Okupuoto Mariupolio gatvėse – zombių mašinos. Taip praminti autobusiukai su didžiuliais ekranais, transliuojantys Kremliaus propagandą. Kaip ironizuojama socialiniuose tinkluose – trys tokios mašinos į Mariupolį atvyko matyt tam, kad paaiškintų, jog rusai uostamiestį sugriovė pačių gyventojų labui.

Rusų griovimo raketų, aviacinių bombų ir tankų rezultatas užfiksuotas kitame vaizdo įraše. Taip atrodo pasivažinėjimas po Mariupolio centrą. Praneša, kad „Okupantai uostamiestyje pratęsė mokslo metus iki rugsėjo 1–osios. Atostogų nebus. Vaikams visą vasarą bus dėstoma rusų kalba, literatūros, istorija.

Maskvai skubant įsitvirtinti okupuotose teritorijose, Kyjivas jų palikti rusams nenusiteikęs. Vakarų pasvarstymai, kad Ukrainai teks priimti teritorinius kompromisus, pykdo šalies prezidentą.

„Nepaisant tūkstančių rusų raketų paleistų į Ukrainą. Nepaisant dešimčių tūkstančių nužudytų ukrainiečių. Nepaisant Bučos ir Mariupolio. Nepaisant sunaikintų miestų. Ir nepaisant Rusijos pastatytų filtracijos stovyklų, kuriose jie konvejeriu žudo, kankina, prievartauja ir žemina.

Rusija visa tai padarė Europoje. Tačiau, pavyzdžiui, Davose Kissingeris grįžta iš gilios praeities ir sako, kad tariamai būtina atiduoti Rusijai Ukrainos gabalėlį. Kad Rusija tariamai nebūtų atstumta nuo Europos“, – emocingai kalbėjo Ukrainos prezidentas V. Zelenskis.

Taip V. Zelenskis sureagavo į buvusio JAV valstybės sekretoriaus H. Kissingerio pasiūlymą palikti okupuotą Krymą Rusijai. Ukrainos prezidento biuro vadovo patarėjas Oleksijus Arestovičius pasisakė dar griežčiau.

„Dabar imsiu keiktis... Šiandien esu baisiai piktas, vertindamas šiuos dalykus. O gal eikit jūs na**, dalbajo**, bl*?! Jūs visai išnaglėjot? Pas mus kraujas, vaikai miršta, kareiviai, pėstininkai savo kūnais sprogmenis dengia, o jie mums pasakoja kaip turėtume aukoti savo teritorijas. Va, išgraužkite, niekada to nebus“, – kalbėjo O. Arestovičius.

Ukrainos galimybėmis įveikti Rusiją dvejoja ne visi. Vokietijos kancleris Olafas Šolcas sako, kad
visi Rusijos vadovo Vladimiro Putino strateginiai tikslai žlugo. O tikslas aiškus kaip krištolas – V. Putinas privalo pralaimėti karą.

„V. Putinas negali laimėti savo karo. Ir aš esu įsitikinęs, kad jis jo nelaimės. Jam jau nepavyko pasiekti visų savo strateginių tikslų“, – kalbėjo Vokietijos kancleris.

V. Zelenskis

„Turime užtikrinti, kad Putinas pralaimėtų Ukrainoje. Negalime atšaukti sankcijų ir nuolaidžiauti, nes tai tik sustiprins Putiną ilgalaikėje perspektyvoje“, – savo ruožtu kalbėjo Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorė Liz Truss.

Tačiau pergalė nebus lengva. Luhansko srityje, Lysyčanske policija priversta imtis neįprastų pareigų. 150 gyventojų laikinai palaidoti masinėje kapavietėje. Tai rusų apšaudymų aukos ir mirę dėl natūralių priežasčių.

Padėtis čia labai bloga – rusų kariuomenė užėmė apie 95 procentus Luhansko srities.

Severodonecko ir Lysyčansko miestai vis dar laikosi, tačiau nuolat apšaudomi. Praėjusią parą atremta 10 rusų atakų. Luhansko srities vadovas sako, kad „Ateinanti savaitė bus lemiama“. Rusijos tikslas – „užimti Luhansko sritį bet kokia kaina“.

„Bijau, kad niekas pasaulyje aiškiai nesuvokia, kas ten vyksta. Kai kurių kaimų ir miestelių nebėra. Rusijos artilerija, Rusijos raketų sistemos juos visus pavertė griuvėsiais. Ir tai siaubinga“, – kalbėjo Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba.

Ukrainos kariuomenė dalijasi vaizdo įrašu, kaip atrodo Donecko regione apšaudomos jų pozicijos. Baisiausias ir didžiausias XXI–ojo amžiaus karas.

Mums vis dar reikia partnerių pagalbos. Visų pirma ginklų Ukrainai. Visapusiškos pagalbos, be išimčių, be apribojimų, pakankamos, kad laimėtume“, – ragino V. Zelenskis.

Ukraina pasiruošusi smogti rusų pajėgoms atgal. Pasak užsienio reikalų ministro labiausiai dabar trūksta daugkartinio paleidimo raketų sistemų, kad ji galėtų prilygti Rusijos ugnies galiai mūšyje dėl Donbaso.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)