„Ministrai turėtų imtis aktyvių veiksmų gindami Lietuvos interesus – burti sąjungininkus ir reikalauti peržiūrėti „Nord Pool“ taikomas taisykles ir prekybos tvarkas. Kai panori, abu ministrai gali būti labai karingi. O kai kalbama apie energetiką – ir toliau miega“, – pranešime spaudai cituojamas Seimo socialdemokratų frakcijos seniūnas Gintautas Paluckas.

Pasak socialdemokrato, „kosminės elektros kainos yra biržoje galiojančių taisyklių pasekmė“.

„Jos nustatomos pagal pasiūlytą didžiausios kainos principą. Vertinant susidariusias aplinkybes ir anomalijas, biržos taisyklės turi būti peržiūrimos. Jei liks galioti dabartinė tvarka, Lietuva ir toliau bus apiplėšinėjama“, – mano jis.

G. Palucko teigimu„ subūrus sąjungininkus Europos Sąjungoje ir darant politinį spaudimą norvegų ir švedų kompanijoms, kurios ir nustato „Nord Pool“ taisykles, galima pasiekti rezultatų.

„Tačiau tam reikia aktyvių politinių veiksmų ir koordinuoto veikimo. Jei taisyklės liks tokios pat, ir toliau būsime elektros kainų rekordininkai visoje Europoje – mokėsime šimtus kartų daugiau. Dabar, vietoje realių sprendimų, ministrai tik pasakoja dešimtmečio senumo istorijas atominę elektrinę. Tai liudija, kad nei G. Landsbergis, nei D. Kreivys realiai neturi jokių sumanymų apie tai, ką daryti toliau. Artėja rekordinių kainų žiema, tad nieko nedaryti būtų pražūtinga“, – sako G. Paluckas.

Energetikos ministerijai, politiko vertinimu, derėtų vertinti ir situaciją biokuro biržoje „Baltpool“.

Skaitiklis

„Čia taip pat kaina už biokurą nustatoma didžiausios kainos principu ir tuo yra piktnaudžiaujama. Nelikus pigaus biokuro iš Rusijos ir Baltarusijos, tikros konkurencijos tarp žaidėjų nėra. Niekas nesiūlo ilgalaikių sandorių, tik savaitės. Tiekėjai sandėliuoja biokurą siekdami užkelti kainas rudenį, nors jos ir taip keturis kartus didesnės nei pernai. Savivaldybės šiuo metu irgi tinkamai neapsirūpinusios biokuru – turi vos 10 proc. reikiamo kiekio“, – priduria G. Paluckas.

Antradienį D. Kreivys sakė aiškinsiantis su Valstybine kainų ir energetikos komisija (VERT) dar neregėtų elektros kainų priežastis, nes trečiadienį Lietuvoje elektra biržoje kainuos 824 eurus už megavatvalandę, o tarp 17-18 val. kaina kyla iki 4 tūkst. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)