio siūlymo nepalaikantis ir pabrėžė, kad tai išskirtinai V.Pranckiečio iniciatyva, nederinta su frakcija. „Tikėtis, kad mūsų dauguma ar kokia nors dalis tikrai remtų šitą sprendimą, aš nebūčiau tuo tikras“, – BNS kalbėjo R.Karbauskis.

Konservatorė Rasa Juknevičienė pareiškė, kad R. Karbauskis visada buvo prieš vakarietišką Lietuvos kryptį. Savo ruožtu dabartinis Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) lyderis Gabrielius Landsbergis sekmadienį socialiniame tinkle „Facebook“ rašė nuo vaikystės prisimenantis tą purvo ir šmeižto, apkalbų laviną, tendencingai pilamą ant jo senelio ir visos jų šeimos.

Ginčas vyksta neaiškumo dėl valdančiosios koalicijos ateities fone

Šis ginčas užvirė prieš politinį sezoną, kurio metu turėtų spręstis valdančiosios koalicijos ateitis. „Valstiečių-žaliųjų“ lyderiai iš socialdemokratų atsakymo, ar jie lieka valdančiojoje koalicijoje tikisi sulaukti iki Seimo rudens sesijos, kuri prasidės rugsėjo 10 dieną.

Socialdemokratų vadovybė partijos skyrių pozicijų dėl tolesnio darbo su „valstiečiais“ laukia iki rugsėjo 20 dienos, po to žada šį klausimą svarstyti partijos taryboje.

„Valstiečių“ frakcijoje Seime yra 56 atstovai, socialdemokratų - 19 parlamentarų.