Pasak savivaldybės, rangos darbų konkursą laimėjusi „Kaminta“ įsipareigojo darbus užbaigti per pusantrų metų. Iš viso konkurse dalyvavo trys įmonės, tvarkybos darbų kaina – 3,336 mln. eurų.

Po remonto rotušės erdvės bus pritaikytos visuomenės poreikiams ir muziejinei funkcijai, taip pat planuojama atnaujinti ir pastato fasadą.

Nuo vasario 24 dienos santuokos laikinai vyks Kauno miesto muziejaus M. ir K. Petrauskų namuose Žaliakalnyje, o turizmo centras lankytojus tuo metu priims Laisvės alėjoje, „Kaunas 2022“ ofise.

Kauno meras Visvaldas Matijošaitis sako, kad poreikis tvarkyti rotušę ir ją supančią aikštę kilo jau seniai, tikimasi, kad po darbų erdvė taps dar stipresniu traukos centru.

Jis pabrėžė, kad įėjimas bus pritaikytas žmonėms su judėjimo negalia, po vienu stogu įsikurs miesto muziejus, kavinė, parodų paviljonas, multifunkcinės erdvės renginiams bei edukacinėms veikloms, taip pat sugrįš Turizmo centras.

Muziejaus ekspozicijas planuojama įrengti rūsyje, pirmajame aukšte įsikurs „Kaunas IN“ informacijos centras ir suvenyrų parduotuvė, muziejaus kasos, kavinė, multifunkcinės erdvės, antrajame aukšte, Baltojoje salėje, kaip ir iki šiol, vyks santuokų registravimo ceremonijos.

Numatyta atnaujinti sanitarinius mazgus, perkloti visus inžinerinius ir komunikacijos tinklus.

„Rotušėje ir toliau vyks kauniečių santuokos – galbūt, atnaujinus patalpas, jaunavedžių įžadai vienas kitam taps dar tvirtesni“, – teigė V. Matijošaitis.

Ceremonijos – ir Kauno pilyje

Pasak savivaldybės, civilinės metrikacijos skyrius keliasi į Kauno miesto muziejaus skyrių – M. ir K. Petrauskų namą Žaliakalnyje, vasaros šeštadieniais alternatyvia vieta iškilmingoms santuokos ceremonijoms taps ir Kauno pilis.

Kauno miesto muziejaus M. ir K. Petrauskų namai pasirinkti neatsitiktinai. Čia ne tik gyveno žymieji broliai Petrauskai, bet ir vystėsi dviejų iškilių artistų – aktorės, poetės, dramaturgės Elenos Žalinkevičaitės ir Kipro Petrausko – meilės istorija.

Pasak muziejaus vadovo Gabrieliaus Sužiedėlio, ši vieta jaunavedžiams gali pasiūlyti ir daugiau unikalių patirčių – fotosesiją autentiškame tarpukario interjere bei teatralizuotą ekskursiją „Kai ponų nėra namie“, kurioje gausu tarpukarinių patarimų, kaip sukurti idealią ir visą gyvenimą trunkančią santuoką. Savo šventei kauniečiai galės išsinuomoti ir jaukų muziejaus kiemelį.

Santuokų registravimo ceremonijose galės nemokamai dalyvauti sutuoktiniai, liudytojai, fotografas, o esant poreikiui, ir vertėjas. Kiti lydintys asmenys į patalpas galės patekti už simbolinę kainą įsigiję muziejaus lankytojų bilietus.

Griaus pertvaras, įrengs liftą

Šiomis dienomis prasideda paruošiamieji rotušės remonto darbai, atlaisvinamos patalpos. Pagal sutartį darbai turi būti baigti per 17 mėnesių. Jų eigą nuolat prižiūrės nepriklausomi paveldosaugininkai, teigiama pranešime.

Be kita ko, rotušės palėpėje planuojama sukurti naują paviljoną – skaidraus stiklo, lengvų konstrukcijų objektas leis atvers autentišką pastogės erdvę, vieta bus pritaikyta parodoms bei pristatymams.

Visame pastate numatyta demontuoti sovietmečiu atsiradusias pertvaras ir neautentiško plytų mūro sienas. Jų atvėrimas ne tik leis efektyviau išnaudoti pastato erdves, pritaikyti jas žmonėms su negalia. Rotušėje tarp visų aukštų bus įrengtas liftas, leisiantis be kliūčių judėti visame pastate.

Siekiant tinkamai valdyti srautus ir užtikrinti gaisrinę saugą, lankytojų patekimui į palėpę, išėjimui iš jos bei bokšto erdvių nedidelėje patalpoje į vakarus nuo pagrindinio holo suprojektuoti nauji laiptai. Jie derinami su esamomis interjero detalėmis, nepažeidžiant saugomų elementų pirmame bei antrame aukštuose ir rūsio skliautų.

Atskiru projektu paruoštas ir rotušės fasado atnaujinimas bei dekoratyvinis apšvietimas. Viešo konkurso būdu atrinkus rangovą, tikimasi pastato išorės remontą atlikti lygiagrečiai su vidaus darbais.

Rotušės aikštės kapitalinio remonto pradžia numatyta 2023 metais. Projekte numatyta atkurti atvirą ir vientisą erdvę, sukuriant saleles su gėlynais ir želdiniais, atnaujinant mažąją architektūrą.

Paskutinį kartą didesni rotušės remonto darbai vyko 1836–1837 metais, o restauracija – prieš pusę amžiaus (1969–1973 metais).

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)