Galimybė iš 45 metrų aukščio apžvelgti uosto vartus ir miestą sudomino šimtus žmonių. Nors renginio organizatoriai aiškino, kad į švyturio viršų užkopti bus leidžiama tik 218 laimingųjų, tačiau ties įėjimo durimis išsirikiavusioje eilėje jų buvo kur kas daugiau. Lankytojai kantriai laukė savo eilės, nes į švyturio viršų užkopti buvo leidžiama tik mažoms grupelėms. Kita grupė buvo įleidžiama tik ankstesnei nusileidus, mat ant siaurų spiralinių laiptų yra sunku ir pavojinga prasilenkti.

„Tik nežiūrėkite į apačią“, - visus perspėdavo lankytojų srautus reguliuojantis švyturio darbuotojas.
„Labai įdomu, bet baisu“, - kalbėjo laiptais žemyn lipdamos garbaus amžiaus moterys. Buvo ir tokių jaunesnio amžiaus lankytojų, kurie taip ir neįveikė savo baimės ir nebeužkopė iki viršaus. Tačiau didžioji dauguma lankytojų, kelias valandas išlaukusių eilėje, drąsiai kopė į pačią viršūnę.

Skaičius 218 pasirinktas neatsitiktinai. Tiek metų šiemet sukanka Klaipėdos švyturiui, kuris buvo uždegtas 1796 m. rugsėjo 1 d. 1819 m. jis buvo paaukštintas, o per II pasaulinį karą buvo visiškai sugriautas. Švyturys atstatytas 1945 – aisiais, o 1953 m. švyturys buvo perstatytas ir patobulintas.

Lietuvoje iš viso yra septyni švyturiai – Uostadvaryje, Ventės rage, Nidoje, Pervalkoje, Juodkrantėje, Šventojoje ir Klaipėdoje. Pastarasis yra seniausias.

Švyturių dienoje pernai dalyvavo 54 valstybės, bei 526 švyturiai. Renginio tikslas - informuoti visuomenę apie švyturius, atkreipti dėmesį į jų išsaugojimą, jūrinės kultūros sklaidą. Tai ir švyturių prižiūrėtojų profesinė šventė, kuri pirmą kartą pradėta minėti JAV Kongresui 1789 m. priėmus įstatymą „Dėl švyturių priežiūros ir išlaikymo“, kurį pasirašė pirmasis JAV prezidentas Džordžas Vašingtonas.

Pagal susiklosčiusią pasaulinę tradiciją, tądien visuomenei atveriami švyturiai. Klaipėdos švyturio dienos lankytojams atvertos pirmą kartą.

Šventės iniciatorius, žinomas farologas Aidas Jurkštas, „Baltijos švyturių Enciklopedijos“ sudarytojas, parodų, renginių bei leidinių švyturių tematika organizatorius. Renginyje dalyvauja Lietuvos radijo mėgėjų draugija. Jos nariai visą dieną megs radijo ryšius su viso pasaulio radijo mėgėjais, dirbančiais, šia proga, švyturiuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)