Kaip informuoja Prezidento spaudos tarnyba, susitikime buvo aptartas pasirengimas artėjančiam Rytų partnerystės susitikimui Vilniuje, aptarti ir kiti ES užsienio politikos bei gynybos klausimai.

„Lietuva labai intensyviai ir atsakingai ruošiasi lapkritį įvyksiančiam Vilniaus viršūnių susitikimui. Tai vienas iš svarbiausių ir didžiausių mūsų pirmininkavimo ES Tarybai renginių. Susitikimas gali tapti naujo etapo ir naujų galimybių ES santykiuose su Rytų kaimynėmis pradžia. Tam būtinas šalių partnerių, ES šalių narių bei ES institucijų aktyvus įsitraukimas ir glaudus bendradarbiavimas", - sakė D. Grybauskaitė.

Pasak šalies vadovės, ES ir Rytų partnerystės šalių politinis bendradarbiavimas yra abipusiškai naudingas. Remdama Rytų kaimynėse vykdomas politines, ekonomines ir socialines reformas ir stiprindama ryšius su šiomis šalimis, ES prisideda prie saugios kaimynystės kūrimo. Glaudus bendradarbiavimas prisidės prie ES ir Rytų partnerių ekonominių ryšių plėtros, investicijų abiejose pusėse skatinimo, žmonių kelionių palengvinimo.

Susitikime taip pat aptartas pasirengimas gruodžio mėnesio Europos Vadovų Tarybai (EVT), kuriame planuojama ES šalių narių vadovų diskusija apie Europos saugumo ir gynybos politiką.

Vilniuje ketvirtadienį prasideda dvi dienas truksiantis Europos Sąjungos (ES) gynybos ministrų susitikimas, kuriame ketinama tartis dėl bendros saugumo ir gynybos politikos. Ministrai Vilniuje taip pat gali aptarti padėtį Sirijoje. Prie daugiau nei 20 ES ministrų prisidės ir NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas bei C. Ashton.

Šie aukšti svečiai taip pat pasakys kalbas Seime vykstančioje Tarpparlamentinėje bendros užsienio ir saugumo politikos bei bendros saugumo ir gynybos politikos konferencijoje.

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas teigė, kad ministrai ketina kalbėti apie gruodį vyksiantį ES viršūnių susitikimą, skirtą gynybos klausimams, taip pat ES ir NATO santykius.

Ministro teigimu, aptariant Europos gynybos ir saugumo sektoriaus stiprinimo perspektyvas, jis kels klausimus dėl galimybių į Europos Komisijos paramos programas labiau įtraukti mažąsias ir vidutiniąsias įmones.

Susitikimo išvakarėse J.Olekas taip pat neatmetė galimybės, kad kai kurie ministrai kels klausimą dėl Sirijos, kuriai JAV svarsto suduoti karinius smūgius, reaguojant į cheminę ataką.

"Vakare kalbėsime apie operacijas, tai gali būti, kad vieni ar kiti ministrai tą klausimą iškels, ir turbūt mes padiskutuosime", - žurnalistams sakė ministras.

Lietuva šių metų antrąjį pusmetį pirmininkauja ES Tarybai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)