Vytauto Didžiojo universiteto Teisės fakulteto dekanas prof. Dainius Žalimas sako, kad susirinkusi publika rodo, kad Lietuvoje yra dalis visuomenės, kuri „nesusivokia dabartinėje geopolitinėje situacijoje.“

„Ir, ko gero, labai lengvai pasitiktų „išvaduotojų“ tankus. Deja, tai tenka matyti. Pastebėčiau faktorių, dėl kurio labiausiai reikėtų apgailestauti, kurį aš vadinu paprasčiausiai valdžios neveiklumu arba neįgalumu, kadangi kalbėti tik apie tai, kad tai yra asmeninė koncertų organizatorių atsakomybė, yra tiesiog galbūt asmeninis ministrų, galbūt policijos vadovo atsakomybės nusiplovimas“, – sakė teisininkas.

Jo teigimu, yra visiškai neišnaudojamos galimybės tokius atlikėjus įtraukti į nacionalinį nepageidaujamų asmenų sąrašą.

„Tada visos tos frazės, kad mes esame solidarūs su Ukraina, kad Ukrainos saugumas yra tampriai susijęs su mūsų saugumu, kad mes kariaujame bendrame kare prieš bendrą priešą, netenka prasmės, nes tai yra konkretus atvejis, kai Lietuva nesugeba harmonizuoti nepageidaujamų asmenų sąrašo“, – konstatavo D. Žalimas.

Buvęs Konstitucinio Teismo pirmininkas akcentavo, kad reperis Morgenshternas yra nepageidaujamas asmuo Ukrainoje.

Dainius Žalimas

„Kitas dalykas – kada jau tas koncertas vyksta ir yra naivūs pasiteisinimai, kad nežinojome, neturėjome informacijos, man skamba neprofesionaliai. Aš manau, kad bet kuris vidutinę nuovoką turintis pilietis galėtų prognozuoti, kad tikrai ten gali būti teisės pažeidimų, kuriuos mes matėme su „Z“ raidėmis“, – sakė pašnekovas.

Policija, anot jo, turėtų atkreipti dėmesį į vykstančius renginius.

„Man buvo keista, kad apskritai jokio pareigūnų dėmesio visam šitam renginiui nebuvo, nes manau, kad tikrai daugelį teisės aktų pažeidimų buvo galima užkardyti vietoje. Tai taip pat būtų sudrausminę atitinkamus asmenis“, – teigė D. Žalimas.

Teisininkas neslėpė pasigendantis iniciatyvų ir iš politinės valdžios.

„Iš asmeninės patirties galiu paminėti, kad 2016 metais man pavyko savo iniciatyva įtraukti Rusijos vadinamojo Konstitucinio Teismo teisėjus į tokį sąrašą. Argumentų tam pakako, vienas iš pagrindinių buvo tas, kad jie Ukrainoje yra įtraukti į sąrašą, kadangi jie palaimino Krymo aneksiją“, – pasakojo pašnekovas.

Asmenys, kurie pritaria arba vykdo tarptautinius nusikaltimus, anot jo, savaime laikytini grėsme ir Lietuvos nacionaliniam saugumui bei viešajai tvarkai.

„Iš to atlikėjo yra labai aiškiai matyti, kokia ten publika susirenka“, – sakė D. Žalimas.

Jis stebėjosi, kad politikai nesugeba tokių atlikėjų įtraukti į nepageidaujamų asmenų sąrašą.

„Galime kalbėti apie profesionalumo stoką“, – pridūrė VDU Teisės fakulteto dekanas.

Visą „Žinių radijo“ laidą žiūrėkite čia: