„Jeigu kolegoms kyla noras interpeliuoti vos ne kas antrą ministrą, tai gal paprasčiau būtų interpeliuoti Vyriausybę. Mažiau reikėtų klausimų rašyti, nes, kiek esu pastebėjusi, sunkiai sekasi, jau kai pagrasinta interpeliacija, surašyti kažkokius ministrams rimtus priekaištus“, – antradienį Seime žurnalistams komentavo ministrė pirmininkė.

Ministrams ji teigė kartais turinti rimtesnių priekaištų, negu juos išsako opozicija.

„Paprastai, kai mes kalbamės apie darbą, aš priekaištų turiu galbūt rimtesnių, negu opozicija sugeba į savo interpeliaciją įrašyti. Paprasčiau turbūt vieną [interpeliaciją] parašyti nei penkias“, – pridūrė I. Šimonytė.

Paklausta, ar opozicija prie ministrų kabinėjasi, premjerė atsakė, jog toks opozicionierių darbas.

„Ką reiškia kabinėjasi? Opozicijos toks darbas. Jeigu ji mato reikalą interpeliaciją pradėti, tegul pradeda. Tiesa, kai šiandien jau siūlo [Seimo] statutą pakeisti, kad tą interpeliaciją būtų galima padaryti paprasčiau, net galbūt ir prieštaraujant Konstitucijai, tai tas iri rodo šiokį tokį „tikėjimą“ savo veiksmų sėkme.

Akivaizdu, kad opozicijos visame pasaulyje tą daro, nieko čia labai keisto. Ar mato pagrindo tam? Galbūt mato. Aš matau galbūt mažiau, bet čia demokratinė institucija, procedūros aprašytos statute, nematau jokių problemų“, – kalbėjo politikė.

„Keisčiau atrodo, kai statutą, jau inicijuojant procedūrą, bandoma pakeisti, bet čia, matyt, kad irgi to paties proceso sudėtinė dalis“, – pridūrė ji.

Sako, kad ministrai reaguoja

Antradienį Seime planuota pateikti opozicinių „darbiečių“ registruotas pataisas, kuriomis siūloma taisyti Seimo statutą. Siūloma iš statuto braukti nuostatas, pagal kurias projektui dėl interpeliacijos parengti sudaroma redakcinė komisija, taip pat nuostatas, kuriomis reglamentuojamas šio projekto turinys, pateikimas ir priėmimas.

Taip esą siekiama supaprastinti interpeliacijos nagrinėjimo Seimo posėdyje tvarką.

Tačiau pataisų svarstymas iš antradienio Seimo posėdžio darbotvarkės buvo išbrauktas. Seimo teisininkų nuomone, siūlomi pakeitimai prieštarauja Konstitucijai.

Premjerė, atsakinėdama į klausimus žurnalistams, patikino: jei nepasitikėtų kuriuos nors ministru, su juo nedirbtų.

„Tai, kad už turiu priekaištų savo kolegoms ir sau pačiai, man atrodo, tai yra normalu. Tai, kad aš tų priekaištų neišsakau prieš kameras, tai, mano nuomone, taip pat normalu“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Ministrai, pasak jos, reaguoja į pastebėjimus: „Ieškome geriausių sprendimų, kas ne visada yra lengva. Viešoji politika yra toks dalykas, kad čia nėra visiems tinkančių atsakymų. Vis vien kažkam konkretus atsakymas, ar konkretus pasirinkimas, netiks. Matyt, kad nereikia ir siekti visiems įtikti.“

Ingrida Šimonytė

Opozicija artimiausiu metu ketina interpeliuoti energetikos ministrą Dainių Kreivį, taip pat kalbama apie interpeliacijas užsienio reikalų ministrui Gabrieliui Landsbergiui, aplinkos ministrui Simonui Gentvilui, ekonomikos ir inovacijų ministrei Aušrinei Armonaitei.

Anksčiau opozicijos surengtos interpeliacijos žemės ūkio ministrui Kęstučiui Navickui ir sveikatos apsaugos ministrui Arūnui Dulkiui nepavyko.

Pagal Seimo statutą, projektą, kuriame reiškiamas nepasitikėjimas Vyriausybe, gali pateikti ne mažiau kaip 29 parlamentarai. Nepasitikėjimo Vyriausybe klausimo nagrinėjimo Seimo posėdyje metu Seimo nariai gali paklausti visus ministrus, suteikiant galimybę ministrams atsakyti, po to balsuojama.

Nutarimas dėl tiesioginio nepasitikėjimo Vyriausybe gali būti priimtas slaptu balsavimu daugiau kaip pusės visų Seimo narių balsų dauguma.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)