Politologas prognozavo, kad antradienį Seime gali įvykti didelis TS–LKD frakcijos parlamente maištas. Delfi primena, kad šiandien planuojama Seimui pristatyti priešlaikinių parlamento rinkimų projektą.

„Galima tikėtis tikrai ženklaus konservatorių frakcijos Seime maišto. Tikrai iškalbinga man atrodo yra tai, kad nebuvo bandoma skelbti ir net siekti, kad vieningai privaloma tvarka visa frakcija balsuotų už. Tikrai, ko gero, būtų tų, kurie nepaklustų. Ir tai tik dar didesnius klausimus keltų dėl to, ar apskritai partijos vadovybė turi šiuo metu partijos kontrolę.

Nes tokių ženklų, kad nebeturi partijos kontrolės mes jau matome ir iš viešų laiškų, partijos narių pasisakymų“, – tikino I. Kalpokas.

Partijos lyderis G. Landsbergis teigė, jog balsavimas už frakcijos nariams nebus privalomas, tačiau tai yra svarbus testas. Delfi primena, kad premjerė Ingrida Šimonytė yra pareiškusi, kad jeigu Seimas nepritars priešlaikiniams rinkimams, ji iš posto pasitrauks.

VDU docento, politologo teigimu, kuo toliau, tuo labiau G. Landsbergio pasitraukimas iš partijos lyderio pozicijos tampa neišvengiamas.

„Viena vertus, mes matome ir iš gana reikšmingų partijos narių pasvarstymus, kad reikėtų pasitikrinti ne Seimui pasitikėjimą, bet partijos lyderiui.

Kitas dalykas – ir pats G. Landsbergis labai aiškiai pradeda brėžti liniją partijos viduje, mes tą matėme iš jo pareiškimo po pirmadienį vykusio prezidiumo posėdžio, kuomet buvo pasakyta, kad tiems, kurie vairuoja valstybę geriau matosi. (…) O visiems kitiems partijos nariams – jūs nieko nematome, nesuprantate, jūsų nuomonė kažką reiškia“, – Žinių radijo laidoje „Aktualusis interviu“ teigė politologas I. Kalpokas.

Jis teigė, jog nelabai įsivaizduoja, kaip bet kokios organizacijos lyderis tokioje situacijoje leidžia sau tokius pareiškimus.

„Man atrodo, kad dabar konservatorių partijos vadovybė iš esmės pati įsivarė save į kampą. Ir bando gintis nagais, dantimis, vis labiau radikalizuodama save. Nes iš pradžių buvo konfliktas su koalicijos partneriais.

Dabar jau brėžiamas konfliktas partijos viduje. Ir sunku pasakyti, kuo visa tai baigsis. Bet ko gero pamažu pradedama suvokti, kad ta padėtis yra be išeities. Ir aš pilnai įsivaizduoju situaciją, kur vykstant balsavimui dėl partijos pirmininko, G. Landsbergis yra priverstas pasitraukti. Manau, kad tai yra realus variantas. Tik yra klausimas – kiek bandant priešintis tokiam scenarijui dar bus padaryta žalos pačiai politinei organizacijai“, – Žinių radijo eteryje kalbėjo VDU politologas I. Kalpokas.