Aptardama dvejus metus Seime Laisvės partija pirmadienį save palygino su dangaus kūnais.

„Laisvės partija į Lietuvos politinę padangę įsiveržė kaip meteoritas“, – sakė laisvietis Tomas Vytautas Raskevičius.

Iš pradžių dėl Laisvės partijos atstovų idėjų buvo daug judesio ir triukšmo. Dėl dviejų pagrindinių savo klausimų – partnerystės ir narkotikų dekriminalizavimo laisviečiai sprendimus žadėjo per 100 dienų. Bet praėjo jau 700 dienų. O šie klausimai Seime yra vos pasistūmėję.

„Jeigu manęs klausiate asmeniškai – be abejo, vakar reikėjo. Tačiau dirbame su tuo Seime, ką turime. Jeigu mūsų Seime būtų 20, mums būtų lengviau. Bet dabar dirbame su tuo, ką turime, su tokiu Seimu, koks yra“, – sakė Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė.

Kada partnerystė ir narkotikų klausimais gali grįžti į Seimo salę svarstymui, A. Armonaitė sako, kad šiuo metu koncentruojamasi į tai, kad sprendimai būtų priimti.

Partijos lyderė teigė, jog partijai yra svarbiausia, kad sprendimai būtų priimti.

„Dabar telkiame palaikymą, norime, kad jo būtų kuo daugiau“, – sakė ji.

Bet prieš porą savaičių, kartu su buvusiu konservatoriumi Mykolu Majausku Tėvynės sąjungos atstovus įveikė kitur – metams pratęsė PVM lengvatą maitinimo įstaigoms.

„Laisvės partija turi suprasti, kad be jų balsų konservatoriai negali prastumti savo programos. Tai jie turėtų tai įsisąmoninti, branginti savo balsą ir išreikalauti nuolaidų, kai balsuoja ir palaiko tai, kas konservatoriams yra svarbu“, – LNK sakė politologas Kęstutis Girnius.

Galimai laisviečiai tai jau perprato, nes pirmadienį surengtoje konferencijoje nusiunčia žinią ir koalicijos partneriams – užsimena apie pavasarį planuojamą mokesčių paketą.

„Negalime jam pažadėti nuoširdaus palaikymo, nes šiandien konkrečiai mes dar nežinome, kaip jis atrodys“, – teigė T. V. Raskevičius.

Aplink Laisvės partiją paskutinius dvejus metus buvo daug garso, bet aplink kitus koalicijos liberalus – Liberalų sąjūdį buvo ramybė.

„Ji net nėra užmigusi, tai yra mirusi partija, merdinti partija. Manau, kad ji neįveiks 5 procentų barjero“, – įžvalgomis su LNK dalijosi politologas K. Girnius.

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Seime Eugenijus Gentvilas teigia, kad nesijaučia nustumti laisviečių.

„O jeigu jaučiamės, tai patys save turime kaltinti, o ne ką nors, kad aprėkė, užgožė, nustūmė mus, ar nukonkuravo“, – teigė politikas.

Ingrida Šimonytė ir Gabrielius Landsbergis

Liberalai sau turi pastabų dėl pasyvumo.

„Aš vis draugiškai sakau, ir frakcijoje dažnai kalbame – kolegos, kelkime idėjas, dėkime jas ant stalo, gausite eterio“, – tikino liberalas E. Gentvilas.

O didžiausi koalicijos partneriai konservatoriai per dvejus metus įgyvendino net ir tai, ko nežadėjo. Partijos programoje tokio žodžio kaip Taivanas net nebuvo. Patys konservatoriai tikina, kad konfrontacijos su Pekinu klaida nelaiko.

„Praeis tam tikras laikas. Dabar, kai pasakoja dėl santykio su Rusija, kad buvo teisūs, taip pat bus pasakyta ir dėl šito sprendimo“, – tikino Seimo vicepirmininkas, konservatorius Jurgis Razma.

Bet kai kurie klaida tai laiko. Anot politologo K. Girniaus, tai buvo visiškai nereikalinga klaida.

„Ir ji Lietuvai gali ilgai tęstis“, – teigė politologas.

Konservatoriai konfliktus kėlė ir namuose – ne kartą viešai pykosi su prezidentu Gitanu Nausėda.

„Na, sutikčiau, kad tikriausiai būtų geriau, mūsų reitingai būtų geresni, jei būtume kažkaip sugebėję dirbti ir be tam tikrų aštrumų“, – savo ruožtu kalbėjo konservatorius J. Razma.

Kita vertus, ši valdžia padidino pensijas, mažino mokesčius mažiau uždirbantiesiems, kūrė gana teigiamą Lietuvos įvaizdį užsienyje.

„Šie dveji metai buvo trepsėjimas vietoje“, – LNK sakė politologas K. Girnius.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: