Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesorė Ainė Ramonaitė sako, kad nauja politinė jėga neturės didesnės įtakos partinei sistemai, nes nesulauks daug pasitikėjimo.

„Aš manau, kad tokia partija tikrai nieko nelaimės ir partinei sistemai nedarys didesnės įtakos, nes nematau jokių didelių perspektyvų tai partijai“, – BNS penktadienį sakė politologė.

Pasak A. Ramonaitės, visuomenės pasitikėjimas socialdemokratais šiuo metu yra pernelyg mažas, kad Lietuvoje galėtų gyvuoti dvi kairiosios politinės jėgos.

Taip ji komentavo buvusių socialdemokratų planus steigti Lietuvos socialdemokratų darbo partiją.

Pareiškimas apie naujos partijos kūrimą išplatintas Seimo narių Gedimino Kirkilo, Algirdo Butkevičiaus, Andriaus Palionio, Irenos Šiaulienės, Juozo Bernatonio, Rimantės Šalaševičiūtės, Rimanto Sinkevičiaus ir Artūro Skardžiaus vardu. Visgi A. Butkevičius teigia kol kas apie kuriamą partiją žinantis nedaug ir sako nesąs apsisprendęs, ar dalyvauti jos veikloje.

„Aš manau, kad likimas jiems nekoks. Kaip bebūtų, branduolys, infrastruktūra ir skyriai lieka pas tikruosius socialdemokratus, tai aš nemanau, kad atskilę du ar aštuoni buvę partiečiai sugebėtų sukurti alternatyvą“, – BNS sakė Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos Politikos mokslų katedros vedėja Jūratė Novagrockienė.

Ji abejojo naujosios socialdemokratų darbo partijos galimybės atplėšti skyrius nuo Gintauto Palucko vadovaujamų socialdemokratų. Politologė mano, kad didžioji dalis socdemų supranta, jog partiją palikę parlamentarai išdavė ją sunkiu metu.

Pasak A. Ramonaitės, nei lojalūs socdemų rinkėjai, nei „naujų gelbėtojų“ politikoje ieškantys žmonės naujosios partijos neturėtų paremti.

„Taip, Lietuvos žmonės mėgsta naujienas, bet čia jiems neatrodys kaip naujiena. Čia jiems gali atrodyti tokia pašvinkusi naujiena“, – sakė profesorė.

Lietuvos socialdemokratų darbo partijos kūrėjai tikisi steigiamąjį jos suvažiavimą surengti šiais metais. Savo ankstesnę partiją jie paliko, nusprendę išsaugoti valdančiąją koaliciją Seime su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

Rugsėjį BNS užsakymu rinkos tyrimų kompanijos RAIT atlikta apklausa parodė, kad už socialdemokratų partiją balsuotų 11 proc. gyventojų.