Pirmadienio vakarą prie paieškos vėl prisijungė Karinių jūrų pajėgų paieškos ir gelbėjimo laivas „Šakiai“, kuris paieškos plotus žvalgė visą naktį.

Jungiasi iš pratybų atšauktas Lietuvos karinių jūrų pajėgų laivas

Prie Baltijos jūroje dingusio lėktuvo paieškos antradienį jungiasi iš pratybų atšauktas Lietuvos karinių jūrų pajėgų laivas, kuris aprūpintas specialia dugno žvalgybai ir paieškai skirta įranga.

Krašto apsaugos ministerija antradienį pranešė, kad laivas „Kuršis“ į paieškos regioną pirmadienio vakarą išplaukė iš Estijos.Laivas „Kuršis“ prie paieškos prisijungs, nes vienai iš dingusio piloto dukrų Brigitai Mačiulytei pirmadienio pavakare telefonu pavyko susisiekti su užsienyje esančiu Krašto apsaugos ministru Juozu Oleku. Ji ministro ir paklausė, kodėl paieškoje nedalyvauja specialia žvalgymo įranga aprūpinti laivai, o jie pasiųsti į tarptautines pratybas.

Išsiaiškinęs situaciją, J. Olekas perskambino B. Mačiulytei ir pranešė, kad laivas „Kuršis“ operatyviai bus atšauktas iš pratybų ir plauks į dingusio lėktuvo paieškos rajoną.

Jis kol kas nesikeičia. Žvalgomas jūros plotas nuo Klaipėdos iki Liepojos, 63 jūrmylių į jūrą nuo kranto atstumu.   

Ministras J.Olekas dingusių pilotų artimiesiems taip pat pažadėjo, kad paieška vyks bent jau iki trečiadienio ryto, todėl ji bus tęsiama visą antradienio dieną ir naktį. 

Lietuvos karinių jūrų pajėgų vado padėjėjas kapitonas leitenantas Antanas Brencius antradieni rytą LRT televizijai patvirtino, kad naktį laivas „Šakiai“ neaptiko jokių dingusio lėktuvo ir jo įgulos užuominų. 

„Pirmadienio vakarą paiešką dar vykdė Lietuvos karinių oro pajėgų sraigtasparnis Mi-8. Orlaiviai į orą bus keliami ir antradienį, kai tik leis oro sąlygos, bus pakankamas matomumas. Laivas „Kuršis“ jau yra visai netoli paieškos rajono. Ieškoma visko, kas yra jūros paviršiuje, kas gali būti susiję su dingusiu lėktuvu ir jo įgula“, – teigė A. Brencius.

Dėl dingusio lėktuvo tyrimą pradėjo ir policija

Dėl lėktuvo „An-2“, dingusio virš Baltijos jūros, pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Klaipėdos policija skelbia, kad dėl informacijos apie dingusį lėktuvą Palangos policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas ir paskelbta juo skridusių pilotų paieška. Kaip BNS sakė Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas spaudai Albinas Stumyla, ikiteisminis tyrimas pradėtas pagal viešumoje pasirodžiusią informaciją.

„Pareiškimų mes kol kas negavome, bet pagal visuomenės informavimo priemonėse paskelbtą informaciją buvo nutarta pradėti ikiteisminį tyrimą“, – BNS sakė A.Stumyla.

Civilinės aviacijos administracija pirmadienį savo ruožtu paskelbė, kad yra pradėtas oficialus skrydžių saugos tyrimas. Tyrimą vykdo Susisiekimo ministerijos Orlaivių avarijų ir incidentų tyrimo vadovas Bronius Merkys.

„Kadangi įvykio vietos nepavyko nustatyti, šiuo metu yra nagrinėjami orlaivio tinkamumo skraidyti dokumentai, pilotų licencijos, garso įrašai, radiolokaciniai duomenys ir kita informacija, kuri gali būti naudinga ne tik išgelbėti dingusius lakūnus, bet ir nustatyti objektyvias orlaivio dingimo priežastis“, – skelbiama Civilinės aviacijos administracijos pranešime.

Lėktuvas „An-2“ su dviem patyrusiais pilotais dingo šeštadienio popietę skrisdamas iš Švedijos į Lietuvą. Jo paieška tęsiama, operacijai vadovauja Lietuvos karinių pajėgų Jūrų gelbėjimo ir koordinavimo centras.