„Aš manau, kad svarbu, jog ir mitinguotojai, bent jau viliuosi, kad įsivertino, koks pavojingas gali būti ir kiek agresijos gali kilti mitinguose. Tikiuosi, kad iš to išvados bus padarytos“, – po susitikimo žurnalistams sakė Seimo pirmininkė.

Situacija riaušių metu, pasak jos, vystėsi labai greitai.

„Tačiau policijos pareigūnų veiksmus vertinu gerai, jie buvo profesionalūs“, – pabrėžė V. Čmilytė-Nielsen.

„Šiuo metu Seimo vadovybė bendrauja su visų tarnybų atstovais, kalbame šiek tiek apie pasiruošimą rugsėjo 10 dienai, bet viliuosi, kad tie žmonės, kurie dalyvavo rugpjūčio 20 dienos mitinge, šiek tiek įvertins, kokie buvo jo rezultatai ir ateityje elgsis kitaip“, – tęsė parlamento pirmininkė.

Jos teigimu, viešoji tvarka ir saugumas visiems žmonėms turi būti užtikrinti.

„Iš Šeimų sąjūdžio gavau kvietimą susitikti, deriname susitikimo laiką. Manau, kad būtų tikslinga tai padaryti iki rugsėjo 10-osios piketo“, – kalbėjo V. Čmilytė-Nielsen.

Viktorija Čmilytė-Nielsen

Ji pažymėjo laukianti susitikimo dalyvių sąrašo.

„Kalbėsimės, matyt, apie bendrą situaciją, ko tikėčiausi ir ko tikisi jie iš tokių renginių“, – komentavo V. Čmilytė-Nielsen.

Tokių renginių organizatoriai, anot jos, turi prisiimti atsakomybę už jų eigą.

„To ateityje tikiuosi“, – pabrėžė politikė.

Požėla perspėjo mitinge dalyvauti planuojančius žmones: perskaitykite įstatymą

Po susitikimo komentarą žiniasklaidai davė ir policijos generalinis komisaras Renatas Požėla.

„Šiandien norėčiau pasiųsti tam tikrą žinutę, kad visi renginių organizatoriai ir dalyviai, kurie planuoja savo susirinkimus prie Seimo, dar kartą atidžiai ir nuodugniai perskaitytų Susirinkimų įstatymą.

Policija įsipareigoja ir imsis visų priemonių, kad Susirinkimų įstatymo nuostatos visa apimtimi būtų vykdomos preciziškai“, – akcentavo pareigūnas.

Viena iš tų nuostatų, kaip atkreipė dėmesį R. Požėla, yra atstumų laikymasis.

„Mes matome, kad nepažeidžiant šios nuostatos dideli, masiniai renginiai prie Seimo tiesiog fiziškai negalimi, dėl to, kad ten nėra vietos. Mūsų pozicija bus tokia, pasisakysime, jog tokie renginiai vyktų kitose Vilniaus vietose“, – teigė komisaras.

„Matyt, siūlysime, jei mūsų klaus, kokią mes vietą įsivaizduojame. Tikėtina, kad tai įprasta mitingų vieta viename iš Vilniaus parkų“, – tęsė R. Požėla.

Prie Seimo esanti aikštelė, kaip sakė jis, darbo dienomis būna užpildyta automobiliais, o kitos tinkamos vietos prie parlamento, jei norima nenusižengti Susirinkimų įstatymui, nėra.

Renatas Požėla

Policijos vadovas taip pat patikino, kad ruošiamasi ir Kaune rugsėjo 4 dieną planuojamam „Kaunas pride“ renginiui.

„Kaip žinia, savivaldybė dar nėra galutinai pasisakiusi, ji dar turi laiko galutinio verdikto išsakymui, tačiau mus neramina, kad renginių organizatoriai, nepaisant, bus leidimas ar ne, vis tiek planuoja šį renginį vykdyti. Tai, be abejo, mums yra papildomi iššūkiai, užtikrinant viešąją tvarką“, – kalbėjo pareigūnas.

Policija ruošiasi esminiams pokyčiams mitinguose: skirtumus pamatysite plika akimi

R. Požėla akcentavo, kad pareigūnų mitinguose bus tiek, kiek reikės.

„Bus priimti, matyt, sprendimai dėl techninių priemonių įrengimo. Policijos bus tiek, kiek reikia. Mes priėmėme sprendimą apie policijos pasirengimą šiems renginiams pristatyti Seimo valdybai, bet vis tik būtinas dialogas, kalbėtis, girdėti, ką nori pasakyti ana pusė. Tie dalykai labiausiai pasitarnautų situacijos deeskalacijai“, – pažymėjo R. Požėla.

Pareigūno teigimu, policija darė viską, kad ir rugpjūčio 10 dienos mitingo prie Seimo metu situacija būtų deeskaluota.

„Mes perdavėme minios nuotaikas šalies vadovams, o viena iš tų nuotaikų buvo, kad tegul išeina politikai ir su mumis kalbasi“, – sakė jis.

Esminių skirtumų policijos darbe, pasak R. Požėlos, artėjančiuose mitinguose bus.

„Kokie tie skirtumai bus, tai susiję su tarnybos paslaptimi, bet aš manau, kad jūs plika akimi pamatysite tuos skirtumus“, – teigė policijos generalinis komisaras.

Jis pabrėžė, kad policija aktyviai stebi informaciją socialinėje erdvėje ir kituose šaltiniuose.

„Nepaisant to, kokia mus rugsėjo 10 dienai pasieks informacija, policijos mobilizacija bus maksimali. Rugsėjo 4 dieną taip pat imsimė visų įmanomų priemonių. Matyt, Kaune dirbs ne tik Kauno policijos pajėgumai, bet ir kitų teritorinių įstaigų. Imsimės visų įmanomų priemonių nuo pat pradinės stadijos“, – konstatavo R. Požėla.

Kalbėdamas apie teisėsaugos atliekamą ikiteisminį tyrimą, komisaras pažymėjo, kad, nors didžioji dalis sulaikytų asmenų paleisti, jiems skirtos kitos, alternatyvios kardomosios priemonės.

„Nėra taip, kad mūsų ėjimas į teismą būtų visiškai betikslis ir žmogus nepajaučia jokių laisvės apribojimų“, – pabrėžė jis.

Jis galimą „Kaunas pride“ renginį rugsėjo 4 dieną Kaune įvardijo kaip „pasižymintį ypatingu specifiškumu“, o dėl sostinėje planuojamo mitingo, kaip patikino, policija kreipsis į įvairias institucijas.

„Mes prieš rugsėjo 10 dieną kreipsimės raštu į visas kriminalinės žvalgybos ir žvalgybos institucijas, kad ta tarnybų turima informacija mums būtų pateikta raštu, tačiau nepaisant to, mes iš esmės kiekvieną dieną komunikuojame, gauname informaciją, keičiamės ja įvairiais kanalais bei formatais. Taip, signalų (apie grėsmes – aut.p.) yra“, – patvirtino R. Požėla.

„Tie asmenys, kurie naiviai prieš kameras kalbėjo, kad šiame renginyje gali mesti akmenį į pareigūną ir už tai nieko nebus, tai panašu, kad bus“, – pabrėžė komisaras.

Riaušių prie Seimo byloje sulaikyta apie 40 žmonių

Ikiteisminiame tyrime dėl riaušių prie Seimo rugpjūčio 10 dieną buvo sulaikyta jau apie 40 žmonių, sako policijos generalinis komisaras R. Požėla.

„Įtariamųjų ratas daugėja ir kiekvieną savaitę mes turime nusimatę taktiškai tam tikrus naujus sulaikymus. Ką šiuo metu turime – vieni skaičiai, ką po savaitės turėsime turbūt jau bus kiti skaičiai“, – žurnalistams antradienį sakė generalinis komisaras.

Jo teigimu, šiuo metu ikiteisminiame tyrime „netoli 40 yra, kurie jau yra aktyviai mūsų akiratyje“.

„Pirmą dieną 26 buvo sulaikyti, paskui, per kelias savaites, dar berods 10 ar 12 asmenų buvo sulaikoma“, – pridūrė R. Požėla.

Pirmadienį pranešta, jog ikiteisminiame tyrime buvo paleisti devyni iš dešimties anksčiau suimtų asmenų.

Tuomet skelbta, jog įtarimų iš viso sulaukė 31 asmuo, byloje taip pat yra 21 nukentėjusysis.

Apie 5 tūkst. žmonių rugpjūčio 10 dieną buvo susirinkę prie Seimo Vilniuje išreikšti nepritarimą Vyriausybės planuojamiems ribojimams, skirtiems imuniteto nuo koronaviruso neturintiems ir nesitestuojantiems žmonėms.

Pasibaigus Seimo posėdžiui dalis protestuotojų užtvėrė išėjimus iš parlamento rūmų bei išvažiavimą iš vidinio Seimo kiemo. Pareigūnams ėmus juos atitraukti nuo pastato, kilo riaušės – į pareigūnus mėtyti buteliai, signalinės raketos, prieš protestuotojus panaudotos ašarinės dujos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (849)