Draudimas vartoti, laikyti ir gabenti alkoholį atidarytuose buteliuose automobilių salonuose įsigaliojo dar 2009 m., priėmus Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas.

Tačiau priimdami šį draudimą parlamentarai nenustatė baudos už jo pažeidimą.

Todėl policininkai už pažeidimą galėjo bausti tik vairuotojus pritaikę Administracinių nusižengimų kodekso 418 str. 7 d., kur numatyta atsakomybė už konkrečiai neaprašytus Kelių eismo taisyklių pažeidimus, bauda už tai siekė nuo 10 iki 12 eurų.

Policija nuolat ragino ištaisyti šią spragą, argumentuodami, kad girtaujantys keleiviai ne tik blaško vairuotoją, bet ir kelia jam nereikalingas pagundas.

Tačiau ilgus metus tai nebuvo padaryta. Pataisų priimti nepavyko net praėjusią kadenciją valdžioje buvusiai Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai, sėkmingai nustačiusi daugybę kitų alkoholio ribojimų.

Galiausiai Seime tą pavyko padaryti šiemet, parlamentarai nustatė, kad už atidaryto alkoholio gėrimo vežiojimą automobilyje įkliuvus pirmą kartą bus skiriama bauda nuo 40 iki 100 eurų, o pakartotinai padarius šį pažeidimą - nuo 100 iki 140 eurų.

Pagal ANK 422-1 str., baudos gali būti skiriamos ne tik vairuotojui, bet ir keleiviams. Bauda neskiriama tuomet, jei atidarytas alkoholis gabenamas transporto priemonėse, kur salonas stacionariai atskirtas nuo vairuotojo vietos.

Tačiau įsigaliojus draudimui baudos nepasipylė. Kaip Delfi sužinojo iš Policijos departamento atstovo Ramūno Matonio, nuo draudimo įsigaliojimo dėl šio pažeidimo nubausti 28 asmenys.

Policijos duomenimis, pernai dėl neblaivių vairuotojų kaltės įvyko 175 eismo įvykiai, jose sužeista 216 ir žuvo 15 žmonių, užpernai 182 eismo įvykiuose sužalotas 221 ir žuvo 26 asmenys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją