„Jeigu mes kalbame apie ginklų panaudojimą ne pagal paskirtį, jau pats pavadinimas „ginklas savigynai“ suponuoja, kad tas ginklas turėtų būti naudojamas tada, kai žmogus turi nuo kažko gintis, kai jį kažkas užpuola, gresia pavojus jo sveikatai arba gyvybei, kai reikia apginti kitus asmenis. Tokiais atvejais tikrai yra pakankamai retai naudojamas ginklas ir turbūt girdėtumėte, jeigu jis būtų dažniau naudojamas“, – komentavo policijos atstovas.

Paklaustas, ar turėdamas ginklą savigynai žmogus gali jį nešiotis laisvai ir bet kur, pavyzdžiui, į parduotuvę, į mokyklą, į bažnyčią, R. Matonis atsakė, kad jeigu turi leidimą, tuomet turi teisę ginklą nešioti, bet yra tam tikros sąlygos, kaip turi tai daryti.

„Tas ginklas neturi būti viešai matomas, jis negali demonstruoti to ginklo. Aš jau nekalbu apie jo kažkokį naudojimą, šaudymą į orą ir pan. Jis turi būti pas žmogų paslėptoje vietoje, tiesiog dėkle pritvirtintas, kad aplinkiniai žmonės jo nematytų ir niekam nekiltų kažkokių grėsmių, kažkokios psichologinės baimės dėl to, kad žmogus su ginklu.“

Pasak policijos atstovo, pamačius ginklą išsitraukusį žmogų, pirmas patarimas būtų nesiartinti prie jo, nebandyti jo sulaikyti, o kuo greičiau skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112.

„Pranešti policijai ir atvykę pareigūnai bus tikrai specialiai pasiruošę, specialiai apmokyti ir su neperšaunamomis liemenėmis tikrai tokį žmogų sulaikytų. Patiems žmonėms tikrai reiktų kuo toliau nuo tokio žmogaus būti, neerzinti, neprovokuoti, kad jis, neduok Dieve, nepanaudotų to ginklo.“

Pateikus pavyzdį, kai pilietis prie parduotuvės šovė į apsauginį ir jeigu kas nors iš aplinkinių būtų irgi turėjęs ginklą, ar būtų galėjęs panaudoti tuo atveju, R. Matonis sako, kad tokią situaciją yra labai sunku įvertinti.

„Labai turbūt daug detalių turbūt reikėtų įvertinti, koks ten buvo konkretus atvejis. Iš esmės žmogus, kuris turi ginklą savigynai, jis turi teisę ginti ne tik save, bet ir aplinkinius, jeigu jiems gresia kažkoks pavojus gyvybei arba sveikatai.

Teoriškai jis galėtų irgi panaudoti ginklą, apsaugodamas kitus žmones. Tačiau konkrečiai atsakyti į tą klausimą pakankamai sudėtinga, nes labai priklauso nuo daugelio aplinkybių“, – teigė jis.

Ramūnas Matonis

Kalbėdamas apie minėtą įvykį prie parduotuvės, kai buvo neteisėtai panaudotas ginklas, tai tuo atveju pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo, bet už šaunamojo ginklo laikymo taisyklių pažeidimą taip pat yra numatyta atsakomybė.

„Numatyta bauda, laisvės apribojimas arba areštas. Tačiau kiekvienu atveju žvelgiama, kokius veiksmus padarė žmogus, tai, kaip ir minėjau šiandien, yra kvalifikuota veikla pagal viešosios tvarkos pažeidimą. Tai yra sunkesnis nusikaltimas ir griežtesnė atsakomybė“, – nurodė jis.

Kalbėdamas apie kitą incidentą, kai vyras Naujamiestyje be paaiškinamos priežasties šaudė į orą, taip pat nurodė, kad taip daryti negalima.

„Šauti į orą jis nebent galėtų, jeigu jam grėstų pavojus, būtų užpultas ir norėdamas įspėti tą užpuoliką iššautų vieną ar kelis kartus į orą. Tada toks šovimas į orą gal ir galėtų būti pateisinamas.“

Policijos atstovas taip pat priminė, kad pagal sąlygas neblaiviam irgi negalima nešiotis ginklo, toks nustatytas atvejis gali būti ir sunkinanti aplinkybė.

„Iš viso savigynai beveik 100 tūkst. asmenų turi ginklus, o ginklų skaičius yra dar didesnis, 180 tūkst. Kai kurie žmonės turi ne po vieną, o po kelis ginklus. Jeigu kalbėtume apie pistoletus, kurie šiuo atveju buvo panaudoti, tiek šaudant į apsaugos darbuotoją, tiek į orą, tai pistoletų yra išduota 30 tūkst.“