Anot Prezidentūros, Lietuva palaiko generolo leitenanto siūlymą sukurti sistemą, leidžiančią be biurokratinių kliūčių perdislokuoti NATO pajėgas per skirtingas Aljanso valstybes, įskaitant ir Baltijos šalis. Susitikimo metu D. Grybauskaitė ir B. Hodžesas taip pat aptarė pasiruošimą NATO viršūnių susitikimui ir perspektyvas vystyti vieningą Baltijos šalių oro gynybos architektūrą.

„Šalies vadovės teigimu, šiems darbams įgyvendinti yra labai reikšminga JAV karinė ekspertizė ir politinė parama“, – skelbia Prezidentūros spaudos tarnyba.

Gegužės pabaigoje Krašto apsaugos ministerija pranešė pradedanti derybas dėl galimybės iš Norvegijos įsigyti vidutinio nuotolio oro gynybos sistemų NASAMS.

Prezidentė B. Hodžesą taip pat apdovanojo ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro kryžiumi. Apdovanojimas generolui leitenantui skirtas už indėlį stiprinant Lietuvos saugumą.

Jungtinių Amerikos Valstijų kariai nuo pernai metų aktyviai dalyvauja NATO pratybose Baltijos šalyse. Kitą savaitę Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje prasidės tarptautinės Aljanso pratybos „Kardo kirtis“. Dalyvauti šiose pratybose į Lietuvą atvyksta apie 500 JAV karių.