Kauno apygardos prokuroras penktadienį kreipėsi į Kauno apylinkės teismą, prašydamas už seksualinius nusikaltimus teisiamam Remigijui Jakščiui skirti intensyvią priežiūrą – apykoję ir išleisti jį iš namų tik valandai per parą.

„Prašoma nustatyti, kad asmuo visą parą būtų namuose, per parą vieną valandą galėtų išvykti apsipirkti“, – BNS sakė prokuratūros atstovė Tautvilė Merkevičiūtė.

Prabilo kaimynai

Sujudimas Kaune Pasimatymo akligatvyje. Prie vieno iš kotedžų – gausios policijos pajėgos. Pranešta, kad už tvirkinimą nuteistą 25 metų kaunietį R. Jakštį, kuriam yra uždrausta artintis prie nepilnamečių, namuose kaimynai pamatė vaikai.

„Dažnai jį čia matydavome. Ne, ne pirmą kartą. Mama ir patėvis jį čia patys atveždavo“, – LNK žinioms sakė kaimynas Tadas.

Kita kaimynė kalbėjo, jog pats vaikas teigė, jog atvyksta pas pusbrolį, kitiems kalbėjo, jog tai giminė iš kaimo.

„Jis gyveno čia nuo Naujųjų metų“, – teigė ji.

Kaimynai sako, kad policija iš pradžių vaiko namuose nerado ir norėjo išvažiuoti. Tačiau kaimynai buvo tikri, kad vaikas paslėptas, tad pareigūnų neišleido.

„Neleidome policijai išvažiuoti tol, kol jie nesurado“, – kalbėjo kita kaimynė.

Po atkaklių diskusijų su pareigūnais patalpos buvo apžiūrėtos dar kartą.

„Nišoje po laiptais yra spintelė, pasakojo, kad specialiai ten yra uždėtas betoninis blokas, kad ją būtų sunkiau atstumti. Kiek teko girdėti, tai pareigūnai tik dviese tą spintelę šiaip ne taip atitraukė ir joje rado pasislėpusį paauglį“, – apie įvykį pasakojo kaimynas.

Policija aiškina padariusi viską, ką galėjo. O informacija, kad pareigūnams neleido išvykti kaimynai nėra tiksli.

„Gavus namo savininko leidimą nuodugniau apžiūrėti gyvenamąją vietą po kiek laiko name buvo aptiktas 14 metų nepilnametis“, – teigė policijos atstovė Reda Zarauskienė.

Tačiau R. Jakštį ginanti advokatė Aušra Ručienė sako, kad jie su vaiku pažįstami nebuvo ir vyras vaiko sandėliuke nerakino.

„Tai buvo pirmas kartas. Todėl abejotina pas ką tas vaikas atvyko. Tikrai jis nebuvo užrakintas ir durų nereikėjo laužti. Ar kas jam liepė ten patekti, pabūti, kas iš tų asmenų liepė – atliekamas tyrimas“, – teigė advokatė.

Ant vaiko kūno smurto žymių nerasta. Vaiko teisių sergėtojai sako, kad dabar berniuką perdavė į saugią aplinką.

„Iki pranešimo mes neturėjome žinių apie šitą šeimą, nesame su šia šeima bendravę. O dabar jau pradedame – kalbamės su vaiku, vertiname jo aplinką, kalbame su tėvais, susirenkame kitą objektyvią informaciją. Tarkime iš ugdymo įstaigos“, – kalbėjo Kauno vaikų teisių apsaugos skyriaus vadovė Andželika Vežbavičiūtė.

K. Jakščio advokatė A. Ručienė abejoja, ar vaikas ėjo pas jos ginamąjį, nes namuose buvo daugiau suaugusių asmenų.

„Nuomojamose patalpose esant ir daugiau pilnamečių asmenų buvo rastas nepilnametis. Nėra aišku, pas ką jis atėjo“, – teigė advokatė.

Kaimynai sako ne kartą matę pas K. Jakštį einančius vaikus, jis ir pats kalbindavo kaimynų berniukus. Kaimynai net neįtarė, kad šalia jų gyvena nuteistasis už tvirkinimą.

„Išėjo su visais draugauti, vaikus kvietėsi pas save, įskaitant ir su nakvyne“, – teigė kaimynas Tadas.

Kita kaimynė kalbėjo, jog minėtame name lankėsi ir keli mažamečiai.

Kaimynė sako, kad rugsėjį į namą atsikraustęs vyras buvo perdėtai malonus.

„Tikrai labai geras ir nuoširdus pasirodė mums. Vaišių nešdavo mano vaikui, keksiukus kepdavo“, – kalbėjo moteris.

Prokuratūra ketvirtadienį pradėjo naują ikiteisminį tyrimą dėl kauniečiui galiojančių kardomųjų priemonių pažeidimo. Bus prašoma jo arešto. Šiuo metu R. Jakštys nėra sulaikytas.

„Prašo pakeisti laisvės apribojimo bausmę į areštą. O prokuroras šiandien kreipdamasis į teismą suformuluos savo griežtesnį reikalavimą. Nes akivaizdu, kad paskirta kardomoji priemonė – namų areštas ir nebendravimas su nepilnamečiais neveikia“, – LNK žinioms sakė vyr. prokuroras Darius Valkavičius.

Prieš kurį laiką kaunietis R. Jakštys buvo nuteistas byloje, kurioje buvo pripažinta, kad jis tvirkino keturis nepilnamečius. Pernai metais pradėta dar vis vykstanti byla, kurioje jis kaltinamas dar trijų vaikų tvirkinimu ir aplaidžiu buhalterijos tvarkymu. Anksčiau jis užsiiminėjo jaunimo mentoryste.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: