„Dėl 2008 m. Vilniaus rajono savivaldybės išduoto statybos leidimo Aukštuolės kaime (Vilniaus r.) miško ūkio paskirties žemės sklype.

Turime nemalonią paveldėtą situaciją, kurią reikia spręsti. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, šį mėnesį išnagrinėjęs bylą, galutine neskundžiama nutartimi nurodė, kad prieš maždaug 16 metų išduotas leidimas yra neteisėtas ir įpareigojo sklypo savininką nugriauti pastatus. Statytojas įpareigotas tai padaryti per 6 mėnesius, o 90 proc. dėl to patirtų išlaidų jam turės kompensuoti Vilniaus rajono savivaldybė. LAT sprendimas yra privalomas. Todėl savivaldybė yra pasirengusi jį vykdyti.

Šiandien savivaldybėje turėjome posėdį, kurio metu nusprendėme imtis šių veiksmų:

Spręsime dėl asmenų atsakomybės, kurie savo veiksmais galimai prisidėjo prie žalos atsiradimo: Nuolatinės statybos komisijos narių, kurie pritarė statybos leidimo išdavimui, statybos leidimą išdavusio asmens. Teisės aktai numato žalos išieškojimą iš buvusių ir/ar esamų darbuotojų. Tačiau tam pirmiausia turės būti nustatyti dėl neteisėto leidimo išdavimo atsakingi asmenys ir žalos dydis. Minėtas aplinkybes nustatys teismas.

Manome, kad teismas turėtų spręsti ir dėl kitų institucijų, kurios laiku nesustabdė statybos darbų, galimai neteisėto veikimo ar neveikimo. Ar jos savo veiksmais prisidėjo prie žalos atsiradimo – nuspręs teismas.

Svarbu ir tai, kad imsimės visų veiksmų, kad būtų maksimaliai sumažintos savivaldybės, t. y. mokesčių mokėtojų, išlaidos dėl pastatų griovimo ir kt.

Tokių situacijų ateityje neturi būti, todėl statybos leidimų išdavimo tvarkai savivaldybėje skiriame išskirtinį dėmesį ir tobuliname procesus“, – penktadienį feisbuke komentavo R. Duchnevičius.

Kad A. Boso namas turės būti nugriautas, paaiškėjo po Lietuvos Aukščiausiojo Teismo sprendimo. Teismas konstatavo, kad statybos leidimas namui buvo išduotas neteisėtai. Apie tai plačiau skaitykite paspaudę čia.

Delfi dar 2017 m. rašė, kad A. Boso namą gali tekti nugriauti, nes gyvenamųjų namų statybas miške draudžia Miškų įstatymas.

Kaip rašė Delfi, trijų instancijų teismų sprendimais panaikintame 2008-05-16 statybos leidime nurodyta, kad jį išdavė Vilniaus rajono savivaldybės administracijos Statybos skyriaus vyriausiasis specialistas Vladimir Makarov. Jis savivaldybėje dirba ir šiuo metu.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas sausio 11 d. galutine ir neskundžiama nutartimi nurodė A. Bosui per 6 mėnesius pačiam nugriauti tris pastatus (gyvenamąjį namą, klėtį ir pirtį), o 90 proc. dėl to patirtų išlaidų jam turėtų kompensuoti Vilniaus rajono savivaldybė. Preliminariai skaičiuojama, kad griovimo darbai turėtų kainuoti maždaug 150 tūkst. Eur.

Anot teismo, dėl verslininko statybų daugiausia kalta jam leidimą išdavusi Vilniaus rajono savivaldybė. Be to, Vilniaus regiono apylinkės teismo Vilniaus rajono rūmuose šiuo metu nagrinėjamas verslininko prašymas priteisti 486.190 Eur patirtų statybos išlaidų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)