Politologas K. Andrijauskas LNK žurnalistams teigė, jog dabartinę situaciją galima apibūdinti žodžiu „keista“.

„Sutikčiau, kad „keista“ yra šiuo atveju labai nebloga sąvoka. Nes aš priminsiu, kad Kinijos nepasitenkinimas nemaža dalimi yra pirmiausia susijęs su Lietuvos Respublikos Vyriausybės leidimu Taivanui atidaryti savo atstovybę naudojant būtent tą vardą. Iš Kinijos perspektyvų žiūrint, tai yra dvišalių susitarimų, dvišalių sutarčių ir kartu dvišalių santykių užmezgimo sutarties pažeidimas.

Bet tai, kaip Kinija atsako, atrodo, kaip bendrai tarptautinės teisės normų, principų ir Vienos konvencijos pažeidimas. Švelninant naratyvą ir diskursą, pavadinčiau tai labai kūrybišku bandymu proaktyviai atakuoti Lietuvą“, – LNK žurnalistams sakė K. Andrijauskas.

Jis kalbėjo, jog šiuos veiksmus turime suprasti kaip ataką.

„Tam tikra prasme būtų galima sutikti, kad ji atskleidžia, kad labai gali būti, jog kitų svertų būtent diplomatinėje srityje dabartiniu metu Kinija neturi, neturi, kaip mus paveikti. Deja, tenka sutikti, kad tai yra labai liūdna tendencija. Ir tokių precendetų, kada būtų kažkas panašaus įvykę, reikėtų labai gerai paieškoti. Tai yra kažkas kokybiškai naujo. Ir tai bendrai prisideda prie Lietuvos ir Kinijos dabartinių santykių specifikos, ji gali būti įdomi ir visam likusiam pasauliui šiuo metu“, – kalbėjo politologas.

K. Andrijauskas teigė, jog į Lietuvą iš Pekino sugrįžę diplomatai atgal grįžti galės tik tai nusprendus Kinijai.

„Jeigu atkreiptume dėmesį į vidaus politiką, tai mes turime atsiminti, kad mažiau nei po metų Kinijoje vyks labai svarbus Komunistų partijos kongresas, suvažiavimas, kuris vyksta kas 5 metus. Ir tik kas 10 metų paprastai ten būna renkamas naujas partijos lyderis, kuris automatiškai tampa ir valstybės lyderiu – šalies prezidentu.

Tai šis laikotarpis Kinijai yra labai jautrus, šiame kontekste kiekvienas aspektas, kuris susijęs su potencialiu silpnumo įvaizdžiu, (…) nėra labai patogus dalykas. Ir aš manau, kad dabartiniame kontekste Kinijai gali būti tam tikrą laiką pakankamai sunku nusileisti. Bet mes turime atsižvelgti ir į tai, kad šiuos santykius ir jų būklę stebi visas likęs pasaulis“, – LNK kalbėjo politologas K. Andrijauskas.

Jis teigė, jog per pastaruosius porą metų Kinijos diplomatinės praktikos buvo labai daug nerimo keliančios visame pasaulyje.

„Kai mes turėjome tokių precendentų kaip įkaitų diplomatija, kai du Kanados piliečiai faktiškai buvo pagrobti Kinijos Vyriausybės, primetant jiems visiškai melagingus kaltinimus. Vien dėl to, kad Kanada nusprendė vykdyti JAV, jų sąjungininkų, partnerių ir kaimynų įstatymus, sulaikyti vieną iš pagrindinių „Huawei“ kompanijos atstovų, kuri tuo metu buvo Kanadoje“, – tikino politologas.

K. Andrijauskas LNK žurnalistams teigė, jog visų Kinijos naudojų priemonių derinys atrodo gana baugiai.

„Kinijos galia tarptautinėje arenoje pirmiausia yra paremta ekonomika. Todėl neatsitiktinai būtent ekonominiai veiksniai yra tie, į kuriuos mes turėtume atkreipti pagrindinį dėmesį. Ir tai jau nemaža dalimi vyksta. Kinija gali būti pakankamai aktyvi tarptautinėse organizacijose – bandant paveikti kitų valstybių elgseną ir pozicijas mūsų atžvilgiu. Mes jau matome propagandos atakas, nebijokime to žodžio, nukreiptas labai konkrečiai prieš Lietuvos valstybę, dabartinę Lietuvos Vyriausybę, Lietuvos gyventojus. Bendrai visų tų priemonių derinys atrodo gana baugiai.

Bet kartu, drįsčiau teigti, kad nemaža dalimi tai atskleidžia tam tikras konkrečias Kinijos silpnybes. Jog ji mato, kad negali mūsų veikti tomis priemonėmis, kuriomis paprastai veikdavo kitas Vakarų valstybes, kurios nuo ekonomikos rinkos priklauso žymiai labiau“, – LNK kalbėjo K. Andrijauskas.

Visą pokalbį galite matyti čia: