Šiuo metu Lietuvos teismai jau paskelbė mažiausiai penkis baudžiamuosius įsakymus, kuriais interneto komentatoriai buvo pripažinti kaltais, jiems skirtos ne tik piniginės, bet ir laisvės apribojimo bausmės.

Šie tyrimai buvo pradėti, kai į teisėsaugos pareigūnus kreipėsi viešoji įstaigos „Žmogaus teisių balsas“, ginančios žmogaus teises, atstovai, kurie nurodė, kad po renginio nusprendė patikrinti komentarus, kurie buvo parašyti prie viešai transliuotų renginio įrašų.

„Šalia įrašų esančiuose komentarų skiltyse skaičiau ten parašytus komentarus ir rinkau galimai neapykantos kalbos kriterijus atitinkančius komentarus į sąrašą, kurį ketinau perduoti atsakingoms institucijoms; radau daugiau kaip 100 komentarų, kurie galėtų būti laikomi neapykantos kalbos apraiškomis“, – viešosios įstaigos atstovai nurodė, kad sudarytą sąrašą perdavė Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybai.

Tuo metu tyrimas policijoje buvo pradėtas gerokai vėliau, kai tarnyba įvertino komentarus – tik tų įrašų, kurie buvo įvertinti kaip baudžiamieji nusižengimai, autoriai buvo patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Vienas tokių – kartą jau teistas vilnietis Erikas K., kuris, kaip nustatė Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Marijus Kursevičius, „savo veiksmais viešai žemino, niekino homoseksualių asmenų grupę dėl jų seksualinės orientacijos bei viešai propagavo fizinio smurto idėją ir kurstė smurtauti, fiziškai susidoroti su žmonių grupe ar jai priklausančiu asmeniu dėl jo seksualinės orientacijos“. Anot teismo, vienoje bendrovėje vadybininku dirbantis Erikas K. iš savo paskyros feisbuke parašė tokį komentarą: „Cirkas blt..... istrempt tokius pi... (žeminantis necenzūrinis žargonas) ir kas palaiko i sibira kad (necenzūrinis žodis) nusaltu ir nupjautu“.

Drąsą viešai demonstravęs vilnietis jau nebuvo toks drąsus, kai buvo iškviestas į apklausą policijoje. Čia jis pripažino kaltę, tačiau teisinosi, kad „nuoširdžiai gailisi padaręs nusikalstamą veiką, supranta, kad rašydamas tokio pobūdžio komentarą galėjo įžeisti homoseksualius asmenis, todėl daugiau tokių komentarų nerašo ir nerašys, tai daugiau nepasikartos“.

„Esu tradicinės orientacijos, tokios homoseksualių asmenų eitynės man pasirodė nepriimtinos, pasikarščiavau ir norėdamas tik reikšti savo nuomonę, po vaizdo įrašu parašiau komentarą, – policijoje kalbėjo Erikas K. – Šiuo komentaru tenorėjau išreikšti savo nuomonę, sutinku, kad pasirinkau per grubų išsireiškimą, tačiau nesiekiau kurstyti nesantaikos ar kitaip su jais susidoroti, nekursčiau viešai smurtauti.“

Vilnietis taip pat prisipažino, kad po šio komentaro „Facebook“ užblokavo jo paskyrą: „Man nurodė, kad jei noriu, kad paskyra būtų atblokuota, turiu ištrinti komentarą ir toliau taip nesielgti. Kai komentarą ištryniau, mano paskyrą atblokavo. Supratau, kad pasielgiau negerai.“

Lietuvos teismo ekspertizės centro specialisto išvadoje konstatuota, kad Eriko K. parašytu komentaru išsakoma pozicija, jog homoseksualius asmenis, kurie įvardijami žeminančiu žargonu „pi...“, derėtų deportuoti iš šalies, t.y. ištremti.

„Taip pat vulgariai įvardijant vyrišką lytinį organą išsakomas palankus požiūris į homoseksualių asmenų kastracija; komentaru yra viešai žeminama, niekinama homoseksualių asmenų grupė dėl jų seksualinės orientacijos bei viešai propaguojamos fizinio smurto idėjos, nukreiptos prieš homoseksualių asmenų grupę dėl jų seksualinės orientacijos“, – pažymėjo ekspertai.

Už padarytą nusikaltimą Erikui K. teismas skyrė keturių mėnesių laisvės apribojimo bausmę ir nurodė toliau tęsti darbą arba užsiregistruoti Užimtumo tarnyboje, taip pat per laisvės apribojimo laikotarpį nuteistasis įpareigotas neatlygintinai išdirbti iki 30 valandų sveikatos priežiūros, socialinių paslaugų įstaigose ar nevalstybinėse organizacijose, kurios rūpinasi senyvo amžiaus asmenimis, neįgaliaisiais ar kitais pagalbos reikalingais žmonėmis.

Keturių mėnesių laisvės apribojimo bausmė buvo skirta ir Vilniaus rajone gyvenančiam vienos bendrovės vairuotojui Dainiui A. Tiesa, bausmės metu nuteistajam tereikės tik toliau tęsti darbą arba užsiregistruoti Užimtumo tarnyboje.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjusi Vilniaus regiono apylinkės Vilniaus rūmų teisėja Jolanta Bagdonienė konstatavo, kad Dainius A. savo veiksmais viešai žemino ir niekino homoseksualių asmenų grupę dėl jų seksualinės orientacijos bei viešai propagavo fizinio smurto idėją ir kurstė smurtauti, fiziškai susidoroti su žmonių grupe ar jai priklausančiu asmeniu dėl jo seksualinės orientacijos.

Taip buvo įvertintas Dainiaus A. parašytas komentaras „Šaudyt šlykštynes“.

„Socialiniame tinklapyje „Facebook“ pamačiau įkeltą vaizdo įrašą, kuriame buvo demonstruojamos homoseksualių asmenų eitynės, – per apklausą kalbėjo Vilniaus rajono gyventojas. – Kadangi esu tradicinės orientacijos, tokios homoseksualių asmenų eitynės man pasirodė nepriimtinos, nes tie asmenys demonstruoja dirbtinius lytinius organus, juos prisikabina ant savęs ir taip daro neigiamą įtaką jauniems žmonės, todėl ekspromtu po vaizdo įrašu parašiau komentarą.“

Dainiaus A. taip pat prisipažino, kad po šio komentaro taip pat buvo užblokuotas jo „Facebook“ profilis.

„Po šio karto pasimokiau, nuoširdžiai gailiuosi padaręs nusikalstamą veiką, suprantu, kad rašydamas tokio pobūdžio komentarą galėjau įžeisti homoseksualius asmenis, todėl daugiau tokių komentarų nerašau, tai daugiau nepasikartos“, – vyras tikino, jog nuoširdžiai gailisi ir pasimokė iš šios situacijos.

Lietuvos teismo ekspertizės centro specialisto išvadoje buvo nurodyta, kad Dainiaus A. komentare homoseksualūs asmenys įvardijami žeminančiu epitetu „šlykšynės“ ir deklaratyviai išsakoma pozicija, jog su jais derėtų fiziškai susidoroti šaudant.

Facebook
„Komentaru yra viešai žeminama, niekinama, homoseksualių asmenų grupė dėl jų seksualinės orientacijos, bei viešai propaguojamos fizinio smurto idėjos, nukreiptos prieš homoseksualių asmenų grupę dėl jų seksualinės orientacijos“, – pažymėjo ekspertai.

Tuo metu niekur nedirbantis klaipėdietis Marius J. baudžiamojon atsakomybėn buvo patrauktas dėl komentaro „Į getus juos visus“, kuriuo išsakoma pozicija, kad homoseksualūs asmenys turėtų būti izoliuoti nuo visuomenės – uždaryti getuose.

„Tai yra viešai žeminama, niekinama homoseksualių asmenų grupė dėl seksualinės orientacijos, viešai propaguojama smurtinė idėja, nukreipta prieš minėtus asmenis dėl jų seksualinės orientacijos“, – nurodė Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmų teisėja Viktorija Teišerskienė.

Išnagrinėjus baudžiamąją bylą paaiškėjo, kad šį komentarą parašęs klaipėdietis yra šešių vaikų tėvas.

„Komentarą parašiau būdamas emociškai susijaudinęs, neturėdamas tyčios kažką pažeminti, paniekinti, sumenkinti, įžeisti ar kurstyti fiziškai susidoroti su šios grupės asmenimis, – sakė Marius J. – Parašiau asmeninę nuomonę su mintimi, kad šie žmonės susikurtų tam tikrą savo erdvę, kurioje galėtų švęsti savo šventes jų neviešindami. Tai buvo vienintelis tokio pobūdžio mano rašytas komentaras, daugiau niekur jokių įžeidžiančių komentarų nesu rašęs. Dėl parašyto komentaro nuoširdžiai gailiuosi, pažadu, kad daugiau taip nesielgsiu.“

Lietuvos teismo ekspertizės centro specialisto išvadoje nurodoma, kad komentare Marius J. deklaratyviai, šūkio forma išsako poziciją, kad homoseksualūs asmenys turėtų būti izoliuoti nuo visuomenės – uždaryti getuose.

„Antrojo pasaulinio karo metais getuose buvo laikomi žydų tautybės asmenys iki jų perkėlimo į koncentracijos stovyklas, t. y. jų naikinimo vietas, todėl komentaras yra žeminantis, niekinantis homoseksualius asmenis“, – ekspertų teigimu, dėl komentaro išsakyto požiūrio homoseksualių asmenų atžvilgiu, jog su jais taip pat turi būti susidorota, komentaras yra propaguojantis smurtinę idėją prieš minėtus asmenis.

Kaip pažymėjo baudžiamąjį įsakymą priėmęs teismas, Marius J. suvokė, kad viešai skatino neapykantą prieš žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl seksualinės orientacijos ir viešai kurstė fiziškai susidoroti su žmonių grupe ar jai priklausančiu asmeniu dėl seksualinės orientacijos, suprato pavojingą šių savo veiksmų pobūdį ir norėjo taip veikti.

Atsižvelgęs į byloje nustatytas aplinkybes, teismas klaipėdiečiui nutarė skirti 34 MGL (1 770 Eur) baudą, kurią nurodė sumokėti ne vėliau kaip per pusantrų metų.

Asociatyvi nuotrauka
Dėl viešoje erdvėje parašytų komentarų baudžiamasis procesas buvo užbaigtas ir dviem Šiaulių apygardos gyventojams. Kaip pranešė prokuratūra, 57 m. šiaulietis buvo nuteistas dėl kurstymo prieš seksualinės orientacijos pagrindu skiriamą žmonių grupę. Už tai, kad socialiniame tinkle parašė komentarą prieš homoseksualius asmenis, vyrui 6 mėnesiams bus apribota laisvė. Nuteistasis taip pat turės įsidarbinti arba toliau registruotis Užimtumo tarnyboje.

Teismas nustatė, kad socialiniame tinkle „Facebook“ iš eitynių paviešinto vaizdo įrašo komentarų skiltyje skelbti komentarai viešai niekino bei skatino neapykantą prieš homoseksualius asmenis dėl jų seksualinės orientacijos. Vieną tokių parašė nuteistas šiaulietis, kuris esą buvo piktas homoseksualių žmonių atžvilgiu.

Ikiteisminio tyrimo metu specialistas, atlikęs paskirtą užduotį, konstatavo, kad minėtas vyras parašė komentarą, kuriame išreiškė poziciją, kad homoseksualius asmenis, dalyvaujančius eitynėse, reikėtų naikinti ir tokie veiksmai nebūtų pakankami. Pasak specialisto, komentaras yra niekinantis homoseksualius asmenis ir propaguojantis smurto idėją, nukreiptą prieš minėtus asmenis.

Tuo metu 37 m. Radviliškio rajono gyventojas viešai niekino homoseksualius asmenis dėl jų seksualinės orientacijos bei viešai kurstė smurtauti, fiziškai susidoroti su homoseksualiais asmenimis. Radviliškio rajono gyventojas savo kaltę pripažino, nuoširdžiai gailėjosi ir buvo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

Ikiteisminiam tyrimui vadovavęs prokuroras Saulius Kulikauskas atkreipia dėmesį į socialiniuose tinkluose įsitvirtinusį neigiamų komentarų rašymo įprotį: „Asmuo, rašydamas komentarus virtualioje erdvėje, turėtų nepamiršti, kad jo išsakytas mintis mato visi. Jei bendravimo kultūra egzistuoja realiame gyvenime, jos paisyti reikėtų ir virtualiame.“

Pasak prokuratūros, šie ikiteisminiai tyrimai yra atskirti iš pagrindinės baudžiamosios bylos, kurioje tiriami dar 9 asmenų galimai padaryti analogiški nusikaltimai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (996)