„Mano galva, tai yra skandalas. Kai vyksta tokios stumdynės dėl Kaliningrado tranzito, neįsivaizduoju, kaip galima sugalvoti išeiti atostogų. Suprantu, šeima yra šventas reikalas, vaikai ir taip toliau. Bet dabar tikrai yra labai blogas laikas“, – laidoje svarstė jis.

Kaliningrado tranzitas yra tikrai labai svarbus ir labai karštas klausimas. Ir ministras turi dalyvauti, kiek jis bepasitikėtų viceministrais“, – kalbėjo MRU politologas.

„Kol Ukrainos krizė tęsiasi, aš nematau šanso artimiausius du mėnesius G. Landsbergiui atostogauti, lygiai taip pat kaip ir krašto apsaugos ministrui“, – tikino V. Valentinavičius.

Naujienų portalo 15min.lt vyr. redaktorius Vaidotas Beniušis taip pat prisipažino, jog jį taip pat stebina užsienio reikalų ministro G. Landsbergio atostogos.

„Tokių saugumo iššūkių mūsų valstybė nėra turėjusi labai seniai. Ypač dabar, kai yra tas Karaliaučiaus tranzito klausimas vis dar neišspręstas. Aš nežinau, gal tos atostogos turėtų būti atšauktos, ar kažkoks darbas turėtų vykti. Man yra akivaizdu, kad visiškai nusišalinti nuo šitų krizių sprendimų ir deleguoti viceministrams – nei vienas ministras neturi teisės“, – teigė V. Beniušis.

MRU politologas V. Valentinavičius laidoje dar pridūrė, jog šis G. Landsbergio veiksmas gali atrodyti „kaip bėgimas į krūmus“.

Delfi primena, kad Rusija įsigaliojusias sankcijas laiko priešiškais Lietuvos veiksmais ir Kaliningrado blokada. Lietuva tai neigia, informaciją iš Rusijos vadina propaganda ir primena, kad tranzitui taikomos ES sankcijos.

Pagal jas, liepos 10–ąją įsigalios draudimas tranzitu vežti cementą, alkoholį ir kitus produktus, rugpjūčio 10–ąją – anglį ir kitą kietąjį iškastinį kurą, o nuo gruodžio 5 dienos – rusišką naftą.

Kitų ministrų atostogos

Dauguma ministrų ilsėtis ketina liepą, rugpjūtį.

Užsienio reikalų ministras G. Landsbergis, anot ministrės pirmininkės Ingridos Šimonytės pasirašyto potvarkio atostogaus liepos 1–5 d., 11 d., 22–28 dienomis.

Susisiekimo ministras Marius Skuodis liepą ilsėsis nuo Mindauginių iki mėnesio vidurio, taip pat kelias dienas liepos pabaigoje.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė poilsiaus nuo liepos 13–osios iki mėnesio pabaigos. Tuo pačiu metu atostogaus ir vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė. Ji dar poilsiaus savaitę rugpjūčio pradžioje.

Liepos 18–ąją atostogų patrauks dar trys Vyriausybės nariai – švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė, teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska ir energetikos ministras Dainius Kreivys.

E. Dobrowolska ilsėsis savaitę, J. Šiugždinienė – dvi, o D. Kreivys – tris savaites.
Teisingumo ministrė dar dvi savaites poilsiaus rugpjūčio pabaigoje, o švietimo ministrė – savaitę rugsėjo pradžioje.

Rugpjūčio 1–ąją dviem savaitėms atostogų išeis kultūros ministras Simonas Kairys, o tą pačią dieną trims savaitėms – finansų ministrė Gintarė Skaistė ir krašto apsaugos ministras A. Anušauskas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė dviem atostogų savaitėms išeis rugpjūčio 4–ąją. Tuo metu aplinkos ministras Simonas Gentvilas trijų savaičių poilsį pradės rugpjūčio 8–ąją.

Rugpjūtį atostogaus ir sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys – jis ilsėsis nuo mėnesio vidurio ir į darbą grįš rugsėjo 2–ąją.