Apie dekreto, patvirtinto pagal Malonės komisijos siūlymą, atšaukimą šeštadienį oficialiai informavo Prezidentūra.

"Paaiškėjus, kad Malonės komisijai ir šalies vadovei buvo pateikta netiksli, nepilna ir klaidinanti informacija apie šį asmenį ir jo padarytas nusikalstamas veikas, jis negali būti atleistas nuo likusios bausmės. Dėl šio atvejo Prezidento kanceliarijoje atliekamas tarnybinis tyrimas", - skelbia Prezidentės spaudos tarnyba.

„Malonės komisijai medžiagą rengiančios kanceliarijos specialistės padarė klaidą nurodydamos nusikaltimą, už kurį yra teistas malonės prašantis asmuo – vietoje „seksualinis prievartavimas“ įrašydamos „turto prievartavimas“. Svarbiausia, kad  klaida pastėbeta ir ištaisyta laiku, dekretui dėl malonės suteikimo dar neįsigaliojus. Prie to prisidėjo ir kolegų  žurnalistų operatyvumas. Kanceliarijoje dėl šio  atvejo atliekamas  tarnybinis tyrimas“, - teigiama šeštadienį DELFI pateiktame prezidentės kanceliarijos komentare.

2005 m. A. Isačenka (tuomet jam buvo 60 metų) buvo nuteistas už mažametės išprievartavimą. Nusikaltimą jis įvykdė 2003-iųjų pabaigoje. Viename rajono centre gyvenęs vyras daugiabučio kieme pastvėrė kaimynės 13-metę giminaitę ir nusitempė į savo butą.

Girtas A. Isačenka ten nuplėšė nuo mergaitės drabužius, nusirengė pats ir užvirto ant persigandusios mažametės. Mergaitė bandė šauktis pagalbos, bet iškrypėlis užspaudė jai burną ir pagrasino susidorojimu.

A. Isačenka nusiramino tik išprievartavęs mergaitę analiniu būdu. Po to jis užmigo, o išniekinta mažametė pabėgo. Grįžusi į namus ji viską papasakojo mamai.

Po išprievartavimo mergaitei teko keletą savaičių gydytis Vilniuje, Vaikų ligoninėje. Paskui ji dar ilgai lankėsi pas psichologą, nes po to klaikaus įvykio mergaitė ėmė bijoti vyrų, tapo nervinga, sutriko miegas. A. Isačenkai už mažametės išprievartavimą grėsė nuo 3 iki 13 metų laisvės atėmimo. Teismas jam skyrė 8 metus. Dabar jam iki bausmės pabaigos buvo likę nepilni trys mėnesiai.

Malonės komisiją sudaro Lietuvos Aukščiausiojo ir Apeliacinio teismų pirmininkai, teisingumo ministras, generalinis prokuroras, Kalinių globos draugijos, Lietuvos teisininkų draugijos, Lietuvos nusikaltimų aukų rėmimo asociacijos atstovai ir prezidentės patarėjai teisės klausimais.