„Prezidentas seka situaciją su trąšų tranzitu, kaip Vyriausybei pavyksta ją spręsti. Kol kas tas rezultatas nėra galutinis. Gal dar šiek tiek per anksti ir vertinti, nors sausio 31-oji jau, tiesą sakant, praėjo. Dalykai neišsisprendžia per kelias savaites. Žiūrėsime, kaip toliau seksis išspręsti šią labai mums nemalonią situaciją, kai norime paremti sąjungininkus, tačiau nenorime patys likti kaip labiausiai nukentėjusi ekonomiškai pusė“, – „Žinių radijui“ antradienį teigė prezidento vyriausioji patarėja.

„Pripažįstame, tą sunku suderinti, tačiau reikia ieškoti būdų, kaip tą padaryti ir tie būdai turi būti teisiniai, atitinkantys ES teisinę sistemą“, – pridūrė ji.

ELTA primena, kad Vyriausybėje krizė kilo, kai praėjusiais metais įsigaliojus Jungtinių Amerikos Valstijų sankcijoms Baltarusijos valstybinei kalio trąšų gamintojai „Belaruskalij“, šios įmonės produkcijos tranzitas per Lietuvą nesustojo.

Tačiau sausio pabaigoje nutrūko „Lietuvos geležinkelių“ (LTG) sutartis su Baltarusijos valstybine įmone „Belaruskalij“ dėl trąšų tranzito per Lietuvą. Sutartis nutraukta remiantis sausio viduryje priimtu Vyriausybės sprendimu, kad įmonių pasirašyta sutartis kelia grėsmę nacionaliniam saugumui ir nuo vasario 1 d. tranzitas turi būti sustabdytas.

Tačiau dar prieš tai, Lietuvos viešojoje erdvėje įsisiūbavus skandalui dėl baltarusiškų trąšų, Prezidentūra buvo pareiškusi, kad tik sulaukusi atsakymų į šioje istorijoje kilusius klausimus, spręs, ar užsienio reikalų ir susisiekimo ministrai yra verti likti užimamuose postuose. Prezidentūra buvo minėjusi, kad Vyriausybės ir konkrečių ministrų veiklą sprendžiant situaciją dėl baltarusiškų trąšų tranzito per Lietuvą prezidentas vertins po sausio 31-osios.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)