„Įstatymo projektas yra daugiau nei metų senumo, ir jis buvo tiesiog jau nebeaktualus, dabar aktualizuota situacija, pasitikrinau - kovo 6 dieną buvo (A. Širinskienės vadovaujamos. - ELTA) komisijos posėdis, kada neatėjo (A. Landsbergienė. - ELTA), 7 dieną įstatymo projektą vėl registravo. Normalu, kad visada veikiama pagal tai, kokie vyksta dalykai“, - trečiadienį „Žinių radijui“ sakė V. Pranckietis.

Seimo vadovas teigė manąs, kad į laikinąsias Seimo komisijas liudyti kviečiami žmonės turi ateiti. Tačiau, svarstė parlamento vadovas, komisijai turėtų būti svarbiau ne bausti liudyti vengiančius piliečius, bet siekti gauti atsakymus.

Galiausiai V. Pranckietis teigė, kad, jo nuomone, baudų nepavyks greitu laiku įvesti. Pasak Seimo pirmininko, opozicijos pasipiktinimą kelianti laikinoji komisija baigs darbą nepriėmus inicijuojamo įstatymo projekto.

„Manau, kad tas baudos atsiradimas taip greitai neįvyks, manau, kad ta komisija savo darbą gal ir pabaigs“, - apibendrino V. Pranckietis.

Antradienį Seimas valdančiųjų iniciatyva ėmė svarstyti sankcijų, numatančių atsakomybę už Seimo laikinosios tyrimo komisijos teisėtų reikalavimų nevykdymą, klausimą.

Pasak Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Vytauto Bako, tokios kodekso pataisos reikalingos, norint spręsti problemą dėl liudyti į tyrimo komisijas neatvykstančių asmenų.

Pagal siūlomą projektą, už tokį administracinį nusižengimą, padarytą pakartotinai, bauda asmenims siektų nuo 550 iki 900 eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims - nuo 850 iki 5000 eurų.

ELTA primena, kad pastarąją savaitę A. Širinskienės vadovaujamoje komisijoje nepasirodė kviesta G. Landsbergio sutuoktinė Karalienės Mortos mokyklos direktorė Austėja Landsbergienė.

Antradienį konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis taip pat pranešė, kad atsisako dalyvauti šios komisijos posėdyje.

Pasak G. Landsbergio, abejones dėl komisijos šališkumo ir jos naudojimo įrankiu, siekiant susidoroti su politiniais oponentais, kelia tai, kad komisija, sudaryta išimtinai valdančiosios daugumos iniciatyva ir joje dominuojama valdančiosios daugumos narių, savo veiklą prieš opozicinių partijų politikus nukreipia vykstant savivaldybių tarybų, Prezidento ir Europos Parlamento rinkimų kampanijoms.